Is het mogelijk om op te warmen met een steamer?

De steamer is een echte allrounder in de keuken. Met de juiste temperatuur is het moderne keukenapparaat geschikt voor het stomen van vis, groenten of aardappelen of voor het smelten van chocolade. Het bijzondere aan stomen is dat de smaak en kleur behouden blijven omdat het voedsel niet in het water zit. Dit roept natuurlijk de vraag op of de steamer ook geschikt is voor het opwarmen van gerechten.

De vitaminen en mineralen blijven behouden tijdens het stoomkoken

Met een stomer verwarm je voedsel zachtjes, zodat vitamines en mineralen behouden blijven.

Met een stomer verwarm je voedsel zachtjes, zodat vitamines en mineralen behouden blijven. Foto: Bosch/BSH Hausgeräte GmbH

De steamer is een keukenapparaat dat afkomstig is uit de professionele sector. Natuurlijk is het ook mogelijk om voedsel op te warmen met dit apparaat. Het opwarmen van voedsel in de stomer wordt echter regenereren genoemd. Deze aanduiding heeft ook een heel bijzondere reden. Geregenereerde voedingsmiddelen uit een stomer behouden hun kleur, smaak en waardevolle ingrediënten zoals vitamines en mineralen. Bij temperaturen van 90 tot 95 °C duurt het verwarmen van voedsel slechts enkele minuten. Zelfs het verwarmen van knapperig voedsel is heel goed mogelijk in een stomer (zelfs voor een gebraden varkensvlees met korst). Om de korst knapperig te houden, wordt het te verwarmen voedsel eenvoudig in aluminiumfolie gewikkeld. Het is vooral goed dat bijgerechten zoals rijst of aardappelen en groenten tegelijkertijd kunnen worden verwarmd.

Koken gaat sneller met speciale dienbladen

De Bosch steamer wordt geleverd met de praktische roestvrijstalen kommen. Foto: Bosch/BSH Hausgeräte GmbH

De Bosch steamer wordt geleverd met de praktische roestvrijstalen kommen. Foto: Bosch/BSH Hausgeräte GmbH

Allerlei gerechten kunnen worden gebruikt om voedsel in een stomer te bereiden of te verwarmen. De makkelijkste manier om te stomen is echter met speciale stoombakken. De trays zijn gemaakt van dunne materialen en geven de opgenomen warmte optimaal af aan het ingestelde voedsel. Geperforeerde schillen zijn ook beschikbaar voor knoedels, aardappelen of verschillende groenten die zonder water moeten worden gestoomd. Net als in de professionele keuken kunnen kommen, kommen en borden ook in een stomer worden verwarmd. Het voedsel houdt zijn temperatuur langer op warme borden. Dit is vooral belangrijk als je voor veel mensen tegelijk kookt en ze achter elkaar serveert.

Lees ook:   Wat Te Doen Tegen Snurken Vrouw?

De juiste temperaturen zijn belangrijk

Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur aanhoudt bij het opwarmen van het voedsel. De Bosch-stoomboot heeft zelfs ondersteunende automatische programma's voor kip, groenten en Co. Foto: Bosch / BSH Hausgeräte

Zorg ervoor dat je de juiste temperatuur aanhoudt bij het opwarmen van het voedsel. De Bosch-stoomboot heeft zelfs ondersteunende automatische programma’s voor kip, groenten en Co. Foto: Bosch / BSH Hausgeräte GmbH

Bij het verwarmen van voedsel moet u zich zeker aan de opgegeven temperaturen houden. Als u warme worsten bereidt, mag de temperatuur van 80 tot 90 °C niet worden overschreden, anders barsten ze. Voor het smelten van chocolade mag de temperatuur niet hoger zijn dan 60 °C. Anders verliest de chocolade zijn glans door de ontsnappende cacaoboter.

Omslagfoto: Bosch/BSH Hausgeräte GmbH