Interview met Daniel Flatz van Tischlerei Flatz in Hörbranz

Onder het motto “With measure &style” combineert Tischlerei Flatz traditioneel vakmanschap, design en functionaliteit. Managing Director Daniel Flatz vertelt in een interview met Küchenfinder over zijn liefde voor hout, zijn werk in het familiebedrijf en de blog van het bedrijf. Bovendien geeft de Vorarlberger ons inzicht in het proces van keukenplanning door de timmerman en onthult hij zijn meest buitengewone klantverzoek tot nu toe.

Hallo Daniel, wie ben je en wat doe je?

Ik ben een enthousiaste allrounder in het familiebedrijf, waarbij ik meer te vinden ben in het kantoor adviseren en plannen en direct bij de klant dan in de werkplaats. Ons bedrijf is net zo veelzijdig op het gebied van hoogwaardige meubels en interieurontwerp, inclusief keukens, omdat alleen deze een kamer meer dan 4 muren maken.

Was het altijd al een droom van je om timmerman te worden? Wanneer ontdekte je je liefde voor hout?

Om eerlijk te zijn kon ik geen vrienden maken met het idee om meteen timmerman te worden. Elke dag sleutelen aan fietsen zou me in mijn jeugd veel meer hebben aangesproken. Toch besloot ik het vak een kans te geven. Er was geen filmisch sleutelmoment dat de liefde voor houtvakmanschap aanwakkerde, maar het ontwikkelde zich door de intensieve bezigheid met ontwerp, constructie en een grote verscheidenheid aan materialen.

Wat is er bijzonder aan Tischlerei Flatz? Waarom ben jij precies de juiste contactpersoon voor een keukenaanvraag?

Onze klanten waarderen het dat we tijd voor hen en hun wensen nemen, adviseren hen uitgebreid, maar stimuleren hen ook om zelf mee te denken. In het begin zijn deze vaak erg creatief en niet per se haalbaar. Toch vallen ze bij mij op open oren. Als een mogelijke oplossing niet meteen in me opkomt, kniel ik, soms urenlang, om een technisch functionerende en esthetische oplossing te vinden. Ik houd onder andere de vinger aan de pols. Net zo belangrijk als deskundig advies en planning is de uitvoering van het project in de best mogelijke kwaliteit.

Vanaf welk keukenbudget is het de moeite waard om naar de timmerman te gaan?

Voor alle componenten van een keuken, zoals karkassen, oppervlakken, apparaten en apparatuur, kunnen we kosteneffectieve opties aanbieden tot high-end varianten, afhankelijk van het budget dat in het eerste consult is vastgesteld. We kunnen een oplossing vinden die voor beide partijen interessant is vanaf ongeveer € 10.000.

Werkplaats Tischlerei Flatz in Hörbranz; Foto credit: Daniel Flatz

Werkplaats Tischlerei Flatz in Hörbranz; Foto credit: Daniel Flatz

Hoe ziet het keukenplanningsproces bij Tischlerei Flatz er precies uit?

Lees ook:   Vaatwasser Stroomonderbreker: Bescherm Uw Keuken

De samenwerking met onze klanten ziet er ongeveer zo uit:

  1. Vrijblijvend eerste consult om elkaar te leren kennen en de ideeën te verduidelijken
  2. Creatie van het aanbod en eerste visualisatie met driedimensionale iPad schetsen uit het gesprek
  3. True-to-scale en gedetailleerde CAD-planning inclusief belangrijke informatie voor andere transacties nadat het contract is gegund
  4. van de oppervlakken bijna tot het einde, omdat ervaring, vloer- en muurkleuren en andere geselecteerde materialen vrij vaak veranderen tijdens ons planningsproces
  5. Bespreking van het definitieve werkplan en vrijgave door de klant in productie

De klant kan dan achterover leunen. Zijn volgende opdracht is dan weer schoonmaken, ophangen en nog meer koken.

Wat is als klant de beste manier om je voor te bereiden op een eerste consult met de timmerman?

De mogelijkheden om een keuken te ontwerpen en uit te rusten gaan eindeloos. Daarom is het voor zowel de klant als mij handig als hij van tevoren mentaal met zijn toekomstige keuken omgaat. Een eerste gesprek met de houding “De timmerman zal ons vertellen wat we willen en nodig hebben” zal hoogstwaarschijnlijk niet het gewenste succes opleveren. Op onze blog hebben we daarom de belangrijkste punten voor de voorbereiding onder de loep genomen. Hoewel de keuken zichzelf niet plant, is het veel gemakkelijker en leuker.

Hoe lang duurt het gemiddeld om een keuken te plannen? En hoe lang duurt het om de geplande keuken op te leveren en op te zetten?

Gemiddeld verwacht ik in totaal drie bijeenkomsten voor keukenplanning. De periode waarover deze zich uitstrekken is anders: In een nieuw gebouw wordt de timmerman ongeveer een jaar voor de opleveringsdatum aan boord gehaald, zodat alle verbindingen volgens de keukenplanning kunnen worden geïmplementeerd. Een renovatieproject kan hooguit binnen 4 weken worden uitgevoerd, als men zich oriënteert op de bestaande omstandigheden.
De installatie zelf duurt meestal tussen de 2-5 dagen. Hoe groter en complexer de keuken, hoe langer de installatieperiode.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij het plannen van een nieuwe keuken?

Van de kant van de keukenexperts zijn deze grotendeels te vermijden door zorg te dragen voor klantwensen. Iemand die een onderhoudsvriendelijke keuken wil om een geoliede massief houten keuken te suggereren, slaat de plank mis. Hetzelfde geldt voor de implementatie van een ontwerpidee van de planner dat niet honderd procent inspireert. Technische planningsfouten kunnen praktisch worden uitgesloten in een klassieke keuken, omdat we hier kunnen voortbouwen op onze ervaring. De klant zou het leven voor zichzelf – en voor ons 😉 – tijdens het project makkelijker kunnen maken door een tikkeltje minder ambitie, maar een deel meer realisme in de planning op te nemen. Bovendien is het gezegde “Veel koks bederven de bouillon” ook van toepassing op keukenplanning. Veelzijdige feedback is allemaal goed en wel, maar aangezien iedereen verschillende voorkeuren heeft op het gebied van processen, paden en ontwerp, moet je je vooral richten op je eigen ideeën.

Lees ook:   Kip piri piri van de BBQ

Waar moet ik op letten bij het moderniseren van een keuken?

Het alles-en-alles is planning. In de meeste gevallen verhuist de klant niet tijdelijk, maar woont hij op de bouwplaats. Het is dus belangrijk om deze periode zo kort mogelijk te houden door een goede planning en nauwe samenwerking tussen de trades.

De favoriete keuken van Daniel Flatz; Foto credit: Daniel Flatz

De favoriete keuken van Daniel Flatz; Foto credit: Daniel Flatz

Wat raad je iemand aan die een kleine, goedkope keuken nodig heeft voor het huren van een appartement?

Kortom, ik zou de verhuurder al aanraden om de bewoners te voorzien van een keuken, zoals gebruikelijk is in Oostenrijk, omdat frequente (de)montage het bouwweefsel op de lange termijn kan beschadigen. Anders zou ik me oprolbare en flexibel combineerbare keukenelementen voor de huurder kunnen voorstellen. Hier zou zeker iets uitgewerkt kunnen worden.

Raadt u afzuigkappen aan uw klanten aan? Zo ja, welke?

Het is geen groot geheim dat ik een uitgesproken BORA-fan ben. Om optische redenen zijn kappen voor mij uit den boze. Plafondventilatoren zouden een mooi alternatief zijn, maar ze zijn vrij duur, inefficiënt en in de meeste gevallen niet te huisvesten in termen van ruimte. Zo komt de zuigkracht via het werkblad zoals geroepen. Het systeem is niet nieuw, maar BORA is erin geslaagd om het echt te laten werken en de apparaten zijn ook een blikvanger.

Welk apparaatmerk installeer je het meest in nieuwe keukens?

Ik val terug op bewezen fabrikanten als Siemens of Miele. Steeds vaker raad ik apparaten van Neff aan, die met hun nieuwe productlijn ook een geweldige mix van design, functionaliteit, kwaliteit en prijs hebben gecreëerd. Bovendien mag de BORA-oplossing voor mij in geen enkele keuken ontbreken.

Voor uw vrij kleine familiebedrijf heeft u een relatief grote showroom. Hoe belangrijk is het voor klanten om het meubilair ter plaatse te kunnen bekijken?

Tijdens de renovatie vorig jaar was het voor ons belangrijk om de showroom nieuw leven in te blazen en comfortabel te maken, zodat onze klanten zich meteen thuis voelen. De eettafel doet nu dienst als vergader- en overlegtafel. Met korte afstanden kan ik klanten verschillende meubels, patronen en oplossingen laten zien. Je kunt ze zien en voelen. Dit alleen al in combinatie met mijn schetsen is genoeg voor hen om zich hun toekomstige keuken en meubels beter voor te stellen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Semifreddo van frambozen met violet en cantuccini

Nog niet zo lang geleden heb je een blog op je website.
Wat is het idee erachter?

Bij het herontwerpen van onze website was het belangrijk dat we deze gemakkelijk konden voeden met nieuwe en up-to-date inhoud. Deze moeten echter ook interessant zijn – vooral voor huizenbouwers en woninginrichters, evenals voormalige klanten, om in contact te blijven. Tijdens een wandeling kwamen we op het idee van veelgestelde of ongebruikelijke vragen en zorgen.om onze klanten op te pikken in de blog, om ze te beantwoorden op basis van onze ervaring en tegelijkertijd om inzicht te geven in het bestaan van de vakman en onze dagelijkse activiteiten.

Hoeveel keukenverzoeken per maand ontvang je via internet?

Er wordt geschat dat er 2-3 vragen per maand zijn en de trend stijgt. De meeste nieuwe klanten blijven echter op aanbeveling komen, wat ons erg blij maakt en ons aanmoedigt in onze acties.

Vertel ons het meest buitengewone verzoek van de klant:

Er zijn velen geweest die me hebben laten glimlachen. Mijn favoriet was een paar jaar geleden: Het spreekt voor zich dat een kookeiland stabiel moet zijn. Dat het bestand moet zijn tegen maximaal 15 dansende feestgasten, maar niet. We hebben deze eis opgepakt en met succes geïmplementeerd, omdat het tot op de dag van vandaag ongeschonden is gebleven.

In wat voor keuken kook je thuis?

Onze keuken thuis is een van de eerste die ik zelf heb gepland. Haar bijna tien jaar zijn nauwelijks zichtbaar ondanks haar regelmatige gebruik. Toegegeven, ik heb in deze tijd veel ervaring opgedaan en zou nu een paar details anders oplossen. Toch vind ik het nog steeds leuk en in combinatie met de open eethoek is het hart van het appartement.

Privé keuken door Daniel Flatz

Eigen keuken door Daniel Flatz; Foto credit: Daniel Flatz

Waar vind je inspiratie voor je werk? Lees je veel blogs of tijdschriften over het onderwerp? Zo ja, welke?

Naast televisie blader ik regelmatig door tijdschriften als Häuser, Home of ElleDecorItalia, maar ook diverse online kanalen, zoals Instagram, Pinterest of Facebook, die ook geschikt zijn voor klanten ter inspiratie.
Houd anders gewoon je ogen open – er zijn ideeën en impulsen op bijna elke hoek. Ik heb bijvoorbeeld veel opgepikt op mijn reizen door verschillende landen.

Beste Daniel, heel erg bedankt voor het interview dat het lezen waard is!

PS: Meer keukenplanners in Vorarlberg vind je hier.