Schnitzel tappen: waarom en hoe het het beste te doen

Wil je een schnitzel bakken? Doe het in de pan, draai en je bent klaar? Verre van dat! Een professional zou zijn handen boven je hoofd gooien en erop wijzen dat je de schnitzel moet kloppen. We vertellen je waarom je je schnitzel moet tappen voor het bakken en hoe je het beste te werk kunt gaan, zodat het vlees uiteindelijk boterzacht is.

Waarom zou je je schnitzel kloppen voor het frituren?

Als de slager plakjes snijdt uit grote stukken vlees, zijn deze plakjes niet constant gelijkmatig dik. Dit kan niet worden vermeden en betekent niet dat de slager niet in staat is. Voor een schnitzel moet het vlees gelijkmatig dik zijn, anders wordt het verbrand in de dunnere gebieden en nog steeds rauw in de dikke. Sommige slagers vragen hun klanten of ze het vlees moeten kloppen. Vergulde koteletten kunnen gelijkmatig en sneller garen vanwege de dunnere textuur. Als de slager het woord “zachte klop” gebruikt, moet u alert zijn en vragen. De weefselstructuur wordt gedeeltelijk vernietigd tijdens het tappen, waardoor het vlees malser wordt. Dit feit verleidt om ongeschikt, taaier vlees “op te fleuren”. Het liefst kies je voor de juiste bereidingswijze voor de verschillende soorten vlees. Toch zorgen iets geopende vleesvezels ervoor dat de schnitzel niet samentrekt tijdens het frituren.

Beat schnitzel met en zonder vleesvermalser

Het is het beste om vlees te verwerken met een speciale vleesvermalser of vleeshamer; Foto: IKEA

Het is het beste om vlees te verwerken met een speciale vleesvermalser of vleeshamer; Foto: IKEA

Als je zelf je schnitzel wilt kloppen, is het aan te raden om een vleeshamer te kopen. Gebruik de platte, gladde, niet de gekartelde kant voor beplating. Met de gekartelde kant verwerk je taaie stukken vlees. Een tip van de chef: Doe het stuk vlees in een diepvrieszak voor het plateren, eventueel tussen twee lagen vershoudfolie. Dit voorkomt dat het vleessap in het rond spat en kleine stukjes vlees vast komen te zitten op de hamer. Als je geen vleeshamer wilt kopen, kun je het doen met een pan of een pan als percussie-instrument.

Lees ook:   Waarom wordt de vaat in de vaatwasser niet schoon?

Welk vlees tap je voor welk gerecht?

Plading vlees is handig voor de volgende gerechten:

  • Involtini
  • Runderrollade (dunne plakjes vlees zijn gemakkelijker te rollen)
  • Wiener Schnitzel en Schnitzel Weense stijl
  • Piccata Milanese

BELANGRIJK: Vis en gevogelte mogen nooit geklopt worden!

Klop en bereid Wiener Schnitzel goed voor

Wiener Schnitzel mag alleen de variant met kalfsvlees worden genoemd. Gepaneerde schnitzel van ander vlees zijn Schnitzel Weense stijl!

Wiener Schnitzel mag alleen de variant met kalfsvlees worden genoemd. Gepaneerde schnitzel van ander vlees zijn Schnitzel Weense stijl!

Originele Wiener Schnitzel bereid je als volgt:

  • Haal 4 kalfskoteletten van ongeveer 150 g van de slager, gesneden in een vlindersnede.
  • Klop de vleesschijfjes tot ongeveer 3 mm plat.
  • Kruid de koteletten met peper en zout en draai ze vervolgens in een kom met bloem.
  • Bereid een eimengsel van 2 eieren. Om dit te doen, kraak je de eieren in een kom en meng je ze goed met een vork. Draai vervolgens de schnitzel in het eimengsel en maak er vervolgens een kom met paneermeel van.
  • Bak de schnitzel een paar minuten in hete geklaarde boter of olie, je hebt ongeveer 150 g nodig.
  • De bereiding van de Wiener Schnitzel duurt in totaal ongeveer 25 minuten.

Het weggooien van bakolie: waar het oude vet te plaatsen?