Interview met Herbert Toferer van Innenarchitektur Toferer in Bischofshofen

Herbert Toferer van Innenarchitektur Toferer in Salzburg vervult al jaren de dromen van zijn klanten om in een individuele stijl te leven – van de keuken tot complete woonconcepten. Voor de designliefhebber spelen de persoonlijke uitwisseling met klanten en een uitgebreid dienstenpakket een bijzonder belangrijke rol. In een interview met Küchenfinder onthulde Herbert Toferer het budget waaruit samenwerking met een binnenhuisarchitect de moeite waard is en wat een goede interieurontwerper maakt.

Hallo Herbert, wie ben je en wat doe je?

Hallo keukenzoeker team. Mijn naam is Herbert Toferer uit Grossarl en ik ben managing director van Innenarchitektur Toferer in Bischofshofen.

Wat waardeer je het meest aan je werk?

Zeker de diversiteit. Ik ben nu zo’n 30 jaar bezig met keukens en tot nu toe was iedereen anders.

Wanneer ontdekte je je liefde voor design en interieur?

Het enthousiasme ervoor heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld. De doorslaggevende factor dat ik deze richting überhaupt opging, was het materiaal hout, dat altijd verschillende eigenschappen heeft en uiterst individueel is.

Wat zijn de voordelen van een binnenhuisarchitect?  Waarom zou ik een binnenhuisarchitect raadplegen? Wat onderscheidt een binnenhuisarchitect op het gebied van keukenplanning van een keukenstudio of een timmerman?

Bij Innenarchitektur Toferer proberen we complete oplossingen te vinden. We plannen hele gebieden, appartementen, huizen. Zo loopt het interieurontwerp als een rode draad. Deze individuele concepten geven de ruimtes een heel bijzondere context, die niet overheersend is, maar steeds weer aan het licht komt. Uiteraard kunnen we ook de keuken in dit concept integreren.

Lees ook:   Zoete aardappel met sperziebonen

Wat is het belangrijkste bij het plannen van een nieuwe keuken?

Om af te wegen hoe belangrijk bepaalde gebieden van de keuken voor mij zijn. Dit moet duidelijk worden in een gesprek met de klant. Zo kan de keuken op maat van de klant worden gemaakt. Zoals lederhosen. Deze punten moeten allemaal in aanmerking worden genomen bij het plannen, zodat de keuken dan perfect past.

Vanuit welk budget is het de moeite waard om met een binnenhuisarchitect te werken?

Altijd, eigenlijk. We hebben klanten die op 20-jarige leeftijd hun eerste kleine appartement opzetten. De meeste 20-jarigen hebben een laag budget, maar zelfs daar vinden we concepten en fijne oplossingen. Interieurontwerp is geen kwestie van geld, maar een creatief proces.

Hoe herkent een klant of een inrichtingsadviseur met hem harmonieert en voldoet aan zijn persoonlijke smaak?

Het zou eigenlijk zo moeten zijn dat de consultant zich aan elke klant kan aanpassen.

Wat onderscheidt een goede binnenhuisarchitect?

Om dit alles te combineren en tot een resultaat te komen. Er zijn bijna eindeloze mogelijkheden om een room-living concept te ontwikkelen. De uitdaging is zeker om alle goede ideeën in één concept te verpakken.

Hoe werkt de algemene planningsfase met een binnenhuisarchitect? Hoeveel afspraken vinden er meestal plaats?

Nu kan ik alleen maar over ons spreken (interieurontwerp Toferer). We hebben 5 keukens in de tentoonstelling, die allemaal anders zijn uitgerust. Bij de eerste afspraak begeleiden we de klant door de vele mogelijkheden en de verschillende ontwerpen. Vervolgens bespreken we alle relevante secties opnieuw en noteren we ze. Daarna wordt een concept gemaakt. Dit wordt bij de tweede afspraak nog eens besproken en indien nodig bijgestuurd. Dan worden de metingen alleen ter plaatse gedaan. Dus meestal zijn er 3 afspraken.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Pannenkoeken met een geurige kop chocolademelk

Wat moeten klanten meenemen naar het eerste consult?

Voor het eerste consult zou een plattegrond en 1 – 2 uur tijd ideaal zijn. Als er nog geen plattegrond is, is een schets voldoende. Het is belangrijk dat het eerste consult vroeg genoeg is. Dan kan een muur of iets dergelijks zonder veel moeite 2-3 cm worden verplaatst.

Waar worden uw keukens en meubels geproduceerd?

Dit is een van onze grootste zorgen. We hechten veel belang aan het feit dat al onze producten, niet alleen meubels en keukens, maar ook alle andere producten die we nodig hebben, in Oostenrijk worden geproduceerd. Zo houden we de waardeketen in Oostenrijk en besparen we CO2 door lange leveringen te vermijden.

Welk project zit in je hoofdvan een carrière die tot nu toe het best herinnerd is?  (Wil je ons er een foto van laten zien?)

Hier is een foto van, foto’s zeggen meer dan 1.000 woorden.

Herbert Toferer is bijzonder trots op deze woonkamer in moderne landhuisstijl; Foto: Innenarchitektur Toferer

Herbert Toferer is bijzonder trots op deze woonkamer in moderne landhuisstijl; Foto: Innenarchitektur Toferer

Wat zie je momenteel als de grootste trend in de keuken- en inrichtingsmarkt en welke vind je persoonlijk het leukst?

Op de keukenmarkt zijn de keukeneilanden de afgelopen jaren teruggekeerd. Natuurlijk bestaan dergelijke oplossingen al veel langer, maar met de open kookeilanden is wonen weer te combineren met koken. De keuken is ook niet langer een ruimte waar mensen alleen koken, maar wordt steeds meer een gemeenschappelijke ruimte die open is ontworpen en waar mensen koken en samenleven. Persoonlijk vind ik dat een toffe trend.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gravad lax van zalm met rode biet, tartaar van rode biet, geitenkaascrème en verse brioche

En welke trend in de keuken en woonkamer zul je nooit begrijpen?

Extreem felle frontkleuren.

Hoe ziet je keuken er thuis uit? Kun je ons er een foto van laten zien?

Graag.

Binnenhuisarchitect Herbert Toferer kookt in deze keuken; Foto: Innenarchitektur Toferer

Binnenhuisarchitect Herbert Toferer kookt in deze keuken; Foto: Innenarchitektur Toferer

Waar haal je inspiratie en nieuwe ideeën vandaan?

Ik haal inspiratie en nieuwe ideeën uit nationale en internationale beurzen, vakbladen en personal trainingen.

Beste Herbert, heel erg bedankt voor het interessante interview!

Herbert Toferer; Foto: Susanne Reisenberger-Wolf I Atelier Wolf Fotografie

Herbert Toferer; Foto: Susanne Reisenberger-Wolf I Atelier Wolf Fotografie

Over de persoon

Herbert Toferer komt over van Grossarl en is managing director van Innenarchitektur Toferer in Bischofshofen. Als gepassioneerd binnenhuisarchitect vervult de interieurontwerper de woondromen van zijn klanten in elke dimensie en stijl. De Salzburger brengt niet alleen een geweldig gevoel voor design en goede smaak, maar ook veel ervaring.