Keramisch werkblad: voor- en nadelen, reiniging en alle informatie in één oogopslag

Tevreden:

Dat is nogal wat: gebakken keramiek bestaat al duizenden jaren. Wat begon met broze kleipotten ontwikkelde zich verder tot een zeer sterk en duurzaam hightech mengsel, dat nu wordt gebruikt van remschijven van raceauto’s tot ruimtevaart. Pas later werden de bevindingen van NASA en dit robuuste type keramiek ook in de woonkamer overgenomen. Hoewel keramiek een door de mens gemaakt, gebakken steenmengsel is, bevat het alleen natuurlijke componenten en lijkt het qua samenstelling sterk op graniet. Keramische werkbladen zijn iets harder dan graniet of kwartsiet en zijn er in vele kleurvariaties. Deze steen de luxe is verkrijgbaar als massief gegoten of minder vaak als tegel. Tegels worden echter grotendeels afgeraden omdat ze voegen hebben – en daarmee ook een lagere kwaliteit en levensduur. Door het compacte, gesloten oppervlak van gegoten keramiek is er geen materiaalslijtage, vlekken of verkleuring. De droom van elke kok. En wat is het addertje onder het gras? Wil je absoluut een hoogglans werkblad, dan ben je met keramiek aan het verkeerde adres.  Keramiek is alleen verkrijgbaar in matte look. Nou, en uiterlijk als de rekening binnenkomt weet je dat dit ruimte-geschikte materiaal ook astronomische prijzen heeft.

Keuken met keramisch werkblad. Foto: Alno

Keuken met keramisch werkblad. Foto: Alno

Voordelen van een keramisch werkblad

Het ontwerp van een keramisch werkblad overtuigt de meeste mensen op het eerste gezicht. Keramiek kan echter ook overtuigen met andere voordelen:

  • Hygiënisch en gemakkelijk schoon te maken: Keramiek wordt op zeer hoge temperaturen gebakken en strak afgedicht door druk. Het materiaal neemt dus geen vocht op en geeft schimmels en bacteriën geen kans. Bovendien absorbeert keramiek geen geuren. De verzorging is ook eenvoudig – omdat het materiaal geen water absorbeert, kunt u er eenvoudig overheen vegen met een vochtige doek en het keramische werkblad glanst als nieuw.
  • Snijbestendig en hittebestendig: De productiemethode maakt het materiaal extreem robuust. U kunt keramiek dus direct op het werkblad snijden en zelfs hete potten kunnen keramiek niet schaden.
  • Ongevoelig voor zuren: In tegenstelling tot natuurstenen werkbladen laten zuren geen permanente sporen achter op een keramisch aanrechtblad. Het hoeft niet eens geïmpregneerd te worden!
  • Grote selectie: Keramische werkbladen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren – van sneeuwwit tot een edele donkere tint, alles is mogelijk. Wat de dikte betreft, kunt u ook zelf bepalen hoe dik of dun het keramische werkblad moet zijn.
Lees ook:   miele vaatwasser foutcode f78

Bijkomende voordelen:

  • Natuurlijke componenten
  • Verkrijgbaar als massief gietijzer
  • Licht en dun (vanaf 3mm)
  • Waterafstotend
  • Niet-poreus
  • Slag- en schokbestendig
Keuken met keramisch werkblad. Foto: Alno

Keuken met keramisch werkblad. Foto: Alno

Nadelen van een keramisch aanrechtblad

Ondanks de vele voordelen zijn er een paar nadelen die je moet accepteren bij een keramisch aanrechtblad:

  • Lengte- en breedtebeperkingen: Keramische werkbladen moeten worden gestookt. Hoewel fabrikanten nu relatief grote panelen in hun ovens kunnen verbranden, is iets meer dan drie meter lang en iets minder dan 1,5 meter breed meestal het einde. Dus als je een kitchenette of kookeiland hebt dat langer of breder is dan deze afmetingen, is er een scheidingsrand zichtbaar.
  • Prijs: Door de uitgebreide productie en exacte aanpassing van een keramisch werkblad zit u hier in het hoogste prijssegment. De loopmeter kan 1000 € kosten – dus keramische werkbladen zijn ook duurder dan werkbladen gemaakt van natuursteen of glas.

Andere nadelen:

  • Alleen verkrijgbaar in matte versie
  • Glazen klinken door het harde oppervlak
Donker keramisch werkblad (Magia nera) met beige achterpaneel. Foto: © Lechner

Donker keramisch aanrechtblad (Magia nera) met beiger achterwand. Foto: © Lechner

Reiniging en verzorging

  • Bevruchting: In tegenstelling tot de meeste natuurstenen werkbladen, hoeven keramische oppervlakken niet te worden geïmpregneerd. Hun oppervlak is al gesloten en laat niets door
  • Taai: Keramiek is ook niet preuts in de zorg. In tegenstelling tot andere werkbladen gemaakt van natuursteen, hoeft u niet bang te zijn voor wijn, azijn, groenten of fruit, omdat het gesloten oppervlak van keramiek geen vloeistoffen absorbeert. Mochten er toch vlekken ontstaan, dan is fatsoenlijk schuren toegestaan op hardheidsniveau 8. Anders is een beetje wasmiddel en water meestal voldoende.
Lees ook:   Rode bieten spread

Frequente locaties en levensduur

Helaas kunnen niet alle huizenbouwers zich keramische keukenbladen veroorloven. Deze duurzame oppervlakken zijn vooral te vinden in koopwoningen en horecakeukens met hoge kwaliteits- en hygiënenormen. Als u echter kiest voor een keramisch werkblad, zult u er ook een overeenkomstige lange tijd plezier van hebben, omdat u bij het kopen van een keramisch werkblad veilig kunt uitgaan van een levensduur van ongeveer 30 jaar.

U kunt ook meer te weten komen over de verschillende materialen van keukenbladen in onze keukenzoekergids: Naar de grote werkbladmateriaalvergelijking

Omslagfoto: Alno

Vind nu een keukenstudio