Kernkersen – Met deze trucs werkt het

Je kunt veel heerlijke dingen maken van kersen. Zure kersen, zoete kersen – er zijn veel verschillende soorten. Zo tover je kersenjam, kersentaart en vele andere recepten tevoorschijn. Maar wat is de beste manier om de zaden uit de kers te krijgen? Deze moeten immers voor vrijwel alle rechtbanken op voorhand worden verwijderd. Om ervoor te zorgen dat je deze stap snel hebt voltooid, willen we je vandaag een paar goede trucs vertellen.

Gebruik het klassieke keukenmes

Een klein en scherp keukenmes is waarschijnlijk de eenvoudigste methode om de kersen uit de kern te bevrijden. Je snijdt het fruit gewoon doormidden met een mes en verwijdert de vruchtkern. Het is snel en eenvoudig. De kers blijft daar echter niet. Als u hier tijdens de verdere verwerking geen last van heeft, is dit bij deze tijdbesparende variant geen probleem.

Kersenkernmessen

Kersenpitten klassiek met een mes

Kern de kersen met een fles en een eetstokje

Deze methode is wat lastiger. Pak een schone glazen fles waarvan de hals kleiner is dan de vrucht, maar groter dan de zaden. Plaats vervolgens elke vrucht afzonderlijk op de hals van de fles en druk de kern voorzichtig in de fles met een stokje. Zo zijn eetstokjes uit de Aziatische hier goed geschikt voor. Je kunt ook een rietje gebruiken. Uiteindelijk blijft de kers intact – op een klein gaatje na.

De truc met de haarspeldbocht

Je kunt ook een haarspeldbocht gebruiken. Je oma moet deze truc hebben gekend. De haarspeldbocht moet een lichte U-vorm hebben. Steek de uiteinden van de naald in een kurk. Met deze zelfgemaakte constructie “til” je de kersensteen alleen voorzichtig uit de vrucht. Deze methode laat slechts een gat achter aan één kant van de kers. Als alternatief voor de haarspeldbocht kun je ook een paperclip buigen.

Kersenkern haarspeldbocht

Een haarspeldbocht kan helpen om de zaden van de kersen snel en gemakkelijk te verwijderen

Of u kunt een speciale kersenpit gebruiken

Natuurlijk is er ook een speciaal voor dit doel ontworpen keukenhulp. Zeker als je grote hoeveelheden wilt verwerken, kun je vol vertrouwen terugvallen op een kersenpitknakker. Plaats de afzonderlijke kersen gewoon in de kern en knijp in de hendel. Door de metalen spike aan het kopeinde stroomt de kersenpit in een vat, dat het beste direct eronder kan worden geplaatst.

Kersen coring

Er is ook een speciaal hulpmiddel voor het coren van kersen: de kersenpit

Met deze eenvoudige maatregelen kunt u uw kersen snel en gemakkelijk voorbereiden op de volgende bereidingsstap.

Lees ook:   Kook je eerst de eieren voor een zeevruchtenkooksel? - Complete gids!