Hoe lang heeft Kassler nodig tot het gaar is?

Kassler voorbereiden

De zogenaamde Kassler is gezouten en gerookt varkensvlees. Het komt van de rib, kam, schouder of buik van het varken. Kassler is erg populair, bijvoorbeeld bij kool, aardappelen of aardappelpuree. Het vlees wordt bereid in de pot of in de oven. Maar hoe lang heeft Kassler nodig tot het gaar is?

De kooktijd bij de Kassler is altijd afhankelijk van de grootte van het gebraad en de bereidingswijze.

Als het Kassler gebraad nog rauw is, duurt het ongeveer 60 tot 90 minuten om een kilo vlees in een grote braadpan te koken. Er zijn Kassler in slagerijen en ook in veel supermarkten, die al eerder is gekookt. Het exacte kookpunt van de Kassler kan met deze braadstukken veel gemakkelijker worden bepaald door de temperatuur. Als het gebraad in het midden een temperatuur van ongeveer 54 °C heeft, is het vlees mooi glazig en vooral bijzonder sappig. De uitgeharde Kassler is goed door bij een temperatuur van 68 °C. De Kassler kan sneller worden verwarmd dan karbonades in een pan. De plakjes duren vaak maar een paar minuten en kunnen dan worden genoten met bijgerechten.

Kassler met zuurkool en aardappelen

Populaire bijgerechten bij Kassler: zuurkool en aardappelen

Kassler kan worden bereid in de oven of in een Romeinse pot

Als het gebraad al gaar is, kan de Kassler ook in de oven worden bereid. Het gebraad van 1 tot 1,5 kg kan op de vetpan van de oven worden gelegd met aardappelen, appels en uien. Het gebraad is bedekt met aluminiumfolie. Bij ongeveer 180 °C heeft de Kassler ongeveer 60 tot 90 minuten nodig tot hij gaar is. Bij het bereiden in de oven wordt ook het gebruik van een vleesthermometer aanbevolen. Een pot van aardewerk, de zogenaamde Römertopf, is ook geschikt voor het bereiden van Kassler in de oven. De pot en het deksel kunnen het beste een nacht in het water worden geplaatst. Het aardewerk absorbeert het vocht. De Kassler wordt vervolgens in de voorverwarmde oven geduwd met aardappelen, uien en appels. De bereiding in een Romeinse of aardewerken pot duurt ongeveer 60 minuten met een kilo vlees. Kassler mag niet op de houtskoolgrill worden bereid. De nitrietzouten in het vlees kunnen kankerverwekkend zijn bij een open vuur.

Gestoofde Kassler uit de oven

Gestoofde Kassler uit de oven