iRobot Roomba 966

De Roomba 966 is een model uit het middensegment van iRobot. Het is het tweede aangesloten model van de Amerikaanse fabrikant. Qua functionaliteit lijkt hij sterk op de Roomba 980, het vlaggenschip van iRobot, maar hij wordt verkocht voor een lagere prijs.

iRobot Roomba 966

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De Roomba 966 lijkt qua functies en functionaliteit erg op zijn grote broer, de Roomba 980. Het is namelijk uitgerust met een camera waarmee het de omgeving waarin het zich beweegt in kaart kan brengen, en het beweegt volgens systematische patronen. Deze robot, die wordt gelanceerd voor €899, maakt via Wi-Fi verbinding met de thuisbox. De toepassing waaraan hij is gekoppeld, biedt soortgelijke functies als die van de Roomba 980. Maar omdat dit model voor ongeveer 200 euro minder wordt verkocht dan het vlaggenschip van iRobot, doet het noodzakelijkerwijs een paar concessies, waaronder de “Carpet Boost”-functie, die automatisch een stofzuigmodus activeert afhankelijk van het soort vloer.

Gebruiksgemak

Roomba’s zijn allemaal hetzelfde, en dat is niet tot ons ongenoegen. Net als de rest van de reeks, hebben ze allemaal dezelfde ronde, platte vorm. In tegenstelling tot Neato gebruikt iRobot liever een gekantelde camera op zijn omhulsel dan een laserafstandsmeter.

De Roomba 966 heeft drie fysieke knoppen, waaronder de beroemde centrale “Clean”-knop om met één druk op de knop te beginnen met schoonmaken. Aan weerszijden van deze centrale knop bevinden zich twee kleine knoppen: de linkse met het pictogram van een huis beveelt de terugkeer naar de basis, terwijl de rechtse, met het pictogram in de vorm van een doelwit, een gerichte reiniging (“Spot”-modus) in gang zet. Zoals u kunt zien, is het niet mogelijk om de robot rechtstreeks vanaf het apparaat te programmeren; alle functies worden uitgevoerd via de iRobot Home-toepassing.

Ten slotte is er op de behuizing ook een lampje dat het oplaadniveau van de batterij aangeeft; rood als de batterij leeg is, oranje als hij begint op te laden en groen als hij nog aan het opladen is, maar een voldoende niveau heeft (en de knop op de basis verlicht is).

Connectiviteit en de iRobot-app

Uw robotstofzuiger aansluiten op de internetbox van uw huis is een fluitje van een cent. De applicatie (beschikbaar op Android en iOS) leidt de gebruiker stap voor stap door de configuratie. De operatie duurt minder dan 5 minuten met het horloge in de hand.

Zodra de Roomba 966 is aangesloten op het thuisnetwerk, heeft de gebruiker verschillende opties via de app: hij kan de robot op afstand starten en de voortgang van de schoonmaak volgen, deze onderbreken of pauzeren.

Net als bij de Roomba 696 biedt de toepassing een geschiedenis van de schoonmaakcycli (gebied, duur, tijden, enz.). Het is mogelijk toegang te krijgen tot de door de robot opgestelde kaarten, maar niet om virtuele bakens te creëren om te voorkomen dat het apparaat bepaalde oppervlakken bestrijkt. Om dit te compenseren wordt de Roomba 966 verkocht met een fysiek baken dat moet worden geïnstalleerd als u wilt voorkomen dat de robot door een strategisch gebied rijdt. Het is ook niet mogelijk om zones te creëren waarin de robot op verzoek schoonmaakt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Ecovacs Deebot R95MKII.

Lees ook:   Philips HD9280/70 Airfryer XL 6.2L 2000W Zwart/Zilver

Het onderhoudstabblad is erg handig en geeft informatie over de status van elk onderdeel van de robot (lichaam, extractor en collector), en stuurt meldingen wanneer het moet worden gereinigd – een functie die ons bijzonder aanspreekt en die bijvoorbeeld te vinden is op de Xiaomi Roborock S50. In tegenstelling tot de Neato D7 heeft iRobot echter geen handmatige bediening van de robot; dat is meer zinloos dan nuttig, maar het kan een klein effect hebben.

De Roomba 966 is minder geavanceerd dan zijn voorganger, de 980, dus daar houdt de functionaliteit op. Het is niet mogelijk om een vacuümmodus te kiezen (Automatisch, Prestaties of Eco).

Onderhoud

Om de opvangbak te verwijderen en te legen is de bediening zeer eenvoudig: u hoeft hem alleen maar op natuurlijke wijze naar u toe te trekken, altijd plat om te voorkomen dat het afval op de vloer valt.

Dit model erft het AeroForce-systeem dat aanwezig is op de 800-serie. De centrale borstel is vervangen door “vuilafzuigers”, d.w.z. geribbelde cilinders van zacht rubber die in tegengestelde richting draaien om te voorkomen dat haar en dierenharen in de war raken, waardoor het onderhoud wordt vergemakkelijkt. En in feite is het onderhoud echt beperkt: hardnekkig vuil is veel gemakkelijker te verwijderen. Om de rollers schoon te maken, hoeft u ze alleen maar los te klikken en niet los te schroeven, zoals het geval is bij de Roomba 776p.

Het HEPA filter heeft een klein lipje om het gemakkelijk te kunnen verwijderen, wat comfortabel is. Het verzamelt vrij veel stof en zal regelmatig moeten worden afgetapt om het te verwijderen.

Als klap op de vuurpijl biedt de app op verstandige wijze informatie en waarschuwingen over het onderhoud van de robot; er is een progressieve weergave van de vervuiling van de elementen en video tutorials om de gebruiker te helpen met de onderhoudswerkzaamheden.

Navigatie systeem

Tot vorig jaar was alleen de Roomba 980 uitgerust met een 30° gekantelde camera voor navigatie. iRobot had eerder navigatie op basis van een willekeurig patroon verdedigd.

Verrassend genoeg varieert deze Roomba 966 de navigatiemethoden. Soms zigzagt het en is het methodisch, soms lijkt het een compleet willekeurig pad te maken. Soms maakt hij de hoeken en randen van een kamer schoon alvorens binnen te reinigen, zoals sommige Neatos doen. De robot passeert verschillende keren op dezelfde plaats, met het risico dat zijn onvermoeibare batterij leegraakt.

Met andere woorden, deze Roomba gaat heen en weer en komt dan weer terug op zijn schreden. Merk op dat het systematisch gelukt is om uit de duivelse val te lopen (4 tafelpoten en 16 dunne stoelpoten). Bovendien lijkt het donker hem niet af te schrikken (wat ingewikkeld kan zijn met robots die een camera verkiezen boven een laserafstandsmeter): de Roomba 966 voert zijn taak zonder problemen uit in deze omstandigheden en zuigt onder meubels.

Lees ook:   Siemens LF97BCP50 - iQ500 - Eilandschouwkap

Obstakelbeheer wordt redelijk goed afgehandeld, maar net als de Xiaomi Roborock S50 heeft de robot de neiging om de obstakels om hem heen te kietelen. De Roomba 966 komt echter niet vast te zitten en we vonden hem echt autonoom. Door zijn hoogte van 9 cm kan hij onder de meeste lage meubels door. Wanneer de stofzuiger wordt geconfronteerd met elektrische draden, zal hij geen wonderen verrichten; wij verzoeken u dan ook deze even opzij te zetten.

Tot slot moeten we opmerken dat de Roomba 880 zonder problemen op tapijten kan klimmen, zelfs op iets dikkere tapijten, wat niet het geval was met de Roomba 880 (deze laatste kon wel ons dikke testtapijt reinigen, maar weigerde erop te klimmen omdat hij het als een obstakel beschouwde).

Stofzuigen

Het navigatiesysteem heeft een invloed op de zuigprestaties. In onze zwaar vervuilde testruimte vonden we dat de robot de neiging had heen en weer te bewegen en dan terug te keren naar eerder gereinigde zones, waardoor er vlekken achterbleven.

Op dik, hoogpolig tapijt stofzuigde de Roomba 966 17,8% van het afval in 3 minuten, 37,7% in 6 minuten en 41,6% in 9 minuten. Deze resultaten zijn nogal teleurstellend, maar het is belangrijk om op te merken dat bij veel robotstofzuigers de voeten bij deze test in het tapijt zijn blijven steken.

Op fijne tapijten zijn de resultaten veel beter: 43,6% van het materiaal teruggewonnen in 3 minuten, 84,6% in 6 minuten en 91,7% in 9 minuten.

Op harde vloeren ten slotte, verzamelde de Roomba 966 24,6% in 3 minuten, 67,6% in 6 minuten en 76% in 9 minuten. Op dit oppervlak vonden we echter dat de robot de neiging had het afval naar voren te gooien in plaats van het op te zuigen. Dat is jammer.

Geluid

We hebben verschillende geluidsniveaus gemeten op verschillende oppervlakken. In de normale stand en op dik tapijt vonden we een geluidsniveau van 59 dB (A), 61 dB (A) op fijn tapijt en 62 dB (A) op een harde vloer. De Roomba 966 maakt dus een beetje lawaai, maar dit is nauwelijks storend omdat hij kan werken als er niemand thuis is. Ter vergelijking: de Samsung Navibot Corner Clean is de stilste robotstofzuiger die we getest hebben, met een geluidsniveau tussen 56 en 58 dB (A).

Autonomie

De Roomba 966 is onvermoeibaar, zozeer zelfs dat hij tot 2 uur en 20 minuten kan stofzuigen. Hij is niet bang voor grote oppervlakken en zal zijn batterij niet te vaak moeten opladen. Als het batterijniveau te laag is om een zuigcyclus te voltooien, keert de stofzuiger automatisch terug naar de basis om op te laden en gaat dan verder waar hij gebleven was.

Lees ook:   Trend24 - Afzuigkap - Afzuigkappen 60 cm - Afzuigkap 60 cm - Afzuigkap onderbouw - Afzuigkappen - RVS - 2 Filters - 59.5 x 10 x 48

Het duurt ongeveer 2,5 uur om volledig op te laden.

Extra modi en functies

Veel robots bieden een overvloed aan specifieke modi voor hoeken, muren, enz., maar meestal is het de automatische modus die het meest gewenst is. Maar de Roomba 966 doet hier geen moeite voor en biedt alleen een Spot-modus voor plaatselijk schoonmaken.

Met dit toestel is er geen afstandsbediening nodig, op voorwaarde natuurlijk dat het verbonden is via Wi-Fi.

De Roomba 966 wordt geleverd met een grenslabel om te voorkomen dat hij bepaalde kamers of gebieden binnengaat. Dit is een goed idee, vooral omdat de batterijen zijn meegeleverd.

Voordelen

  • Algemeen gebruiksgemak.
  • Zeer gemakkelijk te onderhouden.
  • Ergonomische, rijke en relevante toepassing.
  • Nauwkeurig in kaart brengen.
  • Autonome navigatie in een thuissituatie.
  • Zeer autonoom apparaat.

Nadelen

  • Navigatie systeem is niet betrouwbaar.
  • Teleurstellende zuigprestaties op dik tapijt en perfect op harde vloeren.
  • Geen virtuele bakens toegankelijk vanuit de applicatie.

iRobot Roomba 966 - Robotstofzuiger

Productspecificaties

  • Model: Roomba 966
  • Kleur: Zwart | Grijs
  • Geluidsniveau: 45 dB
  • Inhoud opvangreservoir: 75 liter
  • Hepa luchtfilter: Hepa
  • Bedrijfstijd: Maximaal 75 minuten
  • Oplaadtijd: 120 minuten
  • Voedingstype: Accu
  • Accu/batterij technologie: NiMH
  • Voltage: 220 V
  • Vermogen: 350 Watt
  • Vorm: Rond
  • Gewicht: 6 kg
  • Afstandsbediening: Nee
  • Bediening via app: Ja
  • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
  • Navigatiemethode: Plafondcamera
  • Automatisch hervatten: Y
  • Afgronddetectie: Ja
  • Smart Home Platform: Geen platform
  • Automatisch opladen: Ja
  • Inclusief stootrand: Ja
  • Instelbaar tijdschema: Ja
  • Vuildetectie: Ja
  • Ronddraaiende middenborstels: Ja
  • Zijborstel: Ja
  • EAN: 5060359284747
  • Artikelnummer: R966040
  • Product gewicht: 3,9 gram
  • Gewicht verpakking: 6035 gram
  • Afmetingen verpakking: 53,7 x 44,4 x 15 cm
  • Product afmetingen (h x b x l): 9,1 x 45 x 45 cm
  • Verpakkingsinhoud: Home base oplaad – basisstation, Netsnoer, 1 dual mode virtual wall, 1 extra filter, extra zijborstel, gebruiksgids + documentatie pakket
  • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
  • Producttaal: Engels
  • Reparatie type: Carry-in
  • Taal garantiebewijs: Nederlands
  • Taal handleiding: Engels
  • Uitzonderingen fabrieksgarantie: water – vocht – val schade
  • Verpakkingstaal: Engels
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
  • Anti-vastloop systeem: Ja
  • Bumper: Ja
  • Compatibel met: Informatie niet beschikbaar
  • Geschikt voor tapijt: Ja
  • Leegt automatisch: Nee
  • Maximale drempelhoogte: 2 cm
  • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
  • Categorieën: Stofzuigers – Robotstofzuigers – Stofzuigen
  • Serie: iRobot 900-serie
  • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Extra stil, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
  • Merk: iRobot
  • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
  • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclussie

We hadden veel meer verwacht van deze Roomba 966, die een veelbelovende technische fiche heeft en erg lijkt op de Roomba 980. In de praktijk is de dekking van de oppervlakken niet ideaal, de beheersing van obstakels is soms grillig en de zuigprestaties zijn perfect. Feit blijft dat deze robotstofzuiger systematisch zijn werk doet, zolang u hem rustig zijn werk laat doen, in zijn eigen tempo. Gelukkig voor hem, houdt hij het vol.