Interview met foodblogger Anna Husar van Alpenkoch: Kenwood en KitchenAid zijn mijn keukenhulpen

Zoete gebakjes, stevige kaasfondue en stevige knoedels: dit is waar de traditionele Alpenkeuken bekend om staat. Anna en Antonio Husar bewijzen met hun blog Alpenkoch dat de oorspronkelijke keuken van arme mensen veel meer te bieden heeft. In een interview met Küchenfinder vertelt de gepassioneerde foodstyliste over haar culinaire reizen door het Alpengebied, haar favoriete keukenhulpen en wie privé het roer in de keuken overneemt.

Vertel ons kort wie je bent en wat je doet.

Allereerst bedankt voor de uitnodiging voor het gesprek. Ik ben een gepassioneerd kok, foodstylist, kookboekenauteur en projectmanager bij Alpenkoch. Bovenal is mijn doel dat alpine kooktradities niet worden vergeten.

Je runt de blog “Alpenkoch” samen met je man Antonio. Wat zit er achter de naam van je blog?

We wilden dat de naam meteen duidelijk zou maken dat we gespecialiseerd zijn in alpine gerechten. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.

Hoe ben je in het koken terechtgekomen?

Mijn oudere zus heeft het me geleerd. Na enige tijd begreep ik dat ik me professioneel wilde ontwikkelen. Ik reisde dus veel in het Alpengebied: aan de ene kant met boeren en huisvrouwen, aan de andere kant kookte ik met koks en leerde ik veel van hen.

Wat is je favoriete recept op je blog? En waarom?

Mijn favoriete recept is Pizzoccheri alla valtellinese – boekweitpasta uit Lombardije met snijbiet, kaas en aardappelen. Ik hou van pasta van alle soorten en pizzoccheri smaken vooral goed voor mij.

Je won de eerste plaats bij de “AMA Food Blog Award 2015” in de categorie Publieksprijs. Hoe belangrijk zijn zulke successen voor jou?

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gebakken spek met witte kool in witte saus en aardappelen

Om hiervoor door het publiek bekroond te worden was voor ons een bijzondere eer. Het betekent dat het werk dat we doen belangrijk is voor velen.

Je runt een online winkel op je blog. Wat is voor u bijzonder belangrijk bij het kiezen van de producten? Welke producten zijn het populairst?

In onze online shop verkopen we momenteel alleen onze eigen producten. We hebben drie soorten honing, fruitspread en chutney. We hebben de recepten samen met de Alpenboeren ontwikkeld en de hoofdingrediënten komen 100 procent uit het Alpengebied.

Naast de winkel doe je aanbevelingen voor restaurants in het Alpengebied. Hoe ben je op het idee gekomen?

Niet iedereen is enthousiast over koken. Daarom is het logisch om restaurants aan te bevelen waar u de alpine keuken live kunt ervaren. Op onze reizen bezoeken we veel restaurants en nemen ze graag op in onze lijst.

Koken jullie voornamelijk samen in je privéleven, of neemt een van jullie beiden de rol van chef op je?

Antonio is geen chef-kok, maar een professionele voedselfotograaf. Ik kook veel voor ons gezin en voor verschillende foodfotoprojecten (boeken en tijdschriften). Om eerlijk te zijn voel ik me momenteel minder een foodblogger, maar als een professionele alpine keukenexpert en foodstylist, terwijl ik mijn opleiding in deze richting voortzet: in de kookscholen en ter plaatse met chef-koks.

Zijn er kooktechnieken of gerechten die je nog niet hebt durven benaderen?

Niet dat ik het weet. Zodra ik iets nieuws voor mezelf ontdek, probeer ik het meteen.

Anna Husar met haar rode KitchenAid; Foto credit: Anna Husar

Anna Husar met haar rode KitchenAid; Foto credit: Anna Husar

Wat zou je zeggen: Welk keukenapparaat gebruik je het meest?

Lees ook:   De Roomba I3-batterij vervangen

Mijn twee keukenhulpen: Kenwood en KitchenAid met verschillende opzetstukken.

Hoe bereid je je koffie?

Met een Rancilio-koffiezetapparaat.

Kook je met gas, elektrisch of inductie? En waarom?

Inductie, omdat het zeer geschikt is voor mijn kookstijl.

Kun je ons je meest chaotische of ongewone keukenervaring vertellen?

Je moet nooit chaotisch worden in de keuken, maar ik heb verschillende ongewone keukenervaringen. Nieuw en ongewoon voor mij was de smaak van wilde asperges uit de Sloveense Karst.

Wat is het beste compliment dat je ooit hebt gekregen voor je kookkunsten?

Ik kreeg veel complimenten, maar de leukste complimente voor mij zijn die van mijn man. Zijn woorden brengen me alleen maar verder.

Met wie zou je graag in je keuken willen staan en waarom?

Met Antonio Carluccio waardeer ik zijn kookkunsten echt.

Welke 3 foodblogs volg je het liefst?

Ik volg geen foodblogs omdat ik er geen tijd voor heb. Maar ik lees heel vaak professioneel geschreven kookboeken.

Nog een laatste zin aan het eind: Koken is voor mij…?

Een passie.

Beste Anna, heel erg bedankt voor het interview!