Hoe maak je gebakken bakplaten schoon?

Bij het koken en bakken kan er altijd iets misgaan. Het ding is vooral tragisch wanneer niet alleen het eten wordt verpest, maar ook de bakplaat. Zeker als dingen inbranden, is goed advies vaak duur. Niemand hoeft op dit moment echter te wanhopen en je hoeft niet per se met de chemische club te zwaaien. Met behulp van een paar handige huismiddeltjes kunnen veel ingebrande lakens snel weer schoongemaakt worden.

Kan zout worden gebruikt om een bakplaat te redden?

Een populaire manier om het schoonmaken van gebakken bakplaten zo gemakkelijk mogelijk te maken, is zout. Zelfs met een half pak typisch keukenzout uit de supermarkt kunnen verbazingwekkende successen worden behaald. Om dit te doen, moet het zout eerst royaal op de bakplaat worden verdeeld. Hier hoeft u zeker niet zuinig te zijn, vooral de verbrande gebieden moeten zo volledig mogelijk worden bedekt.

Vuile bakplaat

Een vuile bakplaat is meestal gemakkelijk schoon te maken met zout

De schaal met het zout wordt vervolgens in de oven geplaatst en gedurende 30 tot 60 minuten gebakken op een temperatuur van ongeveer 50 graden. Zodra het zout langzaam bruin begint te worden, kan de bakplaat uit de oven worden gehaald. Ondanks de bruining moet het daarna nog steeds gemakkelijk af te tappen zijn. De onderliggende korst kan dan eenvoudig worden verwijderd met warm water en een spons zonder dat er extra reinigingsmiddelen nodig zijn.

Bakplaten schoonmaken met huishoudelijke middelen

Zout is een van de vele huismiddeltjes die je kunt gebruiken om gebakken bakplaten aan te pakken. Een andere mogelijkheid is zuiveringszout. In tegenstelling tot zout komt dit echter niet in poedervorm op de verbrande gebieden, maar wordt het opgelost in water. Voor relatief eenvoudige vervuiling is een pakje in combinatie met een halve liter water meestal voldoende.

Zuiveringszout is een goed huismiddeltje om ingebrande resten van de bakplaat te verwijderen

Als het vuil groter is, kan het ook maximaal drie pakjes en wat azijn zijn. In het laatste geval is de kans groter dat een pasta wordt gevormd, die wordt aangebracht op de ingelegde gebieden. Ongeacht hoeveel zuiveringszout wordt gebruikt, moet het mengsel enige tijd werken. In geval van ontbering wordt tot 12 uur aanbevolen. Daarna zijn een spons en warm water meestal voldoende om het vel schoon te maken.

Huismiddeltjes bakplaat schoonmaken

Voor grote vervuiling kun je naast zuiveringszout ook azijn of citroen gebruiken.

Net als zuiveringszout kan zuiveringszout ook helpen om te slagen. Hier moet ongeveer 50 gram in combinatie met mineraalwater de bodem van het vel volledig bedekken. De schaal wordt vervolgens gedurende 20 minuten op 100 graden in de oven geplaatst. Zodra het water begint te verdampen, is het vuil meestal losgekomen en kan het worden afgespoeld met een spons.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Krabcakes met limoen/gembermayonaise en een witloofslaatje met appel