De stofzuigerbasis was lange tijd voorbehouden aan de duurdere robotstofzuigers van iRobot, maar is nu ook verkrijgbaar als aanvulling op een betaalbaarder model: de Roomba i3, in de “plus”-versie. Dus wat is de waarde van deze set die voor minder dan €700 wordt verkocht?
Presentatie
Twee jaar na de lancering van de Roomba i7 voegt iRobot een betaalbaarder model toe aan het assortiment met de Roomba i3 die, net als het andere model, wordt geleverd in een Plus-versie met het voordeel dat hij wordt geleverd met een Clean Base Automatic Dirt Disposal; met andere woorden, een stofzuigervoet. Deze basis is ontworpen om het onderhoud van de vloer te vergemakkelijken en dient om het door de stofzuiger verzamelde afval op te slaan, zodat de gebruiker de opvangbak van de robot niet na bijna elk gebruik hoeft te verwijderen. Maar is de Roomba i3+, met zijn verder eenvoudige functies, echt de alledaagse bondgenoot die je zou verwachten voor het prijskaartje van €699?
Gebruiksgemak
De Roomba i3+ vindt het wiel niet echt opnieuw uit, maar hij gunt zichzelf wel een beetje originaliteit met de stoffen bekleding aan de bovenkant. Het midden is echter nog steeds bedekt met plastic en er zijn de gebruikelijke drievoudige bedieningselementen waarmee u de stofzuiger kunt terugbrengen naar de basis en een klassieke of gerichte reiniging kunt starten zonder via de mobiele toepassing te gaan.
Er is hier geen camera, in tegenstelling tot de Roomba i7+ die er wel een heeft. Hij navigeert dus “blind”, maar kan nog steeds vertrouwen op diverse sensoren, met name op zijn voorbumper, om hem te helpen navigeren en obstakels te ontwijken.
Over obstakels gesproken, de Roomba i3+ is 9,2 cm hoog en past daarom onder de meeste op de grond staande meubels.
Hij wordt ook geleverd met dezelfde stofzuigbasis als de Roomba i7+. Deze is bijna 50 cm hoog en vergroot de voetafdruk van de robot met ongeveer tien centimeter in de lengte.
Al met al moet u rekening houden met een ruimte van ongeveer 40 x 50 cm op de vloer, zonder daarbij de hoogte van het voetstuk uit het oog te verliezen. Een goed punt is dat deze basis een systeem heeft om de stroomkabel aan de achterkant op te winden. Het is dus gemakkelijk te verbergen als het stopcontact niet ver weg is.
Connectiviteit en toepassing
Zodra het basisstation van de Roomba i3+ is aangesloten, moet deze natuurlijk worden verbonden met het wifi-netwerk van het huis. Hiervoor hoeft u alleen maar de iRobot-app te downloaden, die beschikbaar is voor Android- en iOS-apparaten. Het leidt de gebruiker zeer goed door de verschillende stappen, en de procedure neemt niet meer dan een paar minuten in beslag. De Roomba i3+ kan vervolgens op afstand worden gestart door hem te vragen een of twee passen te maken of een tijdslimiet in acht te nemen, en kan worden geprogrammeerd om het huis op vaste tijden in de week schoon te maken. Het is ook mogelijk om de app van iRobot te koppelen aan diensten van derden, zoals IFTTT, om de locatie van de smartphone te gebruiken om schoonmaakbeurten te plannen zodra de gebruiker het huis verlaat, maar verder niet.
Hoewel de Roomba i3+ na elke schoonmaakbeurt kaarten aanbiedt, zijn deze alleen gebaseerd op zijn bewegingen. Ze tonen niet noodzakelijk volledige kamers – ontoegankelijke zones worden niet weergegeven – en ze bieden geen planningsopties zoals meer gesofisticeerde modellen die bieden, inclusief virtuele barrières om een zone af te bakenen voor reiniging. Met de app kun je wel de status van de robot in de gaten houden, gewaarschuwd worden als hij een probleem tegenkomt en onderhoudstips krijgen, en er is ook welkome compatibiliteit met Google Home en Amazon Alexa voor stembediening.
Onderhoud
De Roomba i3+ is zeer gemakkelijk te onderhouden. Net als zijn grote broer gebruikt hij rubberen borstels om vuil van de vloer op te nemen, in plaats van nylon borstels, die het haar eerder laten haken en in de war brengen. Deze borstels zijn ook gemakkelijk te verwijderen en kunnen gedeeltelijk worden gedemonteerd. iRobot raadt aan deze om de 6 tot 12 maanden te vervangen.
De Roomba i3+ heeft ook een gemakkelijk te bereiken stoffer. Hij bevindt zich op de achterbumper en kan worden verwijderd door op een knop ernaast te drukken.
Er is een luikje voor gemakkelijk legen, en het kan ook met water worden gespoeld nadat het zijfilter is verwijderd. Het zijfilter kan dus ook gemakkelijk worden gereinigd en indien nodig vervangen.
Natuurlijk is de stofzuigbasis die bij de Roomba i3+ wordt geleverd, gemaakt om de acties met de stofzuiger te beperken. Volgens iRobot kan er tot 30 dagen vuil in worden opgezogen, in een zak die kan worden vervangen als hij vol is. Het heeft ook een lipjessysteem waarmee u het uit de basis kunt trekken en de zak kunt sluiten terwijl u bezig bent, zodat er geen stof ontsnapt tijdens de operatie. Het enige nadeel is dat je zakken moet kopen. Ze worden in sets van 3 voor ongeveer twintig euro verkocht bij iRobot.
Het is vermeldenswaard dat de fabrikant in zijn aanvraag een link heeft opgenomen naar zijn onderdelen- en accessoireshop, en dat hij ook de aandacht vestigt op het onderhoud van het voorwiel en de antivalsensoren van de Roomba i3+.
Navigatie systeem
Zonder afstandsmeter of camera kan de Roomba i3+ zijn weg in de kamer niet vinden, maar dat weerhoudt hem er niet van om behoorlijk methodisch schoon te maken. Hij doet dit door de ruimte in rechte lijnen, van het ene uiteinde van de kamer naar het andere, of in afgebakende gebieden, afhankelijk van de obstakels die hij tegenkomt, in het kwadraat te brengen. Kabels en andere kleine voorwerpen zijn geen probleem – hoewel men moet oppassen met te soepele kabels en andere snoeren die in de wielen en borstels verstrikt kunnen raken – maar hoge obstakels zoals stoel- of tafelpoten doen hem uiteraard van koers veranderen.
In plaats van er omheen te rijden, keert de Roomba i3+ meestal gewoon om en houdt bij welke afstand hij heeft afgelegd voor toekomstige trips. Hij wacht tot hij de volledige breedte van het gebied heeft bestreken alvorens verder te gaan naar het andere deel van de kamer, en begint dan opnieuw op dezelfde manier. Ook tapijten worden gewoonlijk als een afzonderlijk gebied behandeld. Dit navigatiesysteem lijkt nogal rudimentair, maar de Roomba i3+ slaagt erin weinig gebieden ongemoeid te laten en keert zelden terug naar hetzelfde gebied, hoewel hij dat wel kan doen wanneer hij dat nodig acht.
Dankzij de Dirt Detect-technologie onthoudt de stofzuiger gebieden die meer aandacht nodig hebben en keert hij daarnaar terug. Deze zijn aangegeven als kleine donkergroene vierkantjes op de kaarten die aan het eind van de cyclus in de toepassing zijn gegenereerd op basis van de bewegingen van de stofzuiger. Het brengt geen hele kamers in kaart, maar geeft wel een goed idee van welke zones zijn schoongemaakt en welke niet… op voorwaarde dat het tijdens zijn cyclus niet zodanig is verstoord dat het zijn oriëntatie verliest.
Over het algemeen behaalt de Roomba i3+ goede resultaten in de meeste kamers. Het duurt echter vaak iets langer dan bij andere modellen om hetzelfde oppervlak schoon te maken, en er blijft veel vuil achter in de hoeken. U zult ook moeten bedenken hoe u het door rommelige kamers krijgt.
Stofzuigen
De efficiëntie van de Roomba i3+ varieert sterk, afhankelijk van het oppervlak dat wordt gereinigd. Ondanks de neiging om rijstkorrels te strooien met de zijborstel, was hij comfortabel op fijn tapijt en wist hij 93% van de 100 gram die op ons testoppervlak lag, op te rapen in slechts 4 min. 31 sec. Dezelfde test op harde vloeren was iets minder succesvol, waarbij de Roomba i3+ 24% van de rijst achterliet nadat het gebied gedurende 5 min 5 sec was gestofzuigd, en veel slechter op dik tapijt. Waarschijnlijk gehinderd door zijn rubberen borstels, die het niet mogelijk maken de rijstkorrels diep in de borstelharen te krijgen, heeft het slechts 56% van de rijst opgezogen, terwijl het iets langer duurde dan op de andere oppervlakken, 5 min. 28 s.
Merk op dat deze resultaten werden verkregen na één enkele passage. Met de toepassing kunt u kiezen voor een reiniging in twee stappen. De zuigkracht kan daarentegen niet worden verhoogd, aangezien er slechts één wordt aangeboden.
Geluid
Met geluidsniveaus van 53-59 dB(A), afhankelijk van het gebied dat wordt gestofzuigd, is de Roomba i3+ niet de stilste van de robotstofzuigers in onze vergelijking en kan het moeilijk zijn om dit te negeren tijdens een gesprek of een film. De vacuüm basis is nog luider, met een geluidsniveau van 75dB(A) op een afstand van een paar meter. Het is echter mogelijk om een reiniging op afstand te programmeren of te starten om deze ongemakken te voorkomen.
Autonomie
iRobot beloofde een autonomie van 75 minuten, maar de Roomba i3+ hield het tijdens onze tests iets langer vol: gemiddeld 85 minuten. Het is niet genoeg om Roborock’s S6 Max V met zijn 185 minuten autonomie te onttronen, maar het is een respectabele prestatie en voldoende om een oppervlak van ongeveer 50 m2 te stofzuigen. Merk op dat de stofzuiger niet stopt met schoonmaken zodra de batterij droog is. Net als de meeste andere modellen heeft hij een automatische terugkeer naar de basisfunctie en pauzeert hij voor een navulling, die ongeveer 1 uur en 40 minuten duurt.
Productspecificaties
- Model: Roomba i3552
- Kleur: Grijs
- Geluidsniveau: 58 dB
- Inhoud opvangreservoir: 0,4 liter
- Hepa luchtfilter: Geen HEPA-filter
- Bedrijfstijd: Maximaal 75 minuten
- Oplaadtijd: 180 minuten
- Voedingstype: Netstroom
- Accu/batterij technologie: Li-Ion
- Voltage: 220 V
- Vermogen: 0 Watt
- Vorm: Rond
- Gewicht: 9,9 kg
- Afstandsbediening: Nee
- Bediening via app: Ja
- Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
- Navigatiemethode: Systematisch via software
- Automatisch hervatten: Y
- Afgronddetectie: Ja
- Smart Home Platform: Alexa Amazon | Google Assistant
- Automatisch opladen: Ja
- Inclusief stootrand: Ja
- Instelbaar tijdschema: Ja
- Vuildetectie: Ja
- Ronddraaiende middenborstels: Ja
- Zijborstel: Ja
- EAN: 5060629983349
- Artikelnummer: i355240
- Product gewicht: 3180 gram
- Gewicht verpakking: 9881 gram
- Afmetingen verpakking: 50,2 x 42,3 x 40,6 cm
- Product afmetingen (h x b x l): 9,3 x 34 x 34,2 cm
- Verpakkingsinhoud: – 1 Roomba® i3552 robotstofzuiger – 1 Clean Base® + automatische vuilafvoer – 2 AllergenLock stofzakken – 1 Extra filter – 1 Netsnoer
- Fabrieksgarantie termijn: 2 jaar
- Reparatie type: Carry-in
- Taal handleiding: Engels | Frans | Nederlands
- Kan zelfstandig met internet verbinden: Nee
- App vereist voor gehele functionaliteit: Ja
- App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
- Delen van gebruikersgegevens vereist: Ja, bij aanmaken van account bij app
- Wifi vereist: Ja
- Bluetooth vereist: Nee
- Mobiele data verbinding mogelijk: Ja
- Betaalde diensten vereist: Nee
- Introductiejaar: 2021
- Introductiemaand: Januari
- Aanbevolen voor type vloer: Alle vloertypen
- Airwatts: 0
- Anti-vastloop systeem: Ja
- Bumper: Ja
- Compatibel met: Met apparaten in het ecosysteem van fabrikant
- Geschikt voor tapijt: Ja
- Leegt automatisch: Ja
- Maximale drempelhoogte: 2 cm
- Type gebiedsafbakening: Via app
- Categorieën: Stofzuigers Robotstofzuigers Stofzuigen
- Wat vind je belangrijk?: Geschikt voor huisdierharen, Tijdschema instellen, Kan ook over kleden en tapijt, Automatisch opladen en hervatten, Leegt automatisch, Bediening via app
- Merk: iRobot
- Dweilfunctie: Geen dweilfunctie
- Handige opties: Kan over drempels (2cm), Afgronddetectie, Vuildetectie, Loopt niet vast op kabels
Voordelen
- Zuigvoet voor minder en minder.
- Methodische navigatie.
- Goede prestaties op harde vloeren en fijne tapijten.
- Gemakkelijk te gebruiken.
Nadelen
- Weinig programmeer mogelijkheden.
- Minder effectief op dik tapijt.
- Niet erg effectief in hoeken.
Conclusie
De iRobot Roomba i3+ houdt vloeren moeiteloos schoon, en dankzij de stofzuigerbasis hoeft u de stofbak niet eens te legen na elke schoonmaakbeurt. Helaas maken de ongelijke zuigprestaties en de beperkte programmeeropties het moeilijk om hem aan te bevelen voor grote oppervlakken, vooral als die gedeeltelijk met tapijt bedekt zijn. Er zijn nu beter presterende modellen met een complete vacuümbasis, zonder zelfs maar te gaan tot de dure Roomba S9+.
Inhoudsopgave