Kun je paddenstoelen zomaar invriezen? Je kreeg een grote mand met champignons of kocht ze op de markt. Nu denk je aan veel geweldige paddenstoelenrecepten, maar realiseer je je dat er nog iets over is. Kun je dit restje invriezen, of smaken de champignons flauw?
Vries rauwe champignons in
Reinig rauwe champignons ruim voor het invriezen en snijd ze op de gewenste grootte
Je kunt champignons in het algemeen invriezen, inclusief champignons, zowel rauw als gekookt of gefrituurd. Dit wordt overigens ook door veel professionele koks afgehandeld, want vaak blijft er iets over van de benodigdheden. Dus doe het zoals de koks in de keukens van deze wereld en neem eerst de rauwe paddenstoelen. Omdat ze snel verwelken of modderig worden, is bevriezing iets van een reddingsoperatie. Dus onthoud bij het snijden van de grote paddenstoelen dat je iets goeds doet, “voedsel besparen” in plaats van afval. Borstel rauwe champignons eerst goed, snijd ze op de gewenste maat en vries ze vervolgens gewoon in een bakje, aluminiumfolie of diepvrieszak in.
Gekookte of gefrituurde champignons – wat gebeurt er met hen?
Zelfs reeds gekookte champignons kunnen goed worden ingevroren
Denk een stap verder, en je hebt mooi gebakken of gekookte champignons voor een pan. Daar zitten ze dan, passen niet meer in de salade en al helemaal niet in de maag. Wat te doen? Neem de champignons bij de hand, snijd ze terug in kleine stukjes en vries ze gewoon in porties in. Het kan zijn dat een deel van de grootte van de paddenstoelen verloren gaat door bevriezing. Maar je hebt er genoeg van, en wie meet hun paddenstoelen?
Maak je geen zorgen – bevroren paddenstoelen zijn niet giftig!
Sommige sprookjes draaien om paddenstoelen en hun giftigheid. Paddenstoelen staan bekend als gifdwergen, maar je paddenstoelen zijn nooit gifschoten. Ze gedragen zich in de vriezer net zo goed als voorheen. Dat wil zeggen, doe niet gek, er zal geen metamorfose zijn met de paddenstoelen. In het beste geval kunnen ze een beetje papperig worden als je de paddenstoelen invriest. Dat kan, maar hoeft niet zo te zijn. We vatten alles samen wat u moet weten over het proces van “champignons invriezen”:
- Zorg ervoor dat je de rauwe champignons goed afveegt voordat je ze invriest
- Wanneer de champignons gekookt of gebakken zijn, verdeel je ze gewoon in porties