In welke vorm kun je brood bakken?

In tijden dat er nauwelijks echte bakkerijen zijn die hun eigen brood bakken, hebben veel mensen al lang een geweldig alternatief voor zichzelf ontdekt: ze bakken hun brood gewoon zelf thuis in de oven. Maar welke bakvorm is vooral geschikt voor het bakken van het perfecte brood? Onze volgende gids zal het u vertellen.

Basics: Waar moet je op letten bij het kopen van een broodbakvorm

De zoektocht naar een geschikte bakvorm voor het bakken van brood is niet zo eenvoudig, omdat veel fabrikanten geen speciale broodbakvorm in hun assortiment aanbieden – in plaats daarvan vertrouwen ze op universeel toepasbare vormen die even geschikt zijn voor het bakken van cakes als voor het bakken van brood, bijvoorbeeld. In principe staat niets het kopen van zo’n bakvorm in de weg, maar vooral voor het bakken van brood worden er soms hoge eisen gesteld aan de gebruikte bakvorm. Omdat veel broden in eerste instantie worden gebakken met een zeer sterke hitte tot 250 graden, moet de gekozen bakvorm deze temperaturen gemakkelijk aankunnen.

Bak brood in geëmailleerde pot

Bak brood in geëmailleerde pot

Een andere belangrijke rol wordt gespeeld door de zogenaamde zuurdesemresistentie. Zuurdesem is vaak de basis voor brood, maar niet elke bakvorm kan dit deeg aan: in plaats daarvan kan het met metalen bakvormen met antiaanbaklaag gebeuren dat het deeg hetzelfde aanvalt. Let daarom op de informatie die door de fabrikant wordt verstrekt over het onderwerp zuurdesemresistentie of, in geval van twijfel, vraag voordat u koopt.

Klassieke bakvormen voor het bakken van brood: de doosvorm

Bak brood in doosvorm

Bak brood in doosvorm

De doosvorm is een echte klassieker onder de bakvormen die geschikt zijn voor het bakken van brood. Ze zijn verkrijgbaar in koolstofstaal, siliconen en email, evenals staal met teflon antiaanbaklaag. Mallen gemaakt van email maken indruk met hun voorbeeldige levensduur, maar hebben de neiging om de broodcake erin te maken – daarom moeten ze grondig worden ingevet voor gebruik. Doosmallen gemaakt van koolstofstaal zijn daarentegen meestal niet-aanbaklaagcoat, dus dit probleem zou veel minder vaak moeten voorkomen. Bakvormen van siliconen zijn idealiter bijzonder hittebestendig, dus ze zijn ideaal voor het bakken van brood – en dit is ook veel gemakkelijker te verwijderen uit de flexibele vorm. Hoewel stalen kistvormen ook antiaanbaklaag zijn, hebben ze de neiging om problemen te hebben bij het gebruik van zuurdesem – en ze hebben vaak minder krasbestendige coatings.

Lees ook:   Bladerdeeg hapjes met geitenkaas

Alternatieven voor de klassieke doosvorm

Brood bakken in een Römertopf

Brood bakken in een Römertopf

Als u niet per se een fan bent van kubusvormige broden, zijn er nog steeds enkele alternatieven om uit te kiezen: Zeer goede resultaten kunnen worden bereikt, bijvoorbeeld met ovenschalen gemaakt van keramiek of porselein, zolang ze de hoogst mogelijke rand hebben en goed worden ingevet voor gebruik. Een Romeinse pot is ook ideaal voor het bakken van brood, omdat de warmte er gelijkmatig in wordt verdeeld en het geleidelijk het vocht aan het brood afgeeft – waardoor het bijzonder zacht en sappig wordt. Romeinse potten zijn ook verkrijgbaar in verschillende varianten, zodat u flexibel kunt zijn in de vorm van uw brood.

Een grote selectie broodbakblikken vind je bij Erwin Müller. Hier vindt u de bijpassende Erwin Müller vouchers.