Hoe lang moet vlees garen tot het zacht is?

Vlees in alle vormen – voor velen een van de grote lekkernijen bij een maaltijd. Tegenwoordig niet voor iedereen, maar nog steeds het hart van een maaltijd. De bereiding ervan is echter niet zo eenvoudig als men zou denken.

Hoe lang moet vlees eigenlijk garen tot het zacht is? Zelfs dan vragen sommige mensen zich af: Waarom “koken”? Rooster je meestal geen vlees of laat je het stoven in de oven? Nee, natuurlijk kook je ook vlees bij diverse gerechten. Bijvoorbeeld met de klassieke kippensoep tegen verkoudheid – waarvan bekend is dat het gekookt is en er ook veel vlees in zit. Maar er zijn ook veel andere recepten, gerechten en manieren om vlees simpelweg te koken in plaats van te frituren. Waar moet je op letten, hoe krijg je het voor elkaar om vlees zacht te koken? Hoe lang moet vlees garen tot het zacht is? Het antwoord is hier in de volgende sectie te vinden, hoewel je dat niet per se standaard kunt beantwoorden.

Kippensoep

Vlees wordt niet alleen gekookt voor kippensoep, maar ook voor andere gerechten

Regels voor zacht koken van vlees

Maar er zijn enkele regels die het gemakkelijker maken om vlees zacht te koken. Allereerst betekent dit dat je het vlees pas aan het water toevoegt als het al aan het pruttelen is. Dan moet je het vlees op laag vuur koken, maar permanent. Er zijn verschillende tijdsperioden die hier worden gespecificeerd. Voor vlees dat bedoeld is voor goulash, moet meestal 45 tot 60 minuten duren. Voor ander vlees, dat je op de lange termijn maar natuurlijk ook zo mals mogelijk wilt hebben, zijn langere kooktijden meestal geschikt. 2 uur is hier de regel.

goulash

Goulash is na ongeveer een uur al door.

Grootte is belangrijk

Afhankelijk van de gewenste mate van zachtheid zijn er echter verschillende aspecten waar sowieso rekening mee gehouden moet worden. Wil je kleinere stukken zacht of groter koken? Voor kleinere duurt het zelden langer dan een uur. Als je daarentegen een groter stuk zacht wilt koken, duurt het veel langer.

Hoe lang om vlees te koken?

Hoe groter het stuk vlees, hoe langer de kooktijd

Conclusie over zacht koken van vlees

Dus de basisregel is: In de regel mag het niet langer dan een uur duren als je het vlees voldoende in kleine stukjes hebt gesneden. Als je het niet hebt, moet het maximaal twee uur zijn waarin je het vlees zacht kookt.

Lees ook:   5x bakken met mokka - Foodies