Hoe lang kun je verlopen chocolade eten?

De houdbaarheidsdatum wordt door de fabrikanten zelf bepaald. De fabrikant moet wettelijk verantwoordelijk zijn voor de inhoud tot nu toe.

Houdbaarheidsdatum: Verloopt chocolade echt zo snel?

Chocolade is een van de voedingsmiddelen waarvoor de houdbaarheidsdatum relatief snel wordt overschreden. In de meeste gevallen is het nog steeds eetbaar na het overschrijden van de houdbaarheidsdatum. Twee factoren hebben echter een belangrijke invloed op de houdbaarheid.

De juiste opslag

De temperatuur waarbij de chocolade wordt bewaard speelt een belangrijke rol. Chocolade kan het beste bewaard worden bij een constante temperatuur tussen 16 – 18 °C. Droge, koele en donkere opslag wordt aanbevolen. Meer warmte, bijvoorbeeld door zonlicht, zorgt ervoor dat de chocolade bederft. Bewaren in de koelkast is ook niet aan te raden, omdat de zogenaamde vetbloei zich sneller vormt.

Het type chocolade

Een hoog suikergehalte heeft een positief effect op de levensduur van de chocolade. Daarom zijn melkchocolade en witte chocolade langer houdbaar dan pure chocolade met een hoog cacaogehalte. Of de chocolade nog eetbaar is, kan eenvoudig worden vastgesteld. Het maakt niet uit of de chocolade een week, een maand of een jaar is verlopen. Als er geen ernstige visuele veranderingen zoals schimmel zichtbaar zijn en de chocolade niet onaangenaam ruikt, blijft de smaaktest bestaan. Vaak is een verminderde smaak merkbaar, omdat de kwaliteit van de chocolade in de loop van de tijd afneemt. Toch kan de chocolade goed eetbaar zijn.

De vette bloei

Chocolade heeft vaak een dunne witte laag na langdurige opslag. Deze witte sluier wordt vetbloei genoemd. Dit komt omdat het vet uit de cacaoboter bezinkt en aan de buitenkant verschijnt als een witte glans. Hoewel het de chocolade visueel devalueert, is het allesbehalve gevaarlijk.

Lees ook:   Wat Te Doen Bij Positieve Zwangerschapstest?

Tip: Als je de chocolade niet meer visueel aantrekkelijk vindt, maar niet wilt weggooien, kun je hem smelten met een pan in een waterbad en gebruiken om te koken of te bakken.

Meer over dit onderwerp: