Hoe weet je of een bloedsinaasappel slecht is? Complete gids!

Vraagt u zich af… Hoe te vertellen of een bloedsinaasappel slecht is? Bloedsinaasappels zijn een favoriet bij fans vanwege hun complexe smaken.

Ze onderscheiden zich van de rest van de citrusfamilie door hun aparte bittere nasmaak die lijkt op die van frambozen en veenbessen.

Bloedsinaasappels zijn zo lekker dat ze meestal niet lang in uw keuken blijven liggen. Je kunt ze gebruiken in sappen, cocktails, gebak, geconserveerd in jam, of zelfs gekonfijt.

Sommigen zeggen zelfs dat de beste manier om van een bloedsinaasappel te genieten is door hem gewoon doormidden te snijden en met een lepel te eten. Bloedsinaasappels zijn ook ongelooflijk goed voor de gezondheid!

Af en toe vergeten we echter dat we er een opzij hadden gelegd in onze fruitmand of eventueel achterin de groentelade. Hoe weet je in dat geval of een bloedsinaasappel slecht is?

De beste manier om te zien of een bloedsinaasappel slecht is, is door te kijken hoe hij eruit ziet, voelt, ruikt en smaakt.

Hoe weet je of een bloedsinaasappel slecht is?

bloedsinaasappel is slecht

Als je een tijdje een bloedsinaasappel hebt gehad, hoe kun je dan zien of een bloedsinaasappel slecht is?

Je kunt beoordelen of hij eetbaar is of niet door te controleren met je zintuigen. Dus controleer hoe het eruit ziet, voelt, ruikt en smaakt.

Ziet er uit.

Rijpe bloedsinaasappelen hebben een diep oranje schil die soms een lichte paarse tint heeft.

Als de kleur van de schil dof is geworden of vlekken en deuken vertoont, is dat een aanwijzing dat hij misschien niet vers is.

Controleer op tekenen van schimmel die eruit zien als witte of blauwachtige vlekken. Als het geen tekenen van schimmel vertoont, kun je er in snijden en de binnenkant controleren.

Een bloedsinaasappel heeft bij het snijden een dieprode kleur die, zoals de naam al doet vermoeden, een beetje op bloed lijkt. Controleer rond de zaden als je inspecteert op rijpheid versus rotheid, en kijk of er slijm is.

Als u een van deze dingen vindt, is uw bloedsinaasappel niet langer veilig voor consumptie.

Note: Oranges have a high liquid content. As such, rotten or bruised parts of the fruit are quick to spread to the fruit as a whole. 

Er is een kans, hoewel klein, dat als je de sinaasappel op tijd bereikt, de rest van de vrucht niet wordt aangetast, en je het aangetaste deel kunt afsnijden.

Voelt

test de gevoelens

Bij het oppakken, voelt de sinaasappel knisperig aan?

Hij kan zachte plekken in de schil hebben, waardoor hij zompig wordt en niet meer stevig aanvoelt. Als dat het geval is, is de sinaasappel waarschijnlijk het rijpe stadium voorbij.

Hij kan aan de andere kant van het spectrum zitten, waar hij te stevig aanvoelt, wat een indicatie is dat hij uitgedroogd is.

De buitenkant voelt droog en hard aan, en hij geeft niet mee als je erin knijpt.

Tip: Ripe blood oranges are hefty and firm when picked up. If they feel a bit heavier than they look, you know you’ve chosen one that is good to eat.

Ruikt

Citrusvruchten hebben een zeer duidelijke frisse geur wanneer ze worden geschild of gesneden, waarbij de oliën in de schil vrijkomen.

Vooral bloedsinaasappelen hebben, naast de normale zoetheid van sinaasappelen, een kruidengeur gecombineerd met een vleugje frambozenachtige scherpte.

Je bloedsinaasappel is voorbij als hij niet meer naar verse citrus ruikt. Het zal zuur ruiken, “funky,” zoals schimmel of gefermenteerd voedsel.

Helaas betekent dit dat het niet langer eetbaar is.

Smaakt

smaak van bloederige sinaasappel

Als je bloedsinaasappel de verschillende vooraf voorgestelde tests heeft doorstaan, ben je vrij om het te laten proeven.

Bloedsinaasappels staan bekend om hun diepe smaak en licht bittere nasmaak.

Je weet dat je sinaasappel niet eetbaar is als hij meer zuur en bitter smaakt dan pittig en zoet.

Aan de andere kant kan hij smaakloos zijn.

Als je een hap neemt, ook de textuur beoordelen. Hoewel het er misschien niet slijmerig uitziet, kan het wel zo smaken en aanvoelen.

Kunnen bedorven bloedsinaasappels je ziek maken?

kan het je ziek maken

Als je toevallig een bloedsinaasappel eet die niet goed smaakt, stop er dan onmiddellijk mee.

Een paar happen zouden je niet ziek moeten maken, maar je loopt het risico om bacteriën en virussen binnen te krijgen.

Als je weet hoe lang je bloedsinaasappels eetbaar zijn, heb je een goede indicatie of ze op het punt staan slecht te worden.

Hoe bloedsinaasappels te bewaren

bewaren van bloedsinaasappels

Om te beginnen is het cruciaal om je sinaasappels goed schoon te maken voordat je ze klaarmaakt om te eten of op te slaan.

Schadelijke bacteriën op de schil kunnen ziekte en mogelijk voedselvergiftiging veroorzaken, volgens Dr. Niket Sonpal.

De sinaasappels moeten worden schoongemaakt om alle bacteriën te verwijderen die ze voortijdig kunnen laten rotten.

Het is ook noodzakelijk om te beginnen met zeer verse en rijpe bloedsinaasappels, waardoor de houdbaarheid in uw huis zo lang mogelijk zal zijn.

Je kunt je bloedsinaasappels bewaren op het aanrecht, in je koelkast, en in de vriezer.

Aanrecht

Als u uw sinaasappels op het aanrecht bewaart, is het van cruciaal belang dat u ze in een soort gaasje bewaart om de luchtstroom te garanderen.

U kunt ze ook bewaren in een fruitmand of een andere openlucht methode om uw fruit te organiseren.

Als je ze in een gesloten plastic zak bewaart, zullen je sinaasappels veel sneller rotten dan zou moeten.

Zorg er ook voor dat je ze uit de buurt houdt van zonlicht en warmtebronnen, want beide verminderen de houdbaarheid van je sinaasappels.

Eén studie toont aan dat het bewaren van je bloedsinaasappels op een hogere warmtestand de beschikbaarheid van vitamine C sterk vermindert.

Je bloedsinaasappels zijn slechts een week houdbaar als je ze op kamertemperatuur bewaart..

Tip: A study shows that storing your blood oranges in a higher heat setting greatly decreases Vitamin C availability in your fruits.

Koelkast

bewaar het in de koelkast

Uw sinaasappels in de koelkast bewaren is uw beste optie om hun houdbaarheid te maximaliseren terwijl u onmiddellijk toegang hebt om ze te consumeren.

Citrusvruchten zijn zeer goed houdbaar bij lagere temperaturen, wat hun levensduur aanzienlijk verlengt.

Hele bloedsinaasappels met de schil er nog aan kunnen in de groentelade bewaard worden voor 3 tot 4 weken. Als u uw sinaasappels bereidt, moeten ze in een luchtdichte verpakking worden bewaard, of u ze nu in plakjes of blokjes hebt gesneden.

Op deze manier bewaard, moeten ze binnen een week worden gegeten.

Tip: If you know that you won't be able to eat them all in time, consider freezing them!

Diepvries

bewaren in vriezer

Bloedsinaasappelen moeten zo worden ingevroren dat ze snel kunnen worden ontdooid of geconsumeerd.

U kunt ze schillen en in plakjes snijden om ze in een diepvrieszak te bewaren. Druk voor het afsluiten alle lucht uit de zak zodat er geen overschot is.

U kunt overwegen ze boven op een pan in te vriezen, zodat ze plat bevriezen en efficiënter bewaard kunnen worden.

Sommigen genieten ervan om ze in blokjes te snijden en in kleinere verpakkingen in te vriezen, zodat ze snel aan smoothies kunnen worden toegevoegd. Je zou ook het sap van je bloedsinaasappels kunnen reserveren om in te vriezen in ijsblokjesbakjes.

Dan kun je ze als ijsblokjes toevoegen aan een drankje, toevoegen aan een smoothie, of ontdooien om er weer van te genieten als sap.

Conclusie

Bloedsinaasappels zijn om vele redenen erg populair. Ze zijn zeer veelzijdig in hun toepassingen in de keuken en hebben een complex smaakprofiel.

Depending on how you’ve stored your blood oranges, you can have a shelf-life of up to 4 weeks.

Af en toe komen we er echter niet zo snel aan toe als we dachten, waardoor we ons afvragen of onze bloedsinaasappel goed is of niet.

De belangrijkste manieren om dat te weten zijn door te testen hoe ze eruit zien, voelen, ruiken en proeven. Deze methoden geven een zeer goede indicatie van hoe te vertellen of een bloedsinaasappel slecht is.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Snoekbaars met mosselen, curry en aardappelen