Vlees bevat veel verschillende eiwitbronnen en is een van de basisvoedingsmiddelen in dit land. Het aanbod in de slagerijen, in de levensmiddelenhandel en in de discounters is zeer veelzijdig en vers. Vlees van varkensvlees, rundvlees, maar ook gevogelte wordt in veel huishoudens gekocht, ook op voorraad. Hoe lang kan het vlees in de koelkast worden bewaard?
Vers vlees blijft vaak maar een paar dagen gekoeld
De handel biedt vlees in één stuk aan als gebraden vlees, in plakjes als schnitzel, in blokjes voor goulash of in reepjes als gesneden vlees. Als gehakt is ook in de handel verkrijgbaar. Het reeds bereide vlees heeft een andere houdbaarheid.
Bij temperaturen van 0 tot +4 °C in de koelkast staat vers vlees van de slager als gebraden, schnitzel, goulash of gesneden rund- of varkensvlees 3 tot 4 dagen houdbaar.
Gehakt uit de slagerijdat door de wolf vers is achtergelaten, moet idealiter op dezelfde dag worden gebruikt. Als je niet meer kunt koken, moet je het gehakt bakken of luchtdicht verpakken en invriezen.
Gebakken vlees is nog 2 tot 3 dagen stabiel in de koeling.
De Slachtafval van de dieren heeft ook geen lange houdbaarheid en moet dezelfde dag worden bereid.
Net als gehakt, Pluimveevlees zeer delicaat en moet zo snel mogelijk na het winkelen worden verwerkt. Verse kip uit één stuk of gesneden is op 0 tot +4 °C alleen 1 tot 2 dagen duurzaam in de koelkast. Hetzelfde geldt voor kalkoen-, eenden- en ganzenvlees.
Vlees moet altijd zo snel mogelijk worden verwerkt. Bron: Cv
Verpakt vlees van de discounter is langer houdbaar
De koelbalies in de discounters bieden ook vers geslacht vlees te koop aan. De veelal transparante plastic verpakking bevat al bereid vlees van rund- of varkensvlees en gevogelte. Het vlees is onder zogenaamde Beschermende atmosfeer Verpakt. In Duitsland worden koolstofdioxide (CO2) en stikstof (N2) voornamelijk gebruikt voor verpakkingen. Het vlees staat dus op 0 tot + 4 °C ongeveer 5 tot 7 dagen houdbaar. Voor duurzaamheid is het altijd belangrijk dat de Koudeketen wordt niet onderbroken.