Een hard ei wordt door de meeste mensen gegeten voor ontbijt of diner. Velen vinden het lekker op een broodje en nemen het hardgekookte ei in de snackbox mee naar school of kantoor. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is echter dat het ei niet meer, zelfs niet gedeeltelijk, zacht is. Hier kun je ontdekken hoe lang je een ei moet koken om het echt moeilijk te maken.
Eierkoker of pot?
Het maakt niet uit waar je je ei in kookt. Neem een pan kokend water of gebruik een eierkoker – de tijd die nodig is om het ei uit te harden is hetzelfde. Kies je voor de klassieke variant en doe je het ei in de pan, dan hoeft het niet gesloten te worden. Dit verkort de kooktijd niet. Het is belangrijk dat het ei volledig bedekt is met water. Om wat water te besparen, kunt u ook een kleine pot gebruiken. Maar hoe lang moet het ei erin liggen om het hard te maken?
Na hoeveel minuten is een ei zacht?
Als u uw ei wasachtig zacht wilt houden, d.w.z. met wat vloeibare dooier, is een kooktijd van 6 tot 7 minuten aan te raden. De aandoening daarna wordt “hard” genoemd. In principe zou 8 minuten in kokend water voldoende moeten zijn voor een ei van gemiddelde grootte. Er is echter niets mis met het koken van het ei gedurende 9 of 10 minuten in plaats daarvan. Zo weet je zeker dat het hard is en er niets verandert in deze toestand. Het koken van een ei buiten de harde toestand is geenszins schadelijk voor de gezondheid. Als het moeilijk is, is het moeilijk. Dus als je aan de veilige kant wilt zijn, kook je ei 8 tot 9 minuten en laat je het indien nodig in heet water staan.
Waszachte eieren worden meestal gekookt tussen 6 en 7 minuten
De grootte van het ei speelt een rol
Natuurlijk heeft een klein ei minder tijd nodig om hard te zijn dan een ei van maat L. Tussendoor zit bijna een hele minuut. Een maat S ei heeft slechts ongeveer 7 minuten nodig totdat het echt hard is. Terwijl een ei van maat L daarentegen 8 minuten nodig heeft om de gewenste harde toestand te bereiken. Hoe groter het ei, hoe langer het moet koken. Er zijn ook zeer grote eieren (XL), die je gemakkelijk 10 minuten kunt koken om de wasachtige toestand te voorkomen. Maar ook hier is het beter om een minuut langer te koken dan een vervelende verrassing te ervaren. Een ei dat bijna van je wegzwemt is zeker niet wat je wilt. Wees dus wat geduldiger en geniet dan van je perfect hardgekookte ei.
Conclusie: Hoe lang heb je de tijd om een ei te koken?
De vraag naar het perfecte snackei is niet eenvoudig. Afhankelijk van hun grootte nemen eieren verschillende tijdsduur in beslag – het verschil in de optimale kooktijd kan soms zelfs meer dan een minuut duren. Als richtlijn kun je echter 8 minuten kooktijd nemen. In de regel is acht minuten kooktijd in kokend water voldoende om een middelgroot ei tot het zacht is. Het maakt overigens niet uit of je het ei in de eierkoker kookt of klassiek in de pan.
Inhoudsopgave