Hoe lang moeten bonen koken?

Bonen zijn veelzijdig. Dus als het gaat om koken, heb je keuze te over. Moet het een klassieke bonenstoofpot met rundvlees zijn, een fancy kokos- en bonensalade of eerder een pittige chili con carne? Er is voor elk wat wils, want er zijn wereldwijd 700 verschillende soorten. Als het gaat om de bereiding, zijn echter niet alle bonen hetzelfde. Hoe lang je welke bonen moet koken, lees je hier.

Trendgroenten met een hoog gehalte aan voedingsstoffen

Geen twijfel mogelijk, bonen zitten in de Trend. Vooral Vegetariër en Veganistisch gebruik ze als een bron van eiwitten. Maar de peulvrucht kan veel meer. Het bevat veel vezels, mineralen, zoals magnesium, kalium en ijzer, en verschillende vitamines. Regelmatige consumptie heeft een positief effect op Groeten bevordert de spijsvertering en verlaagt cholesterol.

Bonensalade

Bonen zijn populaire peulvruchten omdat ze erg gezond en veelzijdig zijn. Bron: Cv

Vers, gedroogd of ingeblikt – zo verschilt de bereidingstijd

Aandacht! Bonen die je moet doen Eet niet rauw, maar altijd koken. In hun ruwe toestand bevatten ze het eiwit phasin, dat geschikt is voor mensen giftig is. Door te koken kan phasin volledig worden vernietigd. Dat Kookwater mag niet blijven gebruiken.

Verse bonen – op naar het kokende gezouten water

Als je net bonen hebt gekocht op de wekelijkse markt of ze in je eigen tuin hebt geoogst, kun je ze zonder veel oponthoud direct na de Wassen doe in de pan. Stoom en Bevochtigen duurt meestal 5-10 minuten langer.

  • Struik, stok, prinses en wasbonen: 10-15 minuten
  • Tuinbonen: 15-20 minuten
  • Vuurbonen: 30 minuten

Tip: Still beans zijn gekookte bonen. Piepende geluiden bij het kauwen betekenen dat ze verder moeten koken.

Verse bonen

Was gewoon verse bonen en doe ze in de pan of stomer. Bron: Cv

Gedroogde bonen – weken verkort de kooktijd

Zachte gedroogde bonen 8-12 uur in water om de bereidingstijd te verkorten. Na de Weken was de bonen en kook ze in gezouten water.

  • Bruine bonen: 60 minuten
  • Witte bonen: 90-120 minuten
  • Zwarte bonen: 60 minuten
  • Sojabonen: 60 minuten
  • Mung bonen: 30 minuten

Tip: Zacht, maar niet papperig. De bonen zijn gaar als je ze gemakkelijk met een vork kunt pletten.

Gedroogde bonen

Week gedroogde bonen voor het koken, zodat de bereidingstijd wordt verkort. Bron: Cv

Bonen uit een pot of blik – snel en gemakkelijk

Als je tijdens de week snel wilt gaan, kun je Bonen in blik gebruiken. De bonen zijn voorgekookt en meestal klaar om te eten. Kook ze gewoon in je gerecht of gebruik ze koud in salades.

Blikken

Ingeblikte bonen kunnen onmiddellijk worden gegeten. Bron: Cv

Moge er aan het einde een geschikte zijn Drinken zijn? De Oostenrijker Roland Pöttschacher brouwt bier van bonen. Zijn Black Bean Stout is een sterk donker bier dat goed past bij hartige gerechten.