BBQ spareribs voor oven met ribbensaus en kruidenmengsel

Spareribs of ribbetjes zijn als het ware de opperste discipline van de griller en de juiste voorbereiding wordt vaak eindeloos besproken. Je hebt niet per se een grill nodig voor heerlijke spareribs, een oven werkt ook prima.

De eerste stap bij het bereiden van de spareribs is om naar het vlees zelf te kijken. Aan de binnenkant, d.w.z. de kant die naar buiten is gebogen, bevindt zich vaak een zogenaamde zilveren huid. Deze dunne laag moet van tevoren worden verwijderd, zodat de kruiden beter kunnen absorberen. Om dit te doen, laat je een lepelgreep onder de huid lopen en pel je het vervolgens eenvoudig af met keukenpapier. Met een beetje oefening is dit eenvoudig en kun je de volgende stap zetten.

Wrijven en sausen

Voordat de spareribs in de oven worden bereid, moeten ze worden gekruid. Als u de dingen wilt vereenvoudigen, kunt u eenvoudig een kant-en-klaar grillkruidmengsel kopen. Maar de echte ribmeester helpt zichzelf een handje. Als het gaat om kruiden, is het de moeite waard om een beetje te experimenteren om de perfecte smaak voor jezelf te vinden. Hier is een voorbeeld van een goede mix:

  • 5 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels paprikapoeder zoet
  • 1 eetlepel zout
  • 1 eetlepel peper
  • 1 eetlepel uienpoeder
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel chilivlokken

Zodra het kruid is gemengd, wordt het in de ribben gemasseerd. Beide zijden moeten goed worden geleverd met het mengsel. Daarna is het logisch om de kruiden in het vlees te laten weken. De ribben moeten in vershoudfolie worden gewikkeld en minstens twaalf uur in de koelkast worden geplaatst.

Breng ribben goed op smaak en laat ze minstens 12 uur weken

Breng ribben goed op smaak en laat ze minstens 12 uur weken

Om de wachttijd een beetje te overschrijden, kunt u in de tussentijd zorgen voor de Barbecuesaus zorg. Dit is zowel nodig voor het marineren in de oven als voor latere consumptie. Voor de saus heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 300 milliliter sinaasappelsap (of cola)
  • 200 milliliter ketchup
  • 50 milliliter whisky
  • 1 el Worcestersaus
  • 2 el van de post
  • 2 el bruine suiker
Lees ook:   Zijn Texas Roadhouse Ribs Rundvlees of Varkensvlees of wat?

Doe de ingrediënten voor de saus in een pan en breng langzaam aan de kook. Laat vervolgens afkoelen en bewaar op een koele plaats tot gebruik. Als je de smaak van de grill wilt imiteren met ovenribben, is wat gerookt paprikapoeder of een paar druppels vloeibare rook (zeer voorzichtig doseren en op smaak brengen) aan te raden. Beide geven de saus een rokerige smaak.

Bereiding in de oven

Het is het beste om ribben in een diepe bak te stoven

Het is het beste om ribben in een diepe bak te stoven

Zodra alle voorbereidingen zijn afgerond en de kruiden genoeg tijd hebben gehad om in te trekken, kan het eindelijk beginnen. Voor de bereiding van spareribs in de oven is een diep vel ideaal. Als alternatief kunt u de ribben ook afzonderlijk in aluminiumfolie verpakken. De tray laat echter meer stoom toe, wat het kookproces verbetert.

Terwijl de oven is voorverwarmd tot 150 graden, leg je je ribben naast elkaar op de bakplaat. Dan komt er een laagje aluminiumfolie overheen, waarbij dit de plaat zo luchtdicht mogelijk moet sluiten. Er kan dus geen stoom ontsnappen. Als je het kookproces een beetje wilt optimaliseren, kun je een goede slok azijn of appelsap aan de bakplaat toevoegen. Hierdoor ontstaat er meer damp en het zuur in de vloeistof helpt om de ribben mals te maken.

De kooktijd is in eerste instantie ongeveer anderhalf uur. Achteraf zien de spareribs er echter niet per se heerlijk uit. Ze missen immers nog steeds kleur. Om dit te doen, verwijdert u de aluminiumfolie en schakelt u de grillfunctie van uw oven in. Nu worden de spareribs weer ongeveer 20 minuten gegrild.

Lees ook:   Wat Mag Er In De Kledingcontainer?

Dit is waar barbecuesaus in het spel komt. Bestrijk de Ribbels met de saus en gril ze 5 minuten voordat je ze draait en hetzelfde spel aan de andere kant herhaalt. Dit doe je vier keer totdat de ribben een sterke donkere kleur hebben. Ten slotte moeten ze opnieuw 10 minuten rusten voordat ze klaar zijn om te worden gegeten.

Eet smakelijk!

Stoven in de oven: hoe en bij watde temperatuur stooft correct?