Interview met Sonja Beer van Schreinerei Beer: We hebben geen kortingsgevechten

Veel timmerlieden klagen over de veranderde marktomstandigheden. Alle? Nee. In het noorden van München gelooft een timmermanswerkplaats in Duits vakmanschap. Het schrijnwerkerij herkende echter al in een vroeg stadium de tekenen van de tijd en investeerde ook in moderne, hightech machines. In een interview ontkracht Sonja Beer het vooroordeel dat een timmermanskeuken niet betaalbaar is. Naast vele waardevolle tips voor keukenplanning, geeft de 37-jarige lezers van Küchenfinder Magazin een inkijkje in haar eigen keukenrijk.

Wie ben je en wat doe je?

Wij zijn David. De David van David tegen Goliath. De timmermanskeuken tegen industriële geprefabriceerde keukens. Beer GmbH is een familiebedrijf dat in 1981 werd opgericht als klassiek schrijnwerk. Inmiddels hebben wij ons gespecialiseerd in individuele timmermanskeukens. Het bijzondere: Wij produceren alle keukens volledig zelf, van het lichaam tot het oppervlak en kunnen zo echte droomkeukens aanbieden.

“De tijden van Meester Eder en zijn Pumuckl zijn al lang voorbij.” Hoe moesten timmerlieden zich aanpassen aan veranderende marktomstandigheden?

Het punt is eerder dat het beeld van Meester Eder nog steeds vastzit in de hoofden van veel mensen. Het is een gigantische klus om eindelijk van het stoffige beeld af te komen. Internet is hiervoor een goed medium. Helaas maken veel timmerbedrijven hier – naar mijn mening – veel te weinig gebruik van.

Hetzelfde geldt voor de prijzen. Zo proberen we via onze verklarende video aan potentiële klanten duidelijk te maken dat een timmermanskeuken niet duurder hoeft te zijn dan een grootkeuken. Dit is iets wat veel keukenkopers zich niet realiseren.

Is een timmermanskeuken echt betaalbaar?

Bedenk eens hoeveel mensen moeten verdienen aan een keuken van de meubelwinkel: het productiebedrijf, de tussenpersonen, de expediteurs, de meubelwinkels. Vooral die laatsten doen enorme moeite om hun meubelwinkels te onderhouden en bevuilen ons elke week met hun aanbiedingsbladen. Wie moet leven vanuit de keuken van een timmerman: Alleen de timmerman. Dat is het verschil.

Lees ook:   Pulled pork opwarmen in de oven: Hoelang ?

Vanaf welk bedrag is het de moeite waard om naar de timmerman te gaan?

Wij zeggen dat een vergelijking met ons de moeite waard is vanaf zo’n 10.000 euro. Alles daaronder is ondergrondse meubelprostatiekwaliteit en daar kunnen we niet mee serveren, zoiets verkopen we niet.

Waarom kan een schrijnwerkerij met een keuken van 10.000 EUR ineens weer gelijke tred houden met de grote bedrijven?

Want we hebben niet de kosten zoals de meubelgiganten: geen opgeblazen marketing, geen goedbetaalde raden van bestuur, geen oversized glazen paleizen om te onderhouden. Dit alles kost veel. De kant-en-klare keukenkoper betaalt hiervoor.

Waarin verschilt een individuele keuken van de timmerman tot de kant-en-klare keuken van de meubelwinkel met 50% korting?

Nou, ik zou zeggen in de eerste plaats door het feit dat 80% werd berekend op de kant-en-klare keuken nog vóór de korting. Bij ons krijgen klanten altijd een eerlijke prijs. Er zijn geen kortingsgevechten met ons. Dat is bullshit.

Produceert Schreinerei Beer de keukens en meubels echt zelf?

Ja, we maken de keukens en meubels echt zelf. In tegenstelling tot veel collega’s die – helaas – vaak geprefabriceerde karkassen inkopen bij industriële fabrikanten, bouwen wij elke keuken van A tot Z in ons bedrijf. Om dit kosteneffectief te realiseren, hebben we een hightech machinepark aangeschaft. Tegenwoordig werken timmerlieden niet langer alleen met cirkelzagen en schaafmachines. Ook zo’n stoffig beeld van veel mensen…

Schrijnwerkerij Bier in München; Foto credit: Schreinerei Beer

Schrijnwerkerij Bier in München; Foto credit: Schreinerei Beer

Hoe weet een klant of hij een hoogwaardige, zelfgebouwde keuken van de timmerman krijgt?

Of de klant een zelfgebouwde keuken van de timmerman krijgt, kan hij snel bepalen door in de werkplaats te kijken. Zelfs een leek zal herkennen of de apparatuur daar een werk van hoge kwaliteit mogelijk maakt of niet. Daarnaast kun je gewoon aan de timmerman vragen of hij de keuken echt zelf bouwt.

Hoe zijn creatief vakmanschap en kostendruk met elkaar te verzoenen?

Lees ook:   Hoe Saus Dikker Maken Met Bloem? (TOP 5 Tips)

Met goede productietechnologie, geweldige werknemers eneen flinke portie passie en liefde voor het vak.

Hoe gaat Schreinerei Beer om met de toenemende internationalisering en digitalisering?

Helemaal niet. We zijn niet geïnteresseerd in werken in het buitenland, als je dat bedoelt. Wij zijn een regionaal bedrijf en werken voornamelijk in de driehoek München-Ingolstadt-Landshut. Alleen zo kunnen we een goede service garanderen – ook nadat het meubilair is geïnstalleerd.

En over digitalisering: We zijn altijd vertegenwoordigd geweest op het internet, ook op het gebied van sociale media, enz. Maar u hebt gelijk, we zullen hier in de toekomst nog meer aanwezig moeten zijn.

Hoeveel keukenaanvragen per maand ontvangt uw schrijnwerkerij online?

Velen vinden ons online. De meeste klanten nemen dan echter telefonisch contact met ons op. Dat is voor ons ook heel handig, want veel vragen en vooral vooroordelen, zoals de kwestie van de prijs, kunnen dan direct worden weggenomen. Ik schat dat dit ongeveer een derde van onze verzoeken uitmaakt.

Waar moet je vooral op letten bij het kopen van een keuken?

Over het feit dat de bestaande ruimte echt volledig wordt benut. Met steeds kleinere appartementen in grote zalen is dit een groot probleem. Daarnaast de kwaliteit van de materialen, met name de fittingen. De keuken moet 25 jaar of langer meegaan.

Over welke keukentrend ben je op dit moment het meest verbaasd?

Over het feit dat hoogglans zo hardnekkig is in grootkeukens.

Heb je een favoriete keuken? Zo ja, waarom?

Hm…, moeilijke vraag. Natuurlijk vind ik al onze keukens geweldig. Elk is een uniek stuk en precies afgestemd op de behoeften van de bewoners, zoals een op maat gemaakte designerjurk.
Mijn favoriete keuken op dit moment is deze:

De favoriete keuken van Sonja Beer; Foto credit: Schreinerei Beer

De favoriete keuken van Sonja Beer; Foto credit: Schreinerei Beer

Ik hou van de eenvoudige elegantie, het roestvrijstalen aanrechtblad en de mogelijkheid om tijdens het werken uit het grote panoramische raam te kijken. Dat moet toch geweldig zijn?

Lees ook:   Wijntips: proef de magie van Salento

Waar kan de keuken zich verder ontwikkelen?

Oh, er kan nog veel gebeuren. De afgelopen jaren zijn keukens veel veranderd in uiterlijk en is er ook veel gebeurd in elektrische apparaten. Ik denk dat het tijd is om de innerlijke werking van de keuken onder de loep te nemen.

Eigen keuken van Sonja Beer; Foto credit: Sonja Beer

Eigen keuken van Sonja Beer; Foto credit: Sonja Beer

In wat voor keuken kook je thuis?

In een bierkeuken natuurlijk. Ze is nu twaalf jaar oud. Natuurlijk, ze past niet helemaal bij de huidige trend, maar ik hou nog steeds van haar. Wil je een foto zien?
Alleen de plafondkap hebben we twee jaar geleden vervangen door een Bora afzuigkap. Sindsdien ben ik ook een Bora-fan.

Wat is je favoriete merk keukenapparatuur?

Iedereen die onze blog kent weet dat ik een absolute Bora fan ben!

Wat zijn je 3 favoriete websites?

1. Ons eigen, natuurlijke – timmerbier

2. Ik blader veel op allerlei receptensites, bijvoorbeeld chefkoch.de.

3. De site van lavialla.it. Nogmaals, er zijn altijd geweldige recepten en ik, als een oude Italië-fan, bestel hier veel ingrediënten. Op een gegeven moment wil ik daar graag op vakantie. Helaas zijn ze al jaren volgeboekt.

Wordrap met Sonja Beer

Sonja Bier van Schreinerei Bier

Sonja Bier van Schreinerei Bier

Donkere of lichte keuken?

Helder. Het is gewoon duurzamer. Donkere keukens werken alleen in grote ruimtes met veel natuurlijk licht.

Bora of Gaggenau?

O, wat gemeen! Beide zijn geweldige fabrikanten. Maar als ik moet kiezen: Bora. Zie motivering hierboven.

Stomer of magnetron?

Zeker stoomboot. Tot op de dag van vandaag begrijp ik nog steeds niet helemaal waarom je een magnetron nodig hebt, behalve om op te warmen.

Stoel of bank?

Hm…, afhankelijk van de keukenstijl. Moet ik kiezen? Nou ja, dan bank. Ziet er meestal uitnodigender, gezelliger uit.

Koken of eten?

Koken. Dit is ontspannend voor mij en ik vind het leuk om nieuwe dingen uit te proberen.

Beste Sonja, heel erg bedankt voor het informatieve interview.