De Gugelhupf is een traditioneel gistdeeg dat vooral populair is in Zuid-Duitsland. In de ronde en hoge vormen kun je ook prachtige marmeren taarten of sponge cakes bakken. Het afgewerkte gebak heeft de vorm van een hoge krans en wordt in veel huishoudens op zondag geserveerd voor ontbijt of koffietijd in de middag. De vraag rijst hoe lang de Gugelhupf gebakken moet worden.
De baktijd verschilt in vorm en inhoud
Een moderne vorm voor een Gugelhupf bestaat tegenwoordig uit lichtgewicht aluminium. De geperste vormen hebben een hoge open haard in het midden en zijn meestal zwart geverfd. Voor het bakken moet de vorm worden voorbereid. Je moet de binnenoppervlakken invetten met vloeibare boter en vervolgens gelijkmatig bestrooien met bloem. Als je een Gugelhupf uit gistdeeg wilt bakken, moet het deeg worden ingevuld en gaan tot het in de vorm wordt gebakken. Cake- of taartmassa’s worden idealiter kort voor het bakken ingevuld en onmiddellijk in de oven geduwd. Hoe lang de Gugelhupf moet bakken hangt af van de vorm en de inhoud. Gistdeeg in een vorm van 20 tot 22 cm bakt ongeveer 45 tot 50 minuten. Een spongecake duurt ongeveer 40 tot 45 minuten. U kunt controleren of het mengsel is gebakken met een breinaald.
De Gugelhupf koelt af in de mal
Na het bakken komt de Gugelhupf uit de oven en wordt meteen omgevallen. Om de inhoud gemakkelijker losser te maken, kunt u het oppervlak van uw metalen mal gemakkelijk nat maken met water. Als gevolg hiervan condenseert de stoom in de mal. De Gugelhupf komt pas uit zijn vorm vrij als hij volledig is afgekoeld. Dit voorkomt dat het afgewerkte deeg aan de mal blijft plakken. Omdat de Gugelhupf een lichte kransvorm heeft, moet je de vorm optillen met een snelle rotatiebeweging. Wanneer de mal goed was ingevet en bebloemd, glijdt de Gugelhupf er gewoon uit.
De massa in de mal kan instorten
Om de Gugelhupf te laten slagen, mag de oven tijdens het bakproces in de eerste 30 minuten niet worden geopend. Veel deeg of massa’s kunnen instorten wanneer de deur wordt geopend. De afgewerkte cake is verder compact en heeft een vettige bodem, die niet bijzonder smakelijk is.
Inhoudsopgave