Kalkoenborst geniet grote populariteit in restaurants, maar ook in je eigen keuken. Daar zijn veel redenen voor: het verzadigt, helpt spieren op te bouwen en is fantastisch voor koolhydraatarme diëten. Daarnaast kan het milde, malse vlees gecombineerd worden met tal van bijgerechten en kruiden. We onthullen hoe je kalkoenborst in de oven kunt bereiden.
Hoe lang kookt kalkoenborst in de oven?
Om kalkoenborst in de oven te bereiden, verwarm je eerst de oven voor op 220 graden. Was het vlees en dep het met keukenpapier. Dan wordt het van alle kanten zwaar gezouten. De kalkoenborst wordt in de meeste gevallen op 180 graden gekookt. Voor circulerende lucht is 160 graden voldoende, voor gas komt dit overeen met de tweede tot derde trap.
Bereid kalkoenborst in de oven in een braadslee
De kalkoenborst wordt gekookt wanneer deze een kerntemperatuur van 75 tot 80 graden heeft bereikt. Dit kun je meten met een braadthermometer in het midden van het vlees. Afhankelijk van de dikte van het vlees kan dit tussen de 30 en 60 minuten duren: een hele kalkoenborst kan zelfs langer dan een uur garen, terwijl dunne filetplakken slechts 25 minuten duren.
Hoe kalkoenborst krokant en sappig wordt
Kalkoenborst bevat nauwelijks vet. Daarom kan het gemakkelijk uitdrogen bij hoge temperaturen en een te lange kooktijd. Dit kun je voorkomen door de bodem van je ovenschaal of een hoge bakplaat ongeveer één tot twee millimeter van tevoren af te dekken met water. De kalkoenborst wordt er dan bovenop geplaatst. Als je het gevoel hebt dat de kalkoenborst nog steeds uitdroogt tijdens het koken, kun je er jus of bouillon overheen gieten.
Giet saus of bouillon over kalkoenborst voor nog meer sappigheid
Kalkoenborst wordt bijzonder sappig in een Romeinse pot, waar het kan stoven onder een gesloten deksel. Verwijder kort voor het einde van de kooktijd het deksel en laat het vlees bruin worden. Wil je naast het malse vlees ook een krokante schil, dan is het aan te raden om de kalkoenborst niet te zouten, maar te borstelen met zout water.
Kalkoenborst uit de oven – en hoe zit het?
Een voordeel van het malse, milde kalkoenvlees is dat je het kunt kruiden zoals je wilt en zo altijd nieuwe smaken tevoorschijn tovert. Zeezout, kleurrijke peper, paprikazoete paprika en diverse kruiden zijn zeer geschikt. Door bepaalde kruidenmengsels kun je ook Aziatische, mediterrane of extra warme versies maken.
Een salade past bijzonder goed bij kalkoenborst, bijvoorbeeld bij bonen, cherrytomaatjes en uien. Ook welkom als bijgerechten zijn rijst, spaghetti, spaetzle of een groente roerbakgerecht. Je kunt restjes van je kalkoenborst in dunne sneetjes snijden en ze de volgende dag gebruiken als vleeswaren voor het brood.