Keukenplanning: kookplaat of gootsteen op het kookeiland? Wat is beter?

Bij het plannen van een nieuwe keuken is een kookeiland voor velen een must. De populaire keukenoplossing heeft verschillende voordelen: het vergroot de opbergruimte, wordt een belangrijk element voor het hele interieurontwerp en maakt koken tot een communicatieve ervaring. Met een meer gedetailleerde keukenplanning rijst echter de vraag: wat moet er op het kookeiland gebeuren? Gootsteen of kookplaat? Of misschien allebei?

Kookplaat op het kookeiland

Greeploze keuken in betonlook van Alno (Alnocera Concretto) met kookeiland. Foto: Alno

Greeploos kookeiland in betonlook van Alno (Alnocera Concretto) met kookplaat. Foto: Alno

Een kookeiland met kookplaat richt zich op het daadwerkelijk koken en maakt het meer open en communicatief. Met een werkblad en kookplaat op het eiland, kunt u de kamer in de gaten houden tijdens het koken en een praatje maken met gasten zonder een muur voor uw gezicht. Onderkasten blijven vrij en kunnen worden gebruikt als extra opbergruimte, wassen gebeurt in de kitchenette verder weg van het gezichtsveld. Het is essentieel om in een vroeg stadium duidelijk te maken hoe een afzuigkap of een kookplaatafzuiging op het eiland kan worden geïnstalleerd. Dit is vooral belangrijk voor een goed binnenklimaat in keukens.

Gootsteen op het kookeiland

Wit kookeiland met Corian aanrecht. Foto: Corian

Wit kookeiland met Corian aanrecht en rvs spoelbak. Foto: Corian

Gootsteen in plaats van kookplaat op het eiland verplaatst de focus weg van de kachel. Het eiland biedt dan voldoende ruimte om te snijden en voor te bereiden. Bij het plannen van het eiland moet ook rekening worden gehouden met kookgewoonten. Als je veel kookt met vers voedsel, zul je zeker meer tijd doorbrengen aan de gootsteen, omdat afval en compost meestal in de kast eronder liggen. Dit spreekt voor de installatie van een gootsteen op het eiland. Maar je moet er ook rekening mee houden dat de gootsteen door het kookeiland de focus is – vuile vaat die zich opstapelt in de gootsteen is niet zo gemakkelijk te verbergen.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Kroketje van Keiems Bloempje met komkommer

Kookplaat en spoelbak op het kookeiland

Keuken van Schwab Küchen Salzburg

Keuken met kookeiland van Schwab Küchen Salzburg

Kookeilanden met kookplaat en gootsteen hebben meer ruimte nodig, waardoor er vaak minder ruimte is voor een werkblad. Speciale aandacht moet worden besteed aan de minimale afstand tussen hen (ten minste 60 cm). Deze oplossing wordt ondersteund door het feit dat u de gootsteen kunt bereiken zonder dat u zich hoeft om te draaien en dus geen druppelsporen op de vloer achterlaat.

Kookeiland als puur werkblad

Kookeiland met houten eiken werkblad in een DanKüchen (Living Burguesa). Foto: Danküchen

Kookeiland met houten eiken werkblad in een DanKüchen (Living Burguesa). Foto: Danküchen

Een kookeiland kan ook dienen als puur werkoppervlak. De vrije ruimte kan ook worden gebruikt als serveergedeelte (buffet) of als eethoek. Als het gaat om oppervlaktemateriaal, kunt u vrijer kiezen en u minder zorgen maken over water- of hittebestendigheid.

Wat is beter? Kookplaat of gootsteen op het kookeiland?

Of u een kookplaat of een gootsteen op uw nieuwe kookeiland plant, hangt af van verschillende factoren. Aan de ene kant moet je letten op elektriciteits- en wateraansluitingen. Bovendien hangt de beslissing om een kookplaat of een gootsteen op het eiland te plaatsen af van uw persoonlijke voorkeuren en kookgewoonten. Uiteindelijk moet uw keuken zo worden gepland dat u zich comfortabel voelt bij het dagelijks koken.

Keukeneiland Afmetingen: Wat is de minimale grootte van een kookeiland?

Omslagfoto: Nolte