Hoe werkt een passmolen?

De doorgangsmolen, die door velen ook wel de “Flotte Lotte” wordt genoemd, is een veelzijdig huishoudelijk apparaat. Zoals de naam al doet vermoeden is de pasmolen zeer geschikt voor het passeren van groenten of fruit. Vaak worden de termen passiergerät, passierer, groentemolen, Passevite of Passetout gebruikt. De vraag rijst hoe een passerende molen werkt.

De vulling wordt doorgegeven met verschillende zeven van grof tot fijn

Ook de bouw van de doorgangsmolen verklaart zijn functie. De molen bestaat uit een ronde zeef waarin het zachtgekookte fruit of de groenten worden gegoten. Door aan de crank te draaien, worden twee nauwsluitende vleugelschijven in beweging gezet. De vulling van de passmolen wordt daarbij tegen de zeef gedrukt en doorgelaten. Hoe grof of hoe fijn de doorgegeven groenten of fruit moeten worden, hangt af van de ingelegde plakjes. Deze schijven hebben verschillende gatdiameters. Met de zeer fijne plakjes blijven kleine zaadjes en ook de schil van de vruchten na het passeren op de bodem van de zeef liggen. Zelfs vezelige groenten zoals asperges of prei kunnen met een slagmolen worden verwerkt.

Zeer fijne passing: Met de stevige Lotte kun je ook tomatensaus doorgeven

Zeer fijne passing: Met de stevige Lotte kun je ook tomatensaus doorgeven

Een goede loopmolen moet eenvoudig te monteren zijn

Om de passmolen goed te laten functioneren, moet deze optimaal op de kom of pot rusten. De goede apparaten zijn dus zo gebouwd dat er minimaal drie punten rusten. Betere grinders zijn bovendien uitgerust met een stevig handvat en een beugel die over de rand van de pot of kom kan worden geplaatst. De zwengel en het handvat moeten zodanig van het geselecteerde materiaal zijn dat u tijdens het passeren niet uitglijdt. Het fruit of de groenten worden meestal heet verwerkt. Als de molen niet goed rust of je glijdt uit, kun je jezelf verbranden of verbranden. Bijkomend voordeel is wanneer de passeermolen eenvoudig te monteren en te demonteren is.

Lees ook:   Wat Te Doen Bij Ontstoken Oog?

In hoogwaardige passeermolens zijn de belangrijkste componenten gemaakt van roestvrij staal

Een groot knelpunt in een passeermolen zijn de materiaaleigenschappen. De betere keukenapparatuur is bijna altijd gemaakt van hoogwaardig 18/10 roestvrij staal. Het gebruikte staal heeft gladde oppervlakken, is gemakkelijk schoon te maken en geschikt voor reiniging in de vaatwasser. Tegelijkertijd is het materiaal van de passmolens smakeloos, zuurbestendig en zeer slijtvast. De geperforeerde schijven van de molens hebben verschillende gatdiameters voor fijne sauzen, soepen, purees of jam. De productie van vitaminerijke babyvoeding en pap is ook heel goed mogelijk met de juiste plak. Daarom is het bijzonder belangrijk dat de passeermolen kan worden gedemonteerd in al zijn afzonderlijke onderdelen voor reiniging om de hygiëne te garanderen.

Moderne apparaten zijn ook verkrijgbaar met een elektrische aandrijving

Ondertussen zijn er ook elektrische pasmolens

Ondertussen zijn er ook elektrische pasmolens

Als het starten bij het passeren van de molen te tijdrovend voor u lijkt, biedt de handel ook alternatieven met een elektromotor. Deze molens zijn meestal gemaakt van onbreekbaar plastic en gaan gewoon door groenten en fruit met een druk op de knop. Deze apparaten zijn ook verkrijgbaar met verschillende schijven met verschillende diameters. Voor het reinigen moet het handvat met de motor worden verwijderd. Spatten en vuil moeten op het handvat en het motorgedeelte worden gereinigd met een vochtige doek. Alle andere onderdelen kunnen meestal in de vaatwasser worden gereinigd, net als een roestvrijstalen passer.