Hoe lang duurt het om een taart af te koelen?

Wat zou een verjaardag of een zondagmiddag zijn zonder een mooi stuk taart. De zoete lekkernijen worden gebakken uit biscuit, sponsdeeg of gistdeeg en zijn erg populair bij jong en oud. Voor velen rijst de vraag, hoe lang duurt het om een cake af te koelen? Hoe snel een taart afkoelt, hangt van veel verschillende factoren af.

Scrambled en marmeren taarten koelen vrij snel af

Laat biscuit, marmercake, Gugelhupf afkoelen

Roertaart, marmeren cake, Gugelhupf nog arm uit de vorm en laat dan afkoelen

De snelste manier om af te koelen is een cake die uit de mal gehaald kan worden. Deze omvatten bijvoorbeeld verschillende spons- en marmercaketjes of Gugelhupf. De taarten worden in warme toestand omvergeworpen en op een draadrek geplaatst om af te koelen. Afhankelijk van de grootte duurt het koelen ongeveer 15 tot 20 minuten. Vervolgens kunnen de taarten worden geglazuurd en versierd met crumbles, worden bestrooid met poedersuiker of onmiddellijk worden geserveerd. Zelfs laag vel cakes met fruit of hagelslag koelen meestal heel snel af. Deze taarten blijven echter meestal in dit bakje staan en kunnen daar ook direct geportioneerd worden.

Ronde vormen van donker plaatwerk houden warmte vast

Laat cheesecake afkoelen in de vorm

Laat cheesecake afkoelen in de vorm

Cheesecakes, overdekte taarten, maar ook taarten met vers fruit doen er wat langer over om af te koelen. Warm, cheesecakes en bedekte taarten zijn moeilijk omver te werpen. In het geval van fruitkoekjes, het sap gels wanneer gekoeld door de suiker die het bevat. Deze taarten koelen het beste af in de vorm en worden dan omvergeworpen. De basis is meestal gemaakt van korst of gistdeeg. Omdat de cakevormpjes veel warmte opslaan, duurt het afkoelen ongeveer 30 tot 45 minuten. Na het vallen kun je de taart omdraaien, verwerken of meteen serveren.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gele curry met hondshaai, groenten en wilde rijst

De verdere verwerking van cakebodems is niet direct mogelijk

Laat de cakebodem rusten na afkoeling voor verdere verwerking

Laat de cakebodem rusten na afkoeling voor verdere verwerking

Als je een biscuitbodem nodig hebt voor een cake of een gevulde sponsrol wilt maken, moet je iets meer tijd plannen. Dit komt echter niet door afkoeling. Een taartbodem of het bord voor een sponsrol wordt binnen 20 tot 30 minuten afgekoeld. Deze gebakken goederen zijn echter niet zo gemakkelijk vers te verwerken. In bakkerijen en banketbakkers worden deze gebakjes op voorraad geproduceerd en vervolgens op een koele plaats opgeslagen. Een cakebodem kun je het beste verwerken na ongeveer twee dagen rust. De vloer is dan eenvoudig te snijden zonder af te brokkelen. Een gebakken bord voor een sponsrol kun je het beste na een dag rust gevuld opgerold en dan snijden.

Het is het beste om de volgende dag een sponsrol te rollen

Het is het beste om de volgende dag een sponsrol te rollen