Is het mogelijk om paddenstoelen in te vriezen?

Ja, je kunt paddenstoelen gemakkelijk invriezen als je enkele tips opvolgt. Omdat paddenstoelen tot de bederfelijke voedingsmiddelen behoren, moeten ze snel worden geconsumeerd of bewaard. Het invriezen van champignons is een uitstekende manier om ze lang te bewaren zonder te veel van de waardevolle ingrediënten te verliezen. Dit artikel laat je zien hoe ook jij paddenstoelen gemakkelijk kunt invriezen.

Tips voor het invriezen van champignons

De meeste champignons zijn het beste rauw ingevroren. Veel voorkomende paddenstoelensoorten zoals paddenstoelen, eekhoorntjesbrood of oesterzwammen behouden hun smaak en een goede consistentie. Een uitzondering zijn cantharellen. Je moet ze kort blancheren voor het invriezen (een paar minuten koken) of bakken, anders smaken ze bitter na het ontdooien.

Cantharellen of cantharellen kunnen het beste kort worden geblancheerd voor het invriezen

Cantharellen of cantharellen kunnen het beste kort worden geblancheerd voor het invriezen

Hoe lang je champignons bevroren kunt houden, hangt af van hoe snel ze zijn ingevroren. Je kunt je grofweg oriënteren op de volgende waarden:

  • Zelf geplukte of vers gekochte champignons, rauw bevroren: 10 tot 12 maanden
  • Gekochte champignons (leeftijd onbekend), rauw bevroren: 8 maanden
  • Verwerkte champignons (geblancheerd): 6 maanden
  • Champignongerechten: 2 tot 3 maanden

Je hebt in ieder geval een vriesvak of een vriezer met vier sterren nodig om in te vriezen. Een apparaat met drie sterren is geschikt voor het bewaren van reeds ingevroren paddenstoelen om het voedsel zelf in te vriezen, maar je hebt er een nodig met vier sterren.

Fooi: Label diepvrieszakken of blikjes waarin je de champignons bewaart. Noteer de datum, het type paddenstoel en of ze rauw zijn ingevroren of verwerkt. Dan weet je altijd hoe lang je de paddenstoelen kunt gebruiken.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Hamburger met ketchup van zoete paprika’s

Instructies: Hoe paddenstoelen in te vriezen

Gids: Hoe paddenstoelen gemakkelijk in te vriezen

Gids: Hoe paddenstoelen gemakkelijk in te vriezen

1. De eerste stap is het schoonmaken van de paddenstoelen. Als het mogelijk is, moet je weinig of geen water gebruiken, omdat paddenstoelen heel snel opzuigen en dan hun smaak verliezen. Wrijf ze in plaats daarvan voorzichtig in met een keukenpapier. Als je zelf geplukte champignons wilt invriezen, zijn ze natuurlijk meestal veel viezer. In dit geval zijn er speciale paddenstoelborstels, maar u kunt ook een cakeborstel gebruiken voor het schoonmaken.

2. Snijd nu de stengels van de paddenstoelen af. Deze zijn houtachtig en mogen niet worden verwerkt. Dan kun je je champignons ook in vieren of plakjes snijden. Dit is vooral handig voor grote paddenstoelen, omdat je ze gemakkelijk in porties kunt verdelen.

3. Verpak de champignons in porties in diepvrieszakken en sluit ze af zodat er geen lucht in de zak achterblijft. Je kunt natuurlijk ook blikjes gebruiken, maar zakken nemen minder ruimte in beslag in de vriezer.

Fooi: Als je de champignons voor het daadwerkelijk invriezen invriest, blijven ze niet aan elkaar plakken in de zak. Om dit te doen, plaats je de champignonstukken afzonderlijk op een keukenplank en plaats je deze twee uur in de vriezer. Dan kun je de champignons allemaal samen invriezen in een grote zak en toch in porties verwijderen.

Trouwens, je hoeft bevroren champignons niet te laten ontdooien voor het koken, omdat ze hierdoor alleen maar papperig worden. Als je ze echter bevroren verwerkt, behouden ze hun consistentie.

Lees ook:   Wat te doen met oude ongeopende wijn? Het beste gebruik!