Hoe verzachten kerstkoekjes?

Koekjes weer zacht

De heerlijke geur van koekjes waait door het hele huis en je bent blij als je de koekjes in een mooie grote kom zet en op de eettafel zet. Maar slechts twee dagen na je bakmarathon zijn de kerstkoekjes hard. Wat kun je doen?

Geen paniek: deze tips zullen je koekjes weer verzachten!

Je hebt bewust gekozen voor heerlijke shortcrust gebakjes. Omdat je ervan geniet als je het koekje al met je lippen kunt breken. Maar de poging mislukt. Je knarsetandt en het kerstkoekje knarst en brokkelt. Ken jij deze ervaring? Haal dan diep adem, want de verharde staat van je deeg kan met heel simpele tips worden omgedraaid.

  • Bewaar nooit grote hoeveelheden koekjes in de frisse lucht. Voor het houden van koekjes die geschikt zijn voor de soort, is een koekblik vereist.
  • Leg een klein appelschijfje bij de koekjes. Door het vocht verdwijnt de hardheid in een oogwenk.
  • Als alternatief voor de appel kun je een sneetje brood bij de koekjes pakken.
  • Ondanks een koekblik is het aan te raden om kerstkoekjes in een diepvrieszak te verpakken.
  • Gebruik geen aluminiumfolie. Als u film gebruikt, gebruik dan transparante vershoudfolie.

Luchtdichte verpakking – waarom koekblikken niet alleen decoratie zijn

Het is begrijpelijk dat je de creaties van je kerstbakkerij niet in een verzegeld blikje in de kast wilt bewaren. Maar in de frisse lucht kun je ervan uitgaan dat de hele hoop koekjes letterlijk van de ene op de andere dag hard wordt en tijdens de adventstijd geen momenten van plezier oplevert. Zelfs als je koekjesblikken tot nu toe meer als een decoratie hebt beschouwd, hebben ze een doel. Optioneel kun je hermetisch afsluitbare bakjes van kunststof gebruiken en als je toch wilt besparen op de opslag in de kast, kies je voor diepvrieszakken. Zodra het koekje stevig is aan de beet en het kind letterlijk in de put is gevallen, kun je het eerder genoemde appelstuk of een sneetje brood gebruiken om de toestand om te keren.

Lees ook:   Easy like sunday morning: 3x heerlijke brunch recepten

Waarom knapperige koekjes soms ook goed zijn…

U wilt een ongedecoreerd koekje, niet versierd met chocolade of ander glazuur, op de schotel van de koffiekop voor uw gasten leggen? Goed gezouten krokante koekjes zijn hiervoor het meest geschikt, omdat ze toch lekker zacht worden als ze in het koffiekopje worden gedompeld.

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.