iRobot Roomba 960 : test en bespreking van deze robotstofzuiger


De Roomba 960 is een robotstofzuiger uit het topsegment van de 900-serie van iRobot. Dit in 2016 gelanceerde connected model reinigt met het AeroForce-zuigsysteem, en beweegt intelligenter dan de 800-serie.
iRobot Roomba 960

Bekijk de dagprijs

Werking:

De Roomba 960 is een nieuwe aanwinst voor 2016 van iRobot, een iets goedkopere versie dan het vlaggenschip van het merk, de Roomba 980. Het ontwerp blijft vergelijkbaar met dat van de vorige reeksen, met een ronde vorm, en een vereenvoudigd voorpaneel aangezien een smartphone-app het nu mogelijk maakt de robot te bedienen via een WiFi-verbinding. De Clean-knop start de reiniging, de Home-knop keert terug naar de oplaadbasis, en de Spot-knop reinigt een gebied grondiger.

Voor het schoonmaken maakt de Roomba 960 gebruik van het AeroForce-systeem, dat al werd gebruikt in de 800-serie. Met een zijborstel wordt het stof in de hoeken en langs de wanden naar 2 tegengesteld draaiende borstels gebracht, die het stof, dierenharen enz. opvangen en in het stofreservoir opslaan.

De rol van de 2 rubberen borstels is het vuil los te maken en het te doen opstijgen naar het niveau van de afzuiging, waarvan de stroom geconcentreerd is tussen de 2 borstels voor meer efficiëntie. De borstels zijn anti-jamming voor gemakkelijk onderhoud. De gebruikte krachtige motor is compact en levert veel zuigkracht.

De Roomba 960 maakt gebruik van hetzelfde intelligente bewegingssysteem (iAdapt 2) als de Roomba 980, dat lineaire bewegingen combineert met mapping en visuele lokalisatie dankzij geïntegreerde sensoren, waaronder een camera die in het midden van de robot is geplaatst en op 30° is gekanteld, om zowel de kamer als de meubels te kunnen zien. Hierdoor is er geen willekeurige beweging meer nodig en wordt de efficiëntie van de robot aanzienlijk verbeterd, ook al is zijn autonomie verminderd in vergelijking met de modellen van de 800-serie met XL-batterijen.

Dankzij infraroodsensoren en een tactiele bumper kan de robot obstakels vlot detecteren en ontwijken, zonder het risico te lopen ze te beschadigen. Er zijn zes vacuümsensoren om onbedoeld vallen van de trap te voorkomen (Cliff Detect-functie).

De Dirt Detect 2 functie detecteert automatisch de vuilste plekken (door middel van een akoestische en twee optische sensoren) en besteedt daar meer tijd aan.

De autonomie bedraagt 75 minuten, wetende dat de robot in staat is terug te komen om op zijn basis op te laden, en dan het werk te hervatten waar hij was gebleven. Dit is aanzienlijk minder dan de 2 uur autonomie van de Roomba 980.

De Roomba 960 kan de hoogte van zijn ophangingen aanpassen aan het type vloer, zodat hij op alle soorten vloeren zo efficiënt mogelijk werkt.

Een speciaal kenmerk van dit connected model is dat de iRobot HOME-applicatie u in staat stelt de robot op afstand te bedienen (met een WiFi-verbinding) en te weten hoe ver hij is met schoonmaken (evenals de mate waarin de stofbak gevuld is!).

Met de toepassing kunt u een uitgestelde start programmeren (tot 7 keer per week), bijvoorbeeld zodat de Roomba automatisch start terwijl u op het werk bent. U kunt het ook gebruiken om schoonmaakplannen te maken. Het is echter niet mogelijk de robot rechtstreeks te besturen.

De tank is uitgerust met een HEPA-filter, zodat de lucht die door de robotstofzuiger wordt uitgestoten vrij is van allergenen en fijne deeltjes. De tank is gemakkelijk te verwijderen en is gesloten, zodat er geen stof vrijkomt wanneer hij wordt gehanteerd: een goed punt. Een controlelampje waarschuwt wanneer het stofreservoir vol is en moet worden geleegd.

De virtuele muren (2 meegeleverd) kunnen worden gebruikt om tijdelijk de toegang tot bepaalde gebieden te verhinderen (b.v. een kamer) of om een “halo”-gebied (straal van 60 cm of zo) rond de virtuele muur te beschermen, b.v. om de dierenkom en de kattenbak te beschermen. Extra virtuele muren kunnen afzonderlijk worden gekocht, voor ongeveer €80 per stuk.

Er is altijd een draaggreep aan de bovenkant om de robot gemakkelijk te kunnen vervoeren.

Accessoires :

De Roomba 960 wordt geleverd met de volgende accessoires:

 • 1 Roomba 960
 • 1 Batterij1 Laadbasis
 • 2 Virtuele Muren
 • 2 HEPA Filters (één reserve)
 • 1 Hoofdborstel
 • 1 Hulpborstel
 • 2 Zijborstels (één reserve)

De virtuele muren worden gevoed door AA-batterijen (meegeleverd).

Voordelen :

 • Zeer goede reinigingsefficiëntie op zowel harde vloeren als tapijten. Het AeroForce-systeem heeft een sterkere zuigkracht, wat de prestaties sterk verbetert in vergelijking met vorige generaties.
 • De nieuwe halfstijve rubberen borstels raken niet verstrikt in haren of lange haren: dit vereenvoudigt het onderhoud.
 • Het iAdapt2-navigatiesysteem maakt een sprong voorwaarts ten opzichte van de vorige modellen: de bewegingen worden nu gecombineerd met het in kaart brengen van elke kamer, waardoor er veel sneller kan worden schoongemaakt en de robot een maximale batterijlevensduur van 75 minuten heeft.
 • De Roomba 960 kan terugkomen en zichzelf opladen, en dan verdergaan waar hij was gebleven.
 • De stofbak is gemakkelijk te verwijderen en is gesloten om te voorkomen dat er stof vrijkomt.
 • Deze verbonden robot kan op afstand worden bediend via de iRobot HOME-app, die ook statusupdates geeft.
 • De Roomba 960 is slechts 9,1 cm hoog en past onder de meeste meubels en bedden.

Nadelen:

 • De prijs van de Roomba 960 is erg hoog: dit is zijn grootste minpunt.
 • Geen Windows Phone applicatie.

iAdapt 2.0 navigatiesysteem

Een van de verbeteringen die ik bijzonder waardeer aan dit model is het krachtige iAdapt 2.0 navigatiesysteem dat gebruik maakt van vSLAM-technologie. Hierdoor kan de iRobot zichzelf in de ruimte lokaliseren met behulp van optische en infraroodsensoren. Zo kan hij de ruimte in kaart brengen door muren, meubilair en obstakels te herkennen. Vervolgens ontwikkelt hij een systematisch schoonmaakprogramma dat hij in het geheugen bewaart voor zijn volgende missies. Dit model huishoudrobot beweegt lineair, waardoor hij niet vergeet waar hij moet schoonmaken.

Ik heb echter gemerkt dat de camera’s geen kleine voorwerpen op de vloer detecteren. In plaats van er omheen te gaan, gaat hij er overheen en kan sokken, tissues en dergelijke opzuigen. Het kan ook stoppen als het mechanisme geblokkeerd wordt door voorwerpen zoals pennen, stukjes papier, touwtjes, Lego, enz. Voor elk programma maak ik er een gewoonte van rond te lopen in de kamers die het zal schoonmaken om te controleren of er niets rondslingert dat het zou kunnen beschadigen. Dat gezegd hebbende, tussen twee minuten besteden aan het schoonmaken van de vloer en 20 minuten verspillen aan het stofzuigen zelf, is de keuze snel gemaakt!

AeroForce reinigingssysteem

Een krachtig 3-fasen reinigingssysteem

Het grote voordeel van de iRobot Roomba 960 is zonder twijfel het krachtige en efficiënte AeroForce-reinigingssysteem. Volgens de fabrikant kan het 99% van allergene deeltjes en stof tot een grootte van 10 micron opzuigen. Het vuilverwijderingsproces is verdeeld in drie fasen:

 • fase 1: het stof wordt opgezogen door twee tegen elkaar in draaiende rubberen borstels;
 • Fase 2: Deze borstels werpen het vuil vervolgens naar boven uit;
 • fase 3: het zuigsysteem (5 keer krachtiger dan de vorige modellen) stuurt de deeltjes en het afval in de tank.

De robot heeft ook een roterende zijborstel om vuil gemakkelijk uit hoeken te verwijderen.

Doeltreffende reiniging tegen dierenharen

Als u huisdieren hebt, zelfs langharige, zult u niet teleurgesteld zijn met deze reiniger! Het is zeer effectief in het verzamelen van haar van honden en katten dat rond de borstels gewikkeld raakt. Dit voorkomt dat het mechanisme geblokkeerd raakt door een hoopje haar. Het is dan heel gemakkelijk om de borstels los te maken en te verwijderen wat is vastgelopen.

Een kleine zwakte op tapijten

Ondanks zijn kracht verliest dit model zijn doeltreffendheid op dikke, hoogpolige tapijten zoals Ikea. Het komt ook vast te zitten op tapijten met franjes, die vast komen te zitten in het mechanisme.

Li-ion batterij en oplaadbasis

Deze iRobot heeft een batterijlevensduur van 75 minuten. Hij wordt geleverd met een oplaadbasis en keert automatisch terug naar de basis wanneer de Li-ion batterij leeg is. Als hij zijn ronde niet heeft afgemaakt voordat hij is opgeladen, kan hij verdergaan waar hij was gebleven dankzij het routegeheugen. De robot heeft een klein lampje op de bovenkant dat het oplaadniveau in real time aangeeft. In het ideale geval wordt de oplaadbasis tegen een muur geplaatst, omdat de robot deze kan verplaatsen wanneer hij verbinding probeert te maken.

Virtuele muur

De Roomba 960 wordt geleverd met een virtuele muur. Dit is een kleine doos die je op de grond zet. Het creëert een infrarode straal die een niet-intrusiezone afbakent en voorkomt dat uw robot deze zone overschrijdt. De virtuele muur kan worden gebruikt :

 • in een rechte lijn, als je wilt voorkomen dat hij bijvoorbeeld een kamer binnenkomt;
 • in een boog rond de doos zelf, erg handig als u wilt voorkomen dat het in de voerbakken van uw huisdieren terechtkomt.

Zijn sensoren

Naast de optische en infraroodsensoren is deze iRobot uitgerust met :

 • 1 tastbare stootrand, waardoor het zachtjes op meubels kan deppen in plaats van er hard tegenaan te slaan;
 • 6 “Cliff Detect” vacuümsensoren, waarmee de iRobot trappen kan detecteren. De iRobot stopt vlak voor de trap (vrij plotseling, met het risico dat u het koude zweet uitbreekt!) en vervolgt zijn weg door zich om te draaien of langs de traptrede te lopen. Het enige probleem met deze sensoren is dat ze zwarte oppervlakken verwarren met lege ruimte en de robot vertellen er omheen te gaan. Het wordt ook “blind” als er niet genoeg licht is;
 • 2 “Dirt detect” optische sensoren om stof te detecteren en hem in staat te stellen meermaals over dezelfde plaats te gaan als hij dat nodig acht.

De 0,6 liter tank

Zoals alle compacte keukenmachines heeft ook deze een kleine tankinhoud. Met 0,6 liter kan hij echter nog steeds een gemiddelde oppervlakte van 150 m² reinigen.

Het kan zelfs tot 200 m² gaan als de vloeren niet erg vuil zijn. Zodra de tank vol is, begint een rood lampje te knipperen. Een piepend geluid waarschuwt u ook dat het tijd is om de tank te legen. De tank is zeer gemakkelijk te legen:

 • druk op een knop om hem van de robot te scheiden;
 • open het door de pijlen te volgen;
 • Leeg de inhoud.

Het is noodzakelijk de binnenkant van de tank goed schoon te maken om te voorkomen dat de sensoren worden vervormd. Het gebeurt zelfs (zeer zelden) dat het lampje van een volle tank blijft branden, zelfs na het legen.

Het HEPA filter op de tank is ook zeer gemakkelijk te reinigen, idealiter met een kleine borstel of verfkwast om de levensduur van het apparaat te verlengen.

De iRobot Home app

Een van de grote voordelen van de iRobot 960 is het gemak van de gratis iRobot Home-app. Hiermee kunt u uw robot op afstand bedienen, waar u ook bent!

Dankzij deze intuïtieve app, kunt u :

 • start het met één klik;
 • programmeer het door de dagen en tijden te kiezen waarop het moet beginnen;
 • kies of hij één of twee gangen moet uitvoeren – u kunt hem ook zelf laten beslissen, afhankelijk van de hoeveelheid vuil;
 • controleer de schoonmaakkaart en kijk waar hij is op zijn route;
 • lokaliseer het in je huis door te piepen voor het geval je het verliest.

Het enige bezwaar dat ik tegen deze app kan maken, is dat je de app alleen kunt gebruiken als er WiFi in je huis is.

iRobot® Roomba® 960 - Robotstofzuiger

Productspecificaties

 • Model: Roomba 960
 • Kleur: Zilver
 • Geluidsniveau: 61 dB
 • Inhoud opvangreservoir: 0,6 liter
 • Hepa luchtfilter: Hepa
 • Bedrijfstijd: Maximaal 90 minuten
 • Oplaadtijd: 90 minuten
 • Voedingstype: Accu
 • Accu/batterij technologie: Li-Ion
 • Voltage: 230 V
 • Vermogen: 50 Watt
 • Vorm: Rond
 • Gewicht: 5,7 kg
 • Afstandsbediening: Nee
 • Bediening via app: Ja
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Navigatiemethode: Systematisch via software
 • Automatisch hervatten: Y
 • Afgronddetectie: Ja
 • Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant
 • Automatisch opladen: Ja
 • Inclusief stootrand: Ja
 • Instelbaar tijdschema: Ja
 • Vuildetectie: Ja
 • Ronddraaiende middenborstels: Ja
 • Zijborstel: Ja
 • EAN: 5060359283900
 • Artikelnummer: 96004
 • Product gewicht: 3900 gram
 • Gewicht verpakking: 5741 gram
 • Afmetingen verpakking: 51,8 x 42,3 x 14,2 cm
 • Product afmetingen (h x b x l): 9,1 x 35 x 35 cm
 • Verpakkingsinhoud: iRobot Roomba 960, Home Base laadstation, netvoeding, 1x Dual Mode Virtual Wall (2 AA-batterijen bijgesloten), 1 extra filter, 1 extra zijborstel, gebruikershandleiding en documentatie
 • Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
 • Producttaal: Nederlands
 • Reparatie type: Pick-up en return
 • Taal garantiebewijs: Nederlands
 • Taal handleiding: Nederlands
 • Uitzonderingen fabrieksgarantie: Accu 1 jaar fabrieksgarantie
 • Verpakkingstaal: Nederlands
 • Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
 • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
 • App werkt op besturingssysteem: Niet van toepassing
 • Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
 • Wifi vereist: Ja
 • Bluetooth vereist: Nee
 • Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
 • Betaalde diensten vereist: Nee
 • Anti-vastloop systeem: Ja
 • Bumper: Ja
 • Compatibel met: Niet van toepassing
 • Geschikt voor tapijt: Ja
 • Leegt automatisch: Nee
 • Maximale drempelhoogte: 2 cm
 • Type gebiedsafbakening: Virtuele muur
 • Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers Stofzuigen
 • Serie: iRobot 900-serie
 • Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Bediening via app
 • Merk: iRobot
 • Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
 • Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels

Conclussie

Voor een slimme huishoudrobot heeft dit model een paar tekortkomingen waardoor hij zijn autonomie verliest, zoals het niet herkennen van kleine voorwerpen, zwak zijn op bepaalde soorten tapijt of niet kunnen werken in het donker en op donkere oppervlakken. Dankzij zijn hoogtechnologische technologieën en onberispelijke reiniging blijft het echter een uitzonderlijke huishoudelijke reiniger. Ook de eenvoud van gebruik en onderhoud wordt gewaardeerd om nog meer tijd te besparen in het dagelijks leven. We kunnen stellen dat deze robot zijn beloften inzake duurzaamheid nakomt, want hij blijft efficiënt ondanks de jaren.

Recent Posts