Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van perkamentpapier?

Het ergste moment om geen perkamentpapier meer te hebben is midden in het koken. Je vraagt je misschien af; Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van perkamentpapier? om een run naar mijn lokale supermarkt te vermijden?

Is het niet frustrerend als je je oven hebt voorverwarmd en het koekjesdeeg uit de oven hebt gehaald om er vervolgens achter te komen dat je geen bakpapier hebt?

Perkamentpapier heeft veel toepassingen in de keuken en is vaak onlosmakelijk verbonden met veel bakrecepten. Daarom kan het heel frustrerend zijn om op zoek te moeten naar vervangers als het op is. In deze blog beantwoorden we of je aluminiumfolie in de plaats kunt gebruiken en bespreken we mogelijke alternatieven.

Wat is perkamentpapier?

Perkamentpapier is met siliconen gecoat papier in gebleekte en ongebleekte varianten. De siliconen verbeteren drastisch de hittebestendigheid, waterbestendigheid en antikleefbaarheid van het papier, waardoor het zeer geschikt is als bekleding voor bakken, koken en opnieuw opwarmen.

Perkamentpapier is ongelooflijk veelzijdig. Je kunt perkamentpapier gebruiken om laagjes te maken in desserts, je werkruimte afdekken en morsen opvangen, en het gebruiken als anti-aanbaklaag om deeg te rollen. De toepassingen zijn legio.

Voor professionele koks is perkamentpapier al eeuwenlang een essentieel culinair hulpmiddel.

Als je graag thuis kookt, is de kans groot dat ook jij al kennis hebt gemaakt met perkamentpapier. Maar voor al zijn deugden is het niet het enige hulpmiddel dat alle dingen kan doen die we beschreven hebben.

Perkamentpapier is duur en soms moeilijk te vinden in de voorgesneden maten die je nodig hebt, dus als je het regelmatig gaat gebruiken, is het ook verstandig om alternatieven te overwegen.

Kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van perkamentpapier?

aluminiumfolie in plaats van perkamentpapier

Het korte antwoord is ja, maar met uitzonderingen. Voedsel dat niet geschikt is om in folie te koken of te bakken vormt de uitzondering. Dit komt door de fysieke verschillen tussen de aluminiumfolie en het perkamentpapier. Het ene is van metaal, het andere van papier. We kunnen ze niet altijd door elkaar gebruiken.

Of je nu je oven, pan, of gewoon folie als basis gebruikt, hier zijn de voedingsmiddelen waarvoor je perkamentpapier kunt vervangen door aluminiumfolie:

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Rijsttaart met aardbeien en chocolade

1. Roosteren van groenten

Groenten zijn een groot ja. Je kunt groenten roosteren, bakken of verwarmen in de oven tussen 450-500 graden Fahrenheit. Aan de andere kant kan perkamentpapier slechts tot 420 graden Fahrenheit aan voordat de siliconen beginnen te smelten. Aluminiumfolie is ook nuttiger dan perkamentpapier voor recepten die vereisen dat de groenten of wat dan ook in de oven worden gerapt.

Gewoon een pro-tip voor het bakken van groenten, zorg ervoor dat je anti-aanbakpapier koopt en sprenkel een lichte hoeveelheid olijfolie over de groenten om de natuurlijke smaken te versterken.

2. Vis koken

Perkamentpapier wordt vaak gebruikt voor het stomen van een visfilet door het in te pakken met groenten en kruiden of het in een papieren pakketje te doen. Het is zeer geschikt om vocht en smaak vast te houden, maar ook weer ongeschikt voor hoge temperaturen.

Als je langdurig en bij hoge temperaturen kookt, dan is aluminiumfolie een beter alternatief. Het kan warmte vasthouden en geleiden, wat het proces versnelt, om nog maar te zwijgen van het feit dat er minder schoongemaakt hoeft te worden.

Denk er wel altijd aan om zware aluminiumfolie te gebruiken voor het bakken van vlees. Gebruik geen dunne vellen die gewoonlijk gemaakt zijn om voedsel warm te houden of te verpakken.

3. Brownies

Het feit dat folie kneedbaar is en gevouwen kan worden om dingen bij elkaar te houden maakt het heel bruikbaar voor het bakken van desserts. Er is echter één klein nadeel aan het gebruik van folie hier. In tegenstelling tot perkamentpapier is een folie niet altijd anti-aanbak. Dus als je in nood zit en je gebruikt folie als vervanging, wees er dan op voorbereid dat er voedsel aan de folie blijft plakken.

Dit is een belangrijk ding om in gedachten te houden bij het vervangen van aluminiumfolie in plaats van perkamentpapier. Ze zijn vaak niet klevend, dus zorg ervoor dat je geen voedsel bakt dat de neiging heeft te smelten en te blijven plakken.

Lees ook:   Wat is granaatappelmelasse en welke recepten maak je ermee?

Waarvoor moet ik aluminiumfolie niet gebruiken?

Zoals we al eerder zeiden, en veel recepten kunnen dat beamen, is perkamentpapier onvervangbaar bij het koken van bepaald voedsel.

Veel koks raden bijvoorbeeld aan om perkamentpapier te gebruiken bij het bakken van koekjes of taarten. Dit is omdat perkamentpapier de koekjes helpt hun vorm te behouden tijdens het hele proces. Koekjes gebakken in folie verliezen hun vorm en worden wat donkerder en knapperiger. Je krijgt ook een andere smaak, afhankelijk van welke van de twee je gebruikt.

Bij taarten komt perkamentpapier van pas omdat het een uitdaging is om een ronde taart met folie te bekleden zonder per ongeluk deuken te maken die de vorm van de taart aantasten. Met perkamentpapier krijg je een gelijkmatiger gebakken cake. U kunt het perkamentpapier ook oprollen en gebruiken om glazuur op de taart te trechteren.

waarom geen aluminiumfolie gebruiken

Waarvoor mag ik perkamentpapier niet gebruiken?

Perkamentpapier is nuttig voor veel kookprocessen, maar er zijn enkele gevallen waarin u perkamentpapier beter kunt vermijden.

Het is bijvoorbeeld niet geschikt voor het bekleden van hete grills. Dan zou het papier verbranden en het eten bederven. Dit is waar de aluminiumfolie een verstandigere keuze is.

Je kunt perkamentpapier ook niet gebruiken voor het koken van rood vlees of gevogelte (kip, eend, kalkoen, enz.). Deze gerechten vereisen meestal koken op hoge temperatuur, en als het aankomt op hittebestendigheid, hoewel perkamentpapier geen grap is, wint aluminiumfolie deze wedstrijd met een ruime meerderheid. Vis en zeevruchten vormen hierop echter een uitzondering.

Andere alternatieven

Je kunt nooit teveel hacks leren in de keuken. Hoe meer je er hebt, hoe beter! De waarheid is, dat zelfs zonder folie of perkamentpapier koken nog steeds mogelijk is. Hier zijn enkele alternatieve oplossingen die je kunt proberen.

Optie #1 Waspapier

Dit is qua eigenschappen vergelijkbaar met perkamentpapier, want het is dun en heeft een anti-aanbaklaag. Je kunt het vervangen door perkamentpapier als je ijs bewaart, als mat om je werkblad schoon te houden, voor het rollen van deeg, en meer.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Gegrilde lamsmedaillons met couscoussalade

Je kunt het echter niet in de oven gebruiken om te bakken of te koken. Was en hitte zijn om duidelijke redenen geen goede combinatie.

Optie #2 Silpat papier

Als je op zoek bent naar een papiervervanger die goed werkt bij hitte, waarom probeer je dan niet Silpat papier? Het is ook een bakpapier met antiaanbaklaag, maar het is gemaakt van voedselveilige siliconen en glasvezelgaas.

Het overtreft misschien perkamentpapier in prijs, maar ook in duurzaamheid. Ze zijn herbruikbaar en hebben een veel hoger temperatuurbereik. Dankzij het antikleefoppervlak hoeft u het niet in te vetten voordat u er voedsel op legt.

Silpat papier is meestal verkrijgbaar in grote vellen, of matten zoals ze worden genoemd. Gezien hun herbruikbaarheid, bespaart u op lange termijn meer op uw kookprojecten. Bovendien is het milieuvriendelijk. Dus dat is goede karma voor jou.

Optie #3 Olie, Boter en Meel

Dit brengt ons terug naar de basis van het koken. Als geen van de tot nu toe genoemde opties voor u beschikbaar is, kunt u ook zonder die opties vergelijkbare resultaten bereiken.

Je zou je pan kunnen invetten met olie, boter, of kookspray voor eenvoudige groenten en vlees. Zorg er alleen voor dat je het goed uitsmeert.

Je kunt bloem gebruiken om te voorkomen dat deeg en een paar andere etenswaren aan oppervlakken blijven plakken. Het werkt goed genoeg voor sommige dingen, maar niet voor alles. Als je een taart bakt, raden we nog steeds perkamentpapier aan. Zoals we al eerder zeiden, in sommige situaties is het onvervangbaar.

Laatste gedachten

Zijn er kookprojecten die je gepland hebt waarbij je je nog steeds afvraagt kan ik aluminiumfolie gebruiken in plaats van perkamentpapier?

Zo ja, dan raden we je ten zeerste aan om ofwel het recept online of in een kookboek te bekijken (daar staat meestal vermeld of je wel of geen folie kunt gebruiken). Of kijk naar de ingrediënten en controleer of ze compatibel zijn met perkamentpapier of folie.

Lees Volgende: Hoe maak je troebel glas schoon?