Kaas goed raspen – de beste tips

Alleen met geraspte kaaspasta, pizza en Co. worden de populaire lekkernijen die vaak in elke keuken worden opgeroepen. Om ten volle te genieten van de smaakbeleving, is het het beste om de kaas vers van het stuk te raspen. Om dit te laten slagen, vindt u hieronder de belangrijkste informatie en tips voor de perfect geraspte kaas.

Voordelen van vers geraspte kaas:

  • beter aroma
  • langere houdbaarheid van klontkaas
  • eenvoudige opslag van de resterende kaas
  • Hoeveelheid geraspte kaas komt overeen met de vraag

Heerlijke frictie

Kazen raspen

Harde kaas is het beste om te raspen, maar het kan ook werken met zachte kaas.

Kazen verschillen soms behoorlijk van elkaar. Dankzij de snijweerstand kan een harde kaas als Parmezaanse kaas heel anders behandeld worden dan een jonge Gouda. Als de laatste zonder verdere bereiding op een gewone kaasrasp wordt aangebracht, komen er aan het einde geen fijne stukjes uit. In plaats daarvan kleeft de zachte Gouda aan de fijne spikes van de rasp en ontstaan er lelijke kaassnippers. Zelfs zachte en middelharde halfharde kaas zoals Gouda of Tilsiter kan met een simpele truc voor de kaasrasp worden bereid: voor het raspen moet de zachte kaas ongeveer 30 minuten in de vriezer liggen. Dit verhoogt de snijweerstand en maakt het gemakkelijk te versnipperen.

Bestrijk de kaasrasp voor gebruik met een beetje bakolie. De olie voorkomt dat kaasresten aan het keukenapparaat blijven kleven. Als een ander positief effect is het afwassen na het koken des te gemakkelijker.

Het is altijd raadzaam om een kaasrasp direct na gebruik schoon te maken. Als de kaasresten uitdrogen, wordt het schoonmaken vele malen moeilijker. Vaatwasmachinebestendige kaasraspen zijn in deze context bijzonder ongecompliceerd. Het is daarom de moeite waard om bij het kopen op dit detail te letten.

Lees ook:   Havermoutpap met kurkuma en gember

Deze keukengereedschappen kunnen worden gebruikt om kaas te raspen

Gereedschap voor het raspen van kaas

Er zijn veel verschillende rubs en ze hebben allemaal hun voor- en nadelen

Hieronder vindt u een lijst met de meest populaire keukenapparatuur voor het pletten van kaas:

  • Handrasp
  • Vierkanaals aandrijvingen
  • Kaasschaaf
  • Kaassnijder met draad
  • Parmezaanse rasp
  • Kaasmolen
  • Kaasmes

Elk van deze keukengereedschappen heeft zijn eigen verdiensten. Een handrasp past in elke lade en is gemakkelijk te gebruiken. Hiermee kan de kaas direct over het voedsel worden geraspt. Als alternatief zijn er ook versies met een opvangbak onder de rasp. Met een vier-stokaandrijving kan de kaas zowel bijzonder fijn als in grovere stukken worden geplet. Hoewel het een beetje omvangrijker is, kan deze rasp ook worden gebruikt om andere voedingsmiddelen van groenten tot chocolade te pletten. Elektrische Parmezaanse raspen of kaasmolens zijn bijzonder efficiënt. Voor gebruik moet de kaaskorst worden verwijderd en moet het stuk kaas al ruw met uw handen worden geplet.

Pas op voor risico op letsel!

Let bij het raspen van kaas op de volgende tips om letsel te voorkomen:

  • wrijf langzaam om te voorkomen dat het stuk kaas breekt
  • hak de laatst overgebleven kaas met je vingers en niet met de rasp
  • een scherpe rasp kost minder inspanning en vermindert het risico op uitglijden

Als u op zoek bent naar een nieuwe kaasrasp, kunt u deze kopen met onze vouchers in de online shop van baur.de:

Baur. Vouchers inwisselen