Interview met Toni en Bene van Foodblog Omdat je honger hebt

Toni en Bene van de foodblog Because you are hungry zijn al meer dan tien jaar een onafscheidelijk team – zowel professioneel als privé. In een interview met Küchenfinder vertellen ze over hun liefde voor de keuken, regionaliteit en hun food- en gastrobureau, waar ze hun vak combineren met hun passie.

Hallo Toni en Bene, vertel ons kort wie je bent en wat je doet:
Wij beiden, Toni en Bene, zijn alleen verkrijgbaar in een dubbele verpakking en zijn dat al meer dan 11 jaar. Na 5 jaar in de gastronomie te hebben gewerkt tijdens onze studie, kwamen we in het prachtige Wenen terecht. Sindsdien zijn we elke vrije minuut bezig geweest met culinaire hoogstandjes, uit eten gaan, naar markten en op culinaire reizen en hartstochtelijk graag samen koken. Niet alleen de ervaring van de eigen gastronomische tijd en de daar opgedane knowhow, maar ook de drang om zich altijd te informeren over nieuwe dingen en gewoon veel dingen uit te proberen, gekoppeld aan een flinke portie hands-on mentaliteit, dit alles vormt de basis van onze foodblog Omdat je honger hebt en ons eet- en maag-maagbedrijf Kitchen Konsulting.

Wat zit er achter de naam “Omdat je honger hebt”?
De naam is een paar jaar geleden ontstaan toen we dachten aan waarom mensen op internet naar recepten zoeken. Het antwoord was even simpel als duidelijk: Omdat ze honger hebben. En omdat “Because you’re hungry” niet zo mooi leest, hebben we het hele ding gewoon in het Engels vertaald.

Het is bekend dat liefde door de maag gaat – hoe werd je gemeenschappelijke passie voor koken gewekt?
Voor ons allemaal vormen hectiek en stress het dagelijks leven, tegenwoordig neem je nauwelijks tijd in de keuken, geen tijd om zelf eten te “bereiden”, ga je niet meer naar de markt maar “snel” naar de dichtstbijzijnde supermarkt na het werk en heb je dan toch geen zin om nieuwe dingen uit te proberen. Het moet eenvoudig zijn, en praktisch, en meestal ook goedkoop… We koken nu al meer dan 12 jaar elke dag samen en vooral de tijd samen in de keuken is erg belangrijk voor ons in het dagelijks leven. Hier worden nieuwe ideeën besproken en wordt elkaar verteld wat er overdag is gebeurd zonder door iets te worden afgeleid.

Lees ook:   Zo kun je het beste asperges koken

Gebakken pompoengnocchi; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Gebakken pompoengnocchi; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Je ging tussen de boekschrijvers en publiceerde samen met Die Frühstückserinnen het ontbijtkookboek Morgenstund. Is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag? Hoe kom je op het idee om een ontbijtkookboek te schrijven?
Wij vinden dat elke dag moet beginnen met een goed ontbijt. Het kan het snelle ontbijt voor het werk zijn, maar ook de uitgebreide brunch in het weekend. Met het boek willen we laten zien dat er naast de ontbijtklassiekers nog meer te ontdekken valt en dat je in het café niet altijd toffe ontbijtideeën voorgeschoteld krijgt, maar ook thuis kunt koken. Niet alleen de inhoud, maar ook de grafische vormgeving van het boek lag volledig in onze handen, zodat recepten, foto’s, teksten en lay-out perfect op elkaar zijn afgestemd.

chocoladewafels met bananenijs en gezouten karamel; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

chocoladewafels met bananenijs; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Op je foto’s zien de gerechten er altijd perfect uit. Maar laten we eerlijk zijn, er zijn zeker een of twee keukenstoringen bij jou? Kun je ons er een vertellen?
Haha. Er zijn dus eigenlijk geen storingen per se. Als er toch iets misgaat, moet je gewoon iets improviseren. En waar we veel belang aan hechten is dat de gerechten worden geserveerd en gefotografeerd zonder veel Chi Chi. In feite koken we niet alleen voor de blog, maar koken we gewoon ons ontbijt, lunch of diner en fotograferen we het vervolgens.

Welke argumenten kunnen worden gebruikt om een koksdemper te overtuigen om zelf met de houten lepel te zwaaien?
Heel simpel: Als je zelf kookt, weet je precies wat je eet. Voeding is belangrijk voor ons lichaam en natuurlijk voor onze gezondheid. Daarnaast heb je tijd voor twee tijdens het koken en het is meestal goedkoper dan uit eten gaan of zelfs gemaksvoedsel eten.

Lees ook:   Oosters vispakketje met groenten

Noem ons drie woonaccessoires waarmee je je oude keuken decoratief kunt verfraaien?
“Man” of “Wij”? 🙂 We zijn zeer grote fans van Zweden en hebben rendierhuiden liggend op de fauteuils aan onze kleine, ronde houten eettafel, die een warme, gastvrije sfeer geven. We hebben één muur beschilderd met schoolbordlak om de belangrijkste culinaire noten vast te leggen en overal hangen prachtig gedessineerde Zweedse theedoeken aan de deuren.

Waar koop je het liefst je boodschappen? Waar moet je op letten bij het kopen van eten?
We kopen het liefst bij kleine, regionale producenten of op de boerenmarkt. Regionaliteit is erg belangrijk voor ons, indien mogelijk letten we op biologische of Demeter kwaliteit. Dit is voor ons vooral belangrijk als het gaat om vlees, vis en eieren. Maar zelfs het brood, als het niet zelfgebakken is, komt uitsluitend van onze favoriete bakker Georg Öfferl (brood finesse).

Antonia Kögl in Kamptal; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Antonia Kögl in Kamptal; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Op Omdat je honger hebt is er de categorie Food &Travel. Waarom vind je het belangrijk om altijd nieuwe dingen te ontdekken en regionaliteit van dichtbij te ervaren?
De categorie bestaat omdat we allebei gepassioneerd reizen en eigenlijk uitsluitend bezig zijn met culinaire hoogstandjes. We willen een gezicht geven aan de producten waarmee we koken en de mensen die er met liefde en passie achter staan laten zien. Daarnaast zijn er zoveel spannende culinaire dingen te ontdekken, al was het maar in Europa. We zijn altijd nieuwsgierig!

Zijn er gerechten die je nog niet hebt durven benaderen?
Er is geen vertrouwen bij ons, het gaat meer om de lokale omstandigheden. We zouden dus heel graag onze zelfgemaakte worst selchen of 24-uurs gesmokte ribben willen maken – maar dat is helaas niet haalbaar 😉 in het midden van Wenen (zonder de dreiging van een brandweeroperatie)

Lees ook:   Hoe heurt het aan de kersttafel?

Koffie Piraten; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Koffie Piraten; Foto credit: Benedikt Steinle, www.kitchenkonsulting.at

Met “Kitchen Konsulting” run je je eigen food- en cateringbureau”. Wie maakt gebruik van uw diensten?
Met ons food &gastronomy adviesbureau hebben we onze beroepen (Toni is architect, Bene is grafisch ontwerper) en onze passie, culinaire hoogstandjes, gecombineerd. Deze professionele knowhow, jarenlange ervaring en een geweldig netwerk, gekoppeld aan persoonlijke ondersteuning, maakt ons bureau. Onze focus ligt enerzijds op het adviseren en ondersteunen van restauranthouders (branding, interieurontwerp, food- en restaurantconcept), anderzijds creatieve diensten zoals gerichte receptontwikkeling, zowel voor restauranthouders en bedrijven en producenten als food- en interieurfotografie, (onderzoeks)reizen voor regio’s en (toeristische) verenigingen en grafische diensten zoals verpakkingsontwerp en branding.

In wat voor keuken kook je thuis?
Dit blijft ons geheim 😉 Maar zoveel kan gezegd worden: Het is een “normale” thuiskeuken met (inductie)fornuis, oven en koelkast. Wat meer exotische kooktoestellen, die niet meer in de keuken passen, hebben we naast de deur opgeborgen in onze fotostudio.

Kook je met gas, elektrisch of inductie?
We koken al een jaar met inductie en zouden nooit meer veranderen. Natuurlijk zou een extra (draagbare of ingebouwde) gasplaat voor WOK-gerechten een droom zijn, maar we houden van ons inductieveld met pottenbakkersdetectie. Schraap nooit meer verbrande 🙂 korsten weg

Wie kookt er vaak bij jou thuis: Toni of Bene?
We koken meestal samen. En afhankelijk van wie een geweldig idee in gedachten heeft, soms Toni, soms Bene is chef-kok. Wat we gemeen hebben is belangrijk voor ons, waarbij Toni meestal degene is die met de ideeën komt. Maar dit komt natuurlijk ook doordat ze zich ook dagelijks professioneel bezighoudt met creatieve receptontwikkeling.

Welke keukenhulp kun je niet meer missen? En waarom?
Naast het belangrijkste – een goed mes – gebruiken we meestal onze hakselaar, zij het voor de pest.os, sugo’s, jam of kruidenmengsels. De tijdwinst is gewoon enorm!

Tot slot: Zonder onze foodblog en ons food- en cateringbureau zouden we…
… zonder centrum van leven.

Heel erg bedankt voor het interview!