Walter Steurer uit Tischlerei Holzig combineert traditioneel vakmanschap met modern design en stijl. Hij haalt inspiratie onder andere uit zijn samenwerking met gerenommeerde architecten en persoonlijke gesprekken met klanten. In een interview met Küchenfinder vertelt de eenmanszaak over de fascinatie van hout als materiaal en de waarde van duurzaamheid en regionaliteit. Verder geeft de timmerman in het Bregenzerwald ons een inkijkje in zijn eigen keuken.
Servus Walter, wie ben je en wat doe je?
Ik ben een gepassioneerd timmerman en hecht veel belang aan duurzaamheid en regionaliteit. In mijn timmerwerkplaats in Krumbach maak ik daarom keukens en meubels van massief hout met individueel design.
Wat vind je het leukste aan je werk?
Het mooiste is de onmiskenbare geur van hout. Ik hou van de geur die het duurzame materiaal uitstraalt en kon me niet voorstellen om met een andere grondstof te werken.
Wat vind je fascinerend aan hout als materiaal?
Hout biedt eindeloze mogelijkheden voor verwerking. Het is fascinerend wat er van hout als materiaal gemaakt kan worden. Hout is ongelooflijk veranderlijk en geeft de creativiteit van een timmerman de vrije loop.
Hoe kan een “klein” schrijnwerk zich staande houden tegen de meubelgiganten?
Het verschil tussen mij en een meubelgigant is de passie die ik in al mijn projecten stop. Elk stuk is uniek en is met veel passie ontworpen. Er zit ook een stukje van mij in elk project.
Wat is het grootste verschil tussen een timmermanskeuken en een industriële keuken uit een meubelzaak?
Waarschijnlijk het grootste verschil is de regionaliteit. De timmermanskeuken wordt in de regio geproduceerd, de industriële keuken uit de meubelwinkel niet. Ik vertrouw op samenwerking met regionale partners. Zo blijft de toegevoegde waarde in de regio en worden kleine ondernemers versterkt.
Hoe weet een klant of hij echt een zelfgemaakte keuken krijgt van de timmerman?
Zonder vertrouwen wordt het moeilijk. Om een samenwerking tussen klant en timmerman te laten werken, moet deze ook op persoonlijk niveau harmoniseren. Daar hoort ook vertrouwen in persoonlijk werk bij.
Vanuit welk budget is het de moeite waard om naar de timmerman te gaan?
De wandeling naar de timmerman is echt altijd de moeite waard!
Hoe blijft een van uw keukens betaalbaar ondanks maatwerk?
De klanten waarderen de service, de kwaliteit, het design, de regionaliteit en dat de vakman als persoon ter plaatse is. Deze toegevoegde waarde maakt maatwerk betaalbaar.
Waar worden uw keukens geproduceerd?
Als eenmanszaak vervaardig ik mijn keukens eigenhandig in een kleine maar fijne Meister-Eder werkplaats in Krumbach in het Bregenzerwald. In deze regio is er een heel bijzonder bewustzijn van vakmanschap en architectuur.
Wat onderscheidt het Bregenzerwald als locatie voor een timmerwerk?
Duurzaamheid en regionaliteit zijn van groot belang in het Bregenzerwald. Er zijn veel regionale partners (elektriciens, slotenmakers, steenhouwers, loodgieters…) met wie je heel goed kunt samenwerken omdat ze vergelijkbare waarden naleven.
Welke keuken heb je tot nu toe het beste onthouden in je carrière?
Elke keuken heeft zijn eigen prachtige verhaal. Ik ben altijd blij als klanten moedig zijn en openstaan voor nieuwe materialen en het is vooral fijn als klanten vrienden worden. Natuurlijk blijven deze keukens in de beste herinnering.
Wat is het belangrijkste bij het plannen van een nieuwe keuken?
Goede projecten worden gemaakt met voldoende tijd om te worden gerealiseerd. Naast tijd is passie ook een heel belangrijk aspect.
Wat onderscheidt een goede keukenplek?herten?
Een goede keukenplanner luistert naar de klanten en verpakt hun wensen in een harmonieus totaalpakket. Het is belangrijk om de klanten te begrijpen en tegelijkertijd innovatieve oplossingen te presenteren.
Hoe werkt planning voor jou?
Een keukenplanning is een gestructureerd proces: klantvergadering – ontwerp – ontwerpvergadering – aanbod – fabrieksplanning – planvergadering en goedkeuring – productie. Het is erg belangrijk om de afzonderlijke stappen steeds opnieuw met de klanten te bespreken.
Wat moeten klanten meenemen naar het eerste consult?
Minstens twee uur. Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de wensen van de klant te begrijpen. Dit kan alleen in een intensief en persoonlijk gesprek.
Wat is volgens jou op dit moment de grootste trend op de keukenmarkt?
Duidelijk: donker gebeitst eiken keuken.
En welke trend in de keukensector zul je nooit begrijpen?
Hoogglans keukens. Dat is voor mij onmogelijk. Hoogglans hoort thuis op een auto en niet in de keuken.
Hoe ziet je keuken er thuis uit?
Mijn keuken is in een paar woorden te omschrijven: wit, mat, eenvoudig en heel praktisch!
Waar haal je inspiratie en nieuwe ideeën vandaan?
Mijn inspiratiebronnen zijn heel divers. Ik bezoek vaak meubelbeurzen, lees woonmagazines en werk graag met goede architecten.
Beste Walter, heel erg bedankt voor het interview dat het lezen waard is!
Omslagfoto: Walter Steurer