Catrin Neumayer is een van de populairste foodbloggers van Oostenrijk. In een interview met Küchenfinder vertelt de gepassioneerde vintage &shabby chic volger over haar verslaving aan haar Kitchen Aid, de handgemaakte grenen snijplank van haar vader en het verlangen naar een onvergetelijke kookervaring in haar keuken met Eros Ramazotti.
Wie ben je en wat doe je?
Mijn naam is Catrin Neumayer, ik ben 29 jaar oud en geboren in Salzburg. Vandaag woon ik in het zonnige zuiden aan de prachtige Wörthersee. Ik zit achter de Food- &&Lifestyblog cookingCatrin, een meermaals bekroonde internationale kookblog.
Wie of wat heeft jouw passie voor koken aangewakkerd?
Ik ben “laat” begonnen met koken. Ik was al een tijdje uit huis en “moest” zelf koken. Daarna ging het relatief snel. Toen verschenen de eerste blogs en leerde ik mezelf koken. Sindsdien vind ik het geweldig! Ik kan heerlijk ontspannen, het is een soort keukenyoga.
Wat is voor jou vooral belangrijk in je recepten?
Recepten moeten ongecompliceerd, verfijnd en toch heerlijk zijn. Niemand wil uren in de keuken staan. Het moet snel gaan en iets op het bord maken. Ook besteed ik aandacht aan de lichte gezonde keuken. Vooral met desserts en taarten kun je veel calorieën besparen.
Welk voedsel is volgens jou het meest over- of ondergewaardeerd?
Overschat: Tofu – de biologische waarde en ook de CO2-balans is meestal erg laag. Wat ik ook heel moeilijk vind zijn “vegetarische” vleesvervangers.
Onderschat: Voor mij gaat dit minder over een product dan over een manier van leven. Hier denk ik duidelijk aan de seizoenskeuken zoals die door onze grootouders werd beleefd. Seizoensgebonden, regionaal en gevarieerd. Helaas gaat dit steeds meer verloren.
Zijn er voedingsmiddelen die kunnen worden gebruikt om op je te jagen?
Oh ja, heel, heel veel! Ik ben heel erg gevoelig. Zelf heb ik al jaren geen vlees meer gegeten. Maar kook het voor mijn gezin. Ik hou van vis. Rozijnen, venkel, anijs werken niet voor mij. Ik hou niet te veel van bananen (behalve in smoothies) 🙂
Heb je eigenaardigheden die vooral duidelijk zijn tijdens het koken?
Ik denk dat ik veel eigenaardigheden heb, maar als het gaat om koken – hmmm, zou ik nee zeggen.
Wat kun je niet missen als je in de keuken werkt?
Op mijn Kitchen Aid, op mijn handgemaakte grenen snijplank van mijn vader en op de iPad – zodat ik altijd verbonden ben met mijn lezers, geïnspireerd kan raken en ook naar muziek kan luisteren.
Welk keukengerei gebruik je veel te zelden?
De aardappelpers, die echt zelden wordt gebruikt – maar ik ben dol op puree (en mijn zoon ook).
Kook je met gas, elektrisch of inductie?
Klassiek – Electro. Ik denk dat inductie ook oké is. Gas, nooit – ik ben er helemaal bang voor en kan het niet aan! Ik had altijd zin om mijn keuken en het hele huis op te blazen. Ik gebruik graag de oven – ik maak veel ovengerechten.
Hou je van keukens met handgrepen of zonder?
Ik vind moderne keukens erg casual, maar er gaat niets boven vintage &shabby chic – zo duidelijk met handgrepen!
Wat vind je vooral leuk aan je keuken?
Ik hou van mijn talloze vintage borden met inscripties in mijn keuken. Er zijn talloze geschenken met veel herinneringen.
Als je een nieuwe keuken zou kunnen wensen, hoe ziet die er dan uit? Wat zou je verbeteren ten opzichte van je vorige keuken?
Omdat er veel dingen zijn die ik graag zou willen verbeteren of aanpassen in mijn richting, ben ik momenteel de droom van een eigen fotostudio met een grote keuken met mijn partner aan het vervullen. Ik laat stoom af en vanaf het najaar koken we er alleen nog maar.
Je organiseert “Koo(ch)perationen” in je keuken. Wat moet dat betekenen?
Mijn blog is een van de meest populaire en brede portals in de Duitstalige wereld.Dit is de eerste keer dat we een debat hebben Samenwerking in alle richtingen is een optie. Als samenwerkingsverbanden bieden we contractopnames en advertentiemogelijkheden op de blog. We produceren veel verhalen voor tijdschriften en rekenen de grootste en bekendste merken tot onze samenwerkingspartners. Ik kijk uit naar elke aanvraag!
Welke foodblogs volg je vooral graag?
Er zijn maar een paar foodblogs die ik echt volg, maar met nogal wat heb ik natuurlijk wel contact. Ik volg Storiesonaplate (mijn vriendin Florentina) en vooral geweldige Duitse bloggers van wie je veel kunt leren!
Kun je ons je meest ongewone keukenervaring vertellen?
Benieuwd waarom een wodkasorbet niet bevriest – haha 🙂
Hoe ziet het eruit in de keuken na je experimenten?
Vraag niet 🙂 of een klein slagveld het al ontmoet…
Met wie zou je graag in je keuken willen staan en waarom?
Met Eros Ramazotti – want als Romein belichaamt hij cucina italia en zou dan niet alleen uit het net zingen. Ik ben echt een grote fan!
Heel erg bedankt voor het interview!
Omslagfoto – Foto credit: Carleto Photography