Inhoud op deze pagina:
Wat is meer geschikt voor de keukenvloer? Tegels, laminaat of linoleum?
Welk materiaal is het meest geschikt voor de keukenvloer? Deze vraag staat waarschijnlijk niet op de voorgrond van keukenplanning – toch is het een belangrijke beslissing die goed moet worden overwogen. Vooral als de vloer wordt gedaan voor de installatie van de keuken (en dus de kasten en het eiland op de vloer liggen), is het vervangen van de keukenvloer vaak alleen mogelijk met veel moeite.
Keukenvloer: tegels, laminaat of linoleum
In dit artikel leer je over de voor- en nadelen van een keukenvloer met tegels, laminaat en linoleum.
Keukenvloer met tegels (of porseleinen steengoed)
De klassieker in de keuken is een tegelvloer. Waar vroeger vaak witte tegels met grijze voegen werden gebruikt, vindt tegenwoordig hoogwaardig steengoed in verschillende maten en kleuren vaak zijn weg naar de keuken. Velen gebruiken ook patroontegels bij het plannen van hun keukens en leggen zo een persoonlijk accent op de keukenvloer.
Voordelen van een tegelvloer in de keuken:
- Gemakkelijk schoon te maken – het kan zowel zeer heet als zeer nat worden opgeveegd. Tegels zijn ook ongevoelig voor de meeste huishoudelijke chemicaliën.
- Zeer duurzaam en duurzaam materiaal.
- Porseleinen aardewerk geeft de keuken een natuurlijke uitstraling.
- Normaal gesproken zijn tegels zeer robuust (bij het kopen op Schuurgroep 4).
- Eenvoudige vervanging als een tegel beschadigd is.
- Ideaal voor de installatie van vloerverwarming.
Nadelen van een betegelde keukenvloer:
- Tegels zijn best cool, vooral zonder slippers of sokken (zonder vloerverwarming).
- Heel hard – vallende gerechten breken vaak.
- Tegels kunnen eerder worden gerekend tot de duurdere vloerbedekkingen in de keuken.
Tip: Bij zeer heldere voegen is vuil vrij snel zichtbaar. Antraciet, zand of betongrijze voegen zijn het meest ongevoelig en zien er langer nieuw uit.
Laminaat keukenvloer
Laminaatvloeren lijken qua uiterlijk op houten vloeren. Ze worden geproduceerd door de gelaagde verbinding van verschillende houten onderdelen (chips, vezels) onder hoge druk en hoge temperatuur. Het oppervlak wordt meestal digitaal geprint, waardoor allerlei kleuren en looks mogelijk zijn. Omdat de laminaatvloer in de keuken bovengemiddeld wordt gebruikt, moet u niet besparen op kwaliteit en een hoogwaardige laminaatvloer aanschaffen.
Voordelen van een laminaatvloer in de keuken:
- Aanzienlijk goedkoper dan bijvoorbeeld een keukenvloer van hout.
- Laminaat (vooral kliklaminaat) is eenvoudig en snel te installeren
Nadelen van een keukenvloer van laminaat:
- Laminaat mag alleen vochtig worden afgeveegd en niet nat.
- Trappen op een laminaatvloer lijken nogal luid.
- Laminaat is vrij zacht en daardoor gevoeliger voor deuken en gaten.
- Liever niet geschikt voor hondenbezitters.
Linoleum keukenvloer
Linoleum is een vloermateriaal dat (in tegenstelling tot PVC) bestaat uit natuurlijke grondstoffen zoals lijnolie, kurk of houtmeel en jute. Deze intelligente mix van materialen creëert een keukenvloer die gemakkelijk te reinigen, antistatisch en antislip is. Linoleum is – vergelijkbaar met tegels – verkrijgbaar in veel verschillende modellen en kleuren.
Voordelen van een linoleumvloer in de keuken:
- Linoleumvloeren zijn eenvoudig schoon te maken, antistatisch en antislip.
- Linoleum keukenvloeren zijn duurzaam.
- Linoleum is een natuurlijk materiaal met een zacht, warm gevoel.
- Met de juiste reiniging ook geschikt voor mensen met een allergie.
Nadelen van een keukenvloer gemaakt van linoleum:
- Moet worden gelegd door een professional met speciale linoleumlijm.
Omslagfoto: Keuken in wild eiken decor. Foto: Rational ingerichte keukens
Inhoudsopgave