Interview met Sabrina Jäger van Starlights in the Kitchen

De gepassioneerde foodblogger Sabrina Jäger vertelt over de naaidoos in een interview met Küchenfinder. De 30-jarige moeder van twee vertelt over haar liefde voor koken, haar bron van receptinspiratie en haar gebrek aan radio in de keuken.

Wie ben je en wat doe je?

Hallo, mijn naam is Sabrina en ik kom uit het prachtige Neder-Oostenrijk. Ik ben moeder van twee, gepassioneerd kok en blogger. Op mijn blog “Starlights in the Kitchen” schrijf ik over alledaagse dingen uit het leven van mijn moeder en deel ik recepten en doe-het-zelf ideeën.

Wat onderscheidt jouw blog?

Op mijn blog vinden lezers vooral eenvoudige recepten die iedereen kan koken. Ik vind het erg leuk als gerechten niet te ingewikkeld worden en ik de gerechten zo laag mogelijk kan houden. Ik probeer graag nieuwe dingen en bied ideeën voor familiemaaltijden en zoete gerechten voor mensen met een zoetekauw en zelfs een BBQ-column van mijn man op mijn blog.

Wanneer ontdekte je het plezier van koken?

Ik kom bij wijze van spreken uit een tavernefamilie. Mijn grootouders hadden een herberg waar mijn moeder (een opgeleide kok) ook werkte. In het begin serveerden we echter ook internationale gerechten thuis, weg van de traditionele Oostenrijkse thuiskeuken en we aten altijd graag. Ik ontdekte mijn plezier in koken echter pas halverwege de twintig toen ik me bezighield met het onderwerp gezond eten. Ik heb toen de ongezonde kant-en-klaarmaaltijden opzij geschoven en gewoon alles zelf gekookt. Ik probeer graag nieuwe recepten uit, kook heel intuïtief en meestal niet volgens instructies.

Keuken van Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

Eigen keuken door Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

Je bent onlangs voor de tweede keer moeder geworden. Is er nog genoeg tijd om je passie voor koken na te jagen?

Lees ook:   Kun je koude melk opschuimen? Complete gids!

In het begin ben je natuurlijk altijd wat beperkter, maar er is zeker genoeg tijd voor snelle gerechten en vooral in de zomer eet je graag koud. Pastasalades, snelle zelfgemaakte stokbroden uit de oven of ijskoude desserts kan ik ook op elk moment met baby bereiden. Dit is voor mij een belangrijke balans, omdat ik tijdens het koken helemaal uit kan schakelen.

Je noemt jezelf een planningsnerd. Betekent dit dat alles 100% georganiseerd is tijdens het koken?

Koken is op de een of andere manier anders. Ik denk aan een gerecht, koop de ingrediënten en begin dan gewoon met koken. Hier een snufje peper, daar een scheutje room of iets meer olie. Bij het koken vertrouw ik op mijn onderbuikgevoel en laat ik de overzichtelijke planner eigenlijk een beetje aan de zijlijn staan, omdat deze pagina verder al van groot belang is voor mijn persoon. Af en toe moet je een beetje loslaten, nietwaar ;-)?

Inductiekookplaat en hoofdloze kap van Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

Inductiekookplaat en hoofdloze kap van Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

Kook je privé met gas, elektrisch of inductie? En waarom?

We hebben een inductiekookplaat en ik ben er dol op. Omdat we pas een jaar geleden in ons huis zijn gaan wonen, wilde ik het nieuwste van het nieuwe en ik ben erg enthousiast. Vooral als moeder is het vaak nodig om voedsel zo snel mogelijk te verwarmen en snel te kunnen koken. Met een inductiekookplaat kan ik dat doen, want nog nooit heb ik een pastawater zo snel aan de kook gebracht. Maar het is ook heel praktisch in het dagelijks leven met een kind, omdat de kachel niet zo heet wordt en de kinderen zichzelf niet zo snel kunnen verbranden als met gas- of elektrische kachels. Aangezien ik ook een van de beruchte melkoverkookers ben (ik denk dat elke tweede keer de melk naar me toe gaat met griesmeelkok of pudding), is een inductieveld net zo praktisch, omdat de melk niet inbrandt en snel kan worden weggeveegd.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Spaghetti met broccoli, pancetta en geitenkaas

Heb je een afzuigkap? Zo ja, welke?

We hebben een afzuigkap, namelijk een hoofdvrije kap. Dus eentje die je gelukkig niet zo vaak met je hoofd stoot. Aangezien mijn man en ik vrij lang zijn, is dit erg handig.

Snijplanken van hout, glas of kunststof – wat gebruik je?

We gebruiken voornamelijk snijplanken van hout en van tijd tot tijd ook gemaakt van plastic, die we dan in de vaatwasser schoonmaken. Ik hou niet zo van glas omdat ik gewoon niet tegen het snijdende geluid kan. Anders ligt de voorkeur gewoon in het materiaal. Ik kook ook met houten kooklepels.

Welk keukenapparaat kun je niet missen bij het koken?

De inductiekookplaat en mijn Kitchen Aid.

KitchenAid en keukenweegschalen van Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

KitchenAid en keukenweegschalen van Sabrina Jäger; Foto credit: Sabrina Jäger

Wat is voor jou het belangrijkste bij het koken?

Dat het leuk is en je gewoon onconventioneel durft te koken. Zelfs als het gerecht niet Aziatisch is, kun je wat curry toevoegen of de smaak opleuken met verschillende kruiden.

Heb je een favoriet kookboek? Zo ja, welke?

Omdat ik – zoals gezegd – meestal heel erg op gevoel kook, lees ik zelden kookboeken. Maar als ik zou moeten kiezen, zouden het kookboeken van Jamie Oliver zijn. Ik hou van zijn keuken. Anders haal ik mijn inspiratie liever via Pinterest of Instagram.

Waar koop je je boodschappen?

Vooral in de supermarkt, want die met een kind is gewoon praktischer. Ik zou graag vaker in het weekend naar de markt in onze stad gaan, maar tegen de tijd dat ik daar met mijn kind aankom, zijn de meeste producten al uitverkocht.

Lees ook:   Wat Is Goedkoper Gas Of Stroom Koken?

Wat vind je van muziek luisteren tijdens het koken? Een must of een afleiding?

Grappige vraag, want ik wilde heel graag een radio in de keuken toen ik in maart 2015 bij ons introk, maar die heb ik nog steeds niet. Op dit moment luister ik ook liever naar het geklets van mijn tweejarige zoontje, die me heel ijverig helpt in de keuken en altijd op een krukje naast me of op het aanrecht zit en me zo goed vermaakt.

Wat mag er nooit ontbreken in je koelkast?

Melk en boter. Ik denk dat dat is wat we het meest kopen, omdat ik de melk nodig heb voor mijn koffie, voor de cacao van mijn zoon of een ontbijtgranen. En broodjes met of zonder jam zijn bijna elke dag bij ons verkrijgbaar.

Hoe ziet jouw persoonlijke droomkeuken eruit?

Als ik de ruimte had, dan zou een keuken met eiland echt een droom zijn. Verder ben ik erg tevreden met mijn huidige keuken en vooral dol op onze grote Amerikaanse koelkast!

Welke 3 foodblogs volg je het liefst?

Ik kom graag langs bij Penne im Topf, Law of Baking en Smitten Kitchen.

Nog een laatste zin aan het eind: Koken is voor mij…?

Ontspanning en vreugde, maar het beste is het eten aan het einde.

Heel erg bedankt voor het interview!