Interview met Barbara en Dani van Die Frühstückserinnen

De Foodblog Die Frühstückserinnen is het eerste adres voor ontbijtaanbevelingen in Oostenrijk geworden. In een interview met Küchenfinder vertellen de zelfverklaarde koffieliefhebbers ons hun favoriete recepten voor een goed begin van de dag, hun favoriete keukenapparatuur en geven ze ons hun persoonlijke insidertips voor ontbijtrestaurants. Bovendien lieten ze ons binnen in hun plan om de dominantie van de ontbijtwereld over te nemen.

Hoe kom je op het idee om een breed scala aan restaurants te testen op hun ontbijt- en brunchkwaliteiten?

We zijn in 2010 onze blog “Die Frühstückserinnen” gestart voor onze vrienden en kennissen, omdat ons altijd werd gevraagd waar je in Wenen goed kunt ontbijten. We hebben elkaar altijd graag ontmoet voor het ontbijt, dus we hadden altijd een goed overzicht van de Weense ontbijtscene. Natuurlijk zijn we erg blij dat we binnen een paar jaar de meest succesvolle foodblog van Oostenrijk en HET aanspreekpunt voor het ontbijt zijn geworden.

Wat zou je zeggen: Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? En waarom?

Ja, want het is voor ons ook de mooiste maaltijd van de dag. We houden van vers, handgemaakt brood, biologische eieren in glazen, geweldige koffie van lokale branders en zijn vooral blij als er iets met avocado op tafel komt. Daarnaast begin je de dag optimaal met een goed ontbijt en ben je goed voorbereid op alles wat komen gaat.

In de ochtend voor het werk nemen veel mensen niet de tijd voor een uitgebalanceerd ontbijt. Welke tips heb je voor snel bereide en gezonde ontbijtvariaties?

Barbara: Het beste zijn gerechten die de avond ervoor kunnen worden bereid, zodat u ‘s ochtends niet lang in de keuken hoeft te staan. Ik vul bijvoorbeeld wat yoghurt in een potje, voeg vers fruit en eventueel een paar noten toe en zet het in de koelkast. ‘s Ochtends heb ik een gezonde snack die ik ook mee kan nemen naar kantoor als de tijd te kort is.

Lees ook:   Aardbeien yoghurt cake

Dani: Ik maak meestal pap: kook de havermout met water en een scheutje melk tot alles mooi gaar is. Daarna komen kokosvlokken, amarant pops en zelfgemaakte granola (gaat lang mee) bovenop. Indien beschikbaar, vers fruit. Is klaar in 5 minuten. Als alternatief maak ik soms een eiergerecht van 2 eieren en “top” ermee een broodje ☺ – gaat ook heel snel.

ontbijt per glas; Foto credit: The Breakfasters

ontbijt per glas; Foto credit: The Breakfasters

Samen met Toni en Bene van de foodblog Omdat je honger hebt heb je het ontbijtkookboek Morgenstund gepubliceerd. Wat zijn je favorieten uit het boek?

Barbara: Shakshuka en Mango &Mozzarella

Dani: voor mij zijn het duidelijk de kruidenschmarren en de eierpannen.

Wat is jouw top 3 van de honderden ontbijtplekken die je al met je team hebt getest?

Barbara: Dit verandert voortdurend, maar op dit moment hou ik vooral van The Brickmakers, Motto am Fluss en Erich in Wenen.

Dani: Mijn persoonlijke top 3 zijn Motto am Fluss, Guerilla Bakery en Die Liebe in der Marktwirtschaft.

Je bent zelfverklaarde koffieliefhebbers: wat is je favoriete koffie en welke koffiemachines staan er in je keukens?

Barbara: Mijn huidige favoriet is sweetmouth koffie. Thuis gebruik ik een Bialetti espressomachine, maar ik drink liever koffie met de professionals in de kleine koffiebars in Wenen, waarvan er gelukkig al enkele zijn.

Dani: Ja, we houden van koffie ☺. Ik maal mijn koffie thuis (Wiener Rösthaus, Süssmund, Alt Wien) zelf met een Hario-molen en kook het met een Bialetti (roestvrij staal). Ik schuim het melkschuim zelfs met de hand. En nee, het duurt niet lang – alles is in 5 minuten gedaan. Schoonmaak inbegrepen.

Welke foodblogs blader je privé om inspiratie op te doen?

Barbara: Ik ben een fan van Krautkopf en Lokal Milk – ik hou van hun voedselfoto’s!

Lees ook:   Chili con carne bowl

Dani: Ik heb op dit moment niet veel tijd om door blogs te bladeren, dus mijn inspiratiefeed is beperkt tot Instagram. Dat betekent: veel foto’s, weinig tekst ;-). Bijvoorbeeld de Oostenrijkse rekening @aboutthatfood of natuurlijk ook @symmetrybreakfast mijn favorieten.

Wat is de betekenis van koken in uw leven en in uw gezin?

Barbara: Ik kook en bak graag, maar vanwege tijdgebrek doe ik dat meestal alleen in het weekend. Maar dan neem ik ook de tijd en kook ik uitgebreidere gerechten. Sinds mijn vriend en ik bijna geen vlees meer eten, is het vooral vegetarisch eten of gebak met fruit.

Dani: Met 2 kinderen moet je natuurlijk veel zelf koken. Nou ja, beiden eten ‘s ochtends pap – maar dat is me gelukt ;-). Omdat ze goed worden verzorgd in de kleuterschool, is er ‘s avonds alleen een warm kleinigheidje, zoals soep.

stevige ontbijtvariant; Foto credit: The Breakfasters

stevige ontbijtvariant; Foto credit: The Breakfasters

Welke drie aspecten heeft een keuken te bieden om het leuk te maken om in te koken?

Barbara: Ik vind het vooral belangrijk dat ik korte afstanden heb bij het koken in de keuken, dat alles goed bereikbaar is en dat er voldoende opbergruimte is voor gerechten en ingrediënten.

Dani: Wij wonen in de volkstuin, dus helaas is er geen ruimte voor een grote keuken; Wat er beschikbaar is, hebben we efficiënt ingezet. We doen het sowieso zonder overbodig grote keukenapparatuur en daarom gaat alles goed ondanks weinig ruimte.

Beschrijf je droomkeuken in een paar zinnen:

Barbara: Ik hou ook van de Scandinavische stijl in de keuken. Idealiter zou de keuken voldoende opbergruimte hebben, een kleine bijkeuken, een oven op ooghoogte, een kookeiland en een bar of kleine tafel waar u ‘s ochtends comfortabel een kopje koffie kunt drinken.

Dani: Een vrijstaand keukenblok zou geweldig zijn. Daaromheen zou ik gezellige barkrukken plaatsen en dat zou zeker mijn familieontbijtplek zijn tijdens de week.

Lees ook:   Gamba’s van de BBQ

Zijn er keukengadgets die je leven makkelijker maken? Zo ja, welke?

Barbara: Ik hou van mijn staafmixer met verschillende opzetstukken – hij kan alles doen: pletten, mixen, pureren, enz. En omdat ik vooral in de zomer graag kersentaart bak, maakt mijn kersenpit mijn werk makkelijker – ook al ligt de keuken altijd bezaaid met rode sapspatten ;-). En natuurlijk mijn Kitchen Aid – wat heb ik gebruikt om zonder haar te doen!

Dani: Parmezaanse rasp 😉 en mijn kleine keukenweegschaal, die zo plat is als een schoolboekje.

Welk keukenapparaat gebruik je om je smoothies en sappen te bereiden?

Barbara: Smoothies met mijn staafmixer en de bijbehorende opzet, hoewel ik de voorkeur geef aan vers geperst sap. Het liefst van sinaasappels of grapefruits, die ik in een mum van tijd maak met mijn elektrische sapcentrifuge.

Dani: Ik heb hiervoor een Bianco Puro. Het enige grotere apparaat dat in mijn keuken mag ☺ staan

wafels met banaan en bosbessen; Foto credit: The Breakfasters

wafels met banaan en bosbessen; Foto credit: The Breakfasters

Kun je ons vertellen over je meest chaotische keukenervaringen tot nu toe?

Barbara: Ik ben over het algemeen een beetje chaotisch kok – achteraf de keuken opruimen is meestal geen pretje ;-).

Dani: Mijn keuken is te klein voor chaos. Of misschien moet mijn man worden geraadpleegd, die ervoor zorgt dat hij me altijd onopvallend uit de keuken haalt zodat hij de houten lepel kan overnemen. En ja, hij kookt echt beter dan ik.

Tot nu toe heb je ontbijtrestaurants getest in Wenen, Graz, Linz, Salzburg en Berlijn. Wat zijn je plannen voor de toekomst van de ontbijters?

Natuurlijk willen we de dominantie van ☺ de ontbijtwereld overnemen. We werken al aan nieuwe diensten voor onze community en willen natuurlijk auteurs winnen voor andere steden.

Nog een laatste zin aan het einde: Een ochtend zonder ontbijt is voor ons …

Barbara: …. ondenkbaar!
Dani: … onmogelijk!

Beste Barbara en Dani, heel erg bedankt voor het interview!