Hoeveel graden heeft kokend water eigenlijk? Als je je de bijbehorende les nog herinnert, antwoord je met 100 graden Celsius. Maar het antwoord is niet zo overtuigend waar. We leggen uit hoe koel en hoe heet het kan worden met kokend water en waarom dit belangrijk is voor thee en koffie.
Weinig nuttig van chemie
Wanneer water de toestand van de materie verandert, wordt het kookpunt bereikt. Het water kookt eigenlijk normaal bij een temperatuur van 100 graden Celsius wanneer het verandert van de vloeibare naar de gasvormige toestand. Als de kachel niet is uitgeschakeld, verdampt het water. Het elektrische fornuis schakelt automatisch uit zodra het water gedurende 3 minuten borrelt.
Bij hoeveel graden kookt water op de berg?
Op het strand, op zeeniveau, kookt het water bij 100 graden Celsius (normale druk 1.013 bar). In de bergen neemt de luchtdruk af, omdat met de hoogte de lucht steeds dunner wordt. In de Himalaya is minder energie nodig om water aan de kook te brengen: op de berg kookt water zelfs bij lagere temperaturen. De vangst: Om voedsel erdoor te krijgen, moet het ontbijtei op de Mount Everest langer worden gekookt.
De ideale watertemperatuur voor heerlijke koffie
Zet geen koffie met kokend water
Vers gekookt water heeft een temperatuur van ongeveer 100 graden Celsius. Voor het beste koffiearoma is dit echter te veel, omdat de koffie broeit. Om de goede koffiesmaak niet weg te branden, moet het water na het koken worden afgekoeld tot ongeveer 96-92 graden Celsius. Pas dan moeten de gemalen koffiebonen worden gebroeid met het hete water. Maar pas op: laat het water niet te koud worden. Zodra het water temperaturen van 80 graden of lager bereikt, wordt de koffie erg zuur. Tot zover de koffiewaterwijsheid voor iedereen die zijn koffie met de hand zet in de zin van duurzaamheid. Trouwens, de ideale waterhardheid voor thee en koffie is 8 (medium hard water II). Het water mag niet nog harder zijn.
Thee zetten: hoeveel graden moet het water hebben?
Thee is echter altijd doordrenkt met bruisend kokend water. Het kokende water doodt ziektekiemen op de theebladeren. Kruidenthee kan van nature salmonella bevatten, wat zeldzaam is maar kan voorkomen, volgens het Federal Institute for Risk Assessment (BfR). Fruit- en kruidenthee mag daarom alleen worden bereid met kokend water. Een uitzondering hierop zijn echter groene thee of witte thee. Om ten volle te kunnen genieten van de intense smaakbeleving van de twee theeën, moet het water eerst worden afgekoeld tot 80 graden.
Water voor thee moet koken
De thee moet minstens drie minuten trekken voordat het theezakje of ei wordt verwijderd. De zettijd van de thee is ook bevorderlijk voor het doden van ziektekiemen. Zware vruchtenthee trekt meestal veel langer, met brouwtijden van ongeveer 10 minuten. Met langere brouwtijden wordt de thee stimulerender, omdat veel van de additieven enige tijd nodig hebben om los te komen van het blad.
Eieren koken – Hoe heet moet het water zijn?
De ideale temperatuur voor het perfecte ei
Voor het koken van eieren gelden daarentegen andere regels. De eierdooier van een kippenei stolt bij een temperatuur van ongeveer 65 graden Celsius, het eiwit vindt het wat heter en stolt pas vanaf 82 graden Celsius. Om eieren te koken, moet het water altijd minstens 82 graden heet zijn. Er zijn ook enkele andere tips voor het koken van eieren:
1. Het water kookt sneller als de warmte niet kan ontsnappen. Daarom is het het beste om een pot met een deksel te gebruiken. Bovendien is het het beste om lauw water te verwarmen – dit kookt nog sneller.
2. Zorg ervoor dat de eieren goed bedekt zijn met water. Anders is het resultaat ongelijk.
3. Zodra het water kookt, voeg je eieren en zout toe. De meningen verschillen een beetje als het gaat om zout in het kookwater. Vanuit wetenschappelijk oogpunt wordt gezegd dat het zoute water het kookpunt verhoogt, wat betekent dat het langer duurt om te koken. Aan de andere kant verhoogt het zout de warmteopslagcapaciteit van het water. Er wordt ook beweerd dat het zout het gesprongen ei meer aroma geeft. In feite absorbeert pasta, zoals pasta, het zout uit het kokende water. De meest geaccepteerde claim is dat het zoute water bij het barsten van de Ei en sluit zo het gat. Als zout aan het kokende water wordt toegevoegd, zwelt het kort op. Het kookpunt wordt verhoogd en het water stopt korte tijd met koken. Tv-koks raden af en toe aan om het zout aan het koude water toe te voegen.
4. Kook eieren enkele minuten, giet dan voorzichtig het hete water af of verwijder de gekookte eieren met een lepel.
5. Doof grondig met koud water zodat de eieren goed schillen.
Retrofitting van de keuken: retrofitting van de Quooker kraan in de keuken
Omslagfoto: Quooker
Inhoudsopgave