Hoe maak ik brood weer vers?

Bij brood kan het vaak voorkomen dat het hele brood niet gebruikt wordt voordat een deel droog en hard is geworden. De eerste impuls in veel huishoudens is meestal om het resterende brood direct weg te gooien. Dit is echter zonde. Met een paar eenvoudige trucs kan zelfs hard brood weer zacht en vers worden gemaakt. En zelfs als dit niet gewenst is, kan hard brood nog steeds voor andere dingen worden gebruikt.

Brood weer vers maken met water

Om brood weer zacht en fris te laten worden, heeft het vooral vocht en warmte nodig. In de regel betekent vocht in dit geval water, maar de fijnproevers onder de broodeters kunnen het ook met melk proberen. Om het water weer in het brood te krijgen, zijn er verschillende manieren. Een manier is om het droge stuk in plakjes te snijden en elke plak met water te besproeien of te borstelen met een voedselborstel. De schijven kunnen vervolgens worden verwarmd in de magnetron of in de oven. In de magnetron is het brood na één minuut klaar, in de oven is het tussen de één en twee minuten bij een temperatuur van 180 graden. Als u de oven gebruikt, moet u het brood ook in aluminiumfolie wikkelen. Dit voorkomt dat het per ongeluk te lang wordt gebakken en dus weer uitdroogt.

Eén ding helpt vooral tegen hard brood: water.

Eén ding helpt vooral tegen hard brood: water.

Als alternatief voor de sneetjes kan het brood ook bevochtigd worden met water uit één stuk. Een optie is om het stuk in vochtig keukenpapier te wikkelen. In dit geval mag het echter zeker slechts één minuut in de magnetron worden verwarmd. Als je je stuk brood weer vers in de oven wilt maken, moet je het eerst royaal bevochtigen met een borstel of met de hand van buitenaf en het vervolgens in aluminiumfolie wikkelen. De baktijd ligt tussen de drie en vijf minuten, afhankelijk van de grootte van het stuk.

Lees ook:   Lekker Lokaal met Laura: zo maak je worstenbrood van Houben

Gebruik toch oud brood

Hoewel het relatief eenvoudig is om hard brood weer vers te maken, is dit niet het enige gebruik voor restjes. Als er een rasp in de keuken staat, kan een oud stuk brood bijvoorbeeld worden omgezet in broodkruimels, die zeker beter zullen smaken dan afgewerkte producten uit de supermarkt. Croutons kunnen ook gemakkelijk worden gemaakt met oud brood en zonder veel moeite. Beide voorbeelden laten zien dat er nog veel te doen is met brood, ook al is het al hard en droog geworden.