9 dingen niet te missen bij het kiezen van een wasmachine en droogkast


Laatst gewijzigd
17 december 2020

Wanneer we een nieuwe wasmachine en droger kopen, verwachten we dat ze enkele jaren meegaan. Tussen het marketingjargon en het grote aantal keuzemogelijkheden is de besluitvorming echter niet zo gemakkelijk. Wij hebben de volgende gids opgesteld om u te helpen tijd te besparen bij het bepalen van de gewenste kenmerken van een set wasmachines en drogers.

Ons doel is u te helpen een wasmachine binnen uw budget te vinden, en ervoor te zorgen dat u geen moderne functies mist. Onze uitgebreide koopgids voor wasmachines en drogers behandelt echter ook andere onderwerpen en geeft u een uitgangspunt met onze populaire wasmachines en drogers.

Onze exclusieve video over tips voor de aankoop van een stapelbare wasmachine en droger

Schoonmaakprestaties

De belangrijkste verandering op de markt voor wasmachines en drogers is de verschuiving van wasmachines en drogers met bovenlader met agitator naar zeer efficiënte wasmachines met voorlader. Er is een praktische reden voor deze trend – voorladers reinigen en drogen meestal effectiever dan hun bovenladers. Wij hebben de belangrijkste verschillen tussen bovenladers en voorladers samengevat onder 8 onderwerpen en deze technologieën gerangschikt in onze uitgebreide review.

Maar de stijl van de wasmachine is niet de enige factor die de reinigingskracht bepaalt, en zelfs niet de belangrijkste.

1) Stoom & Sanitize in Wasmachine

Stoom dringt beter dan water door in de vezels om vlekken, geuren en vuil los te maken zonder de kleding te beschadigen.

Heeft u dat ene overhemd, die blouse of die broek die u elke dag zou dragen als u de kans kreeg? Als er een hardnekkige vlek ontstaat, wilt u die niet te hard behandelen, want dan loopt u het risico dat u de kleding zelf beschadigt. Dat is waar de stoom komt. U kunt stoom gebruiken vóór een wascyclus om de vlek voorzichtig los te maken, zonder uw favoriete kleding aan te tasten.

2) Automatische afgifte

Sommige nieuwe GE wasmachines, zoals de Ultrafresh GFW850spnrs bijvoorbeeld, zijn nu voorzien van automatische wasmiddeldosering, ontworpen om het wasmiddel op het perfecte moment te doseren om de reinigingskracht te maximaliseren en de hoeveelheid afval te minimaliseren. Sommige machines kunnen zelfs maanden wasmiddel in één keer in zich opslaan. Dit lijkt een klein gemak, maar de volgende keer dat u een was moet doen voordat u de deur uitgaat, zult u het fijn vinden dat u gewoon wat kleren erin kunt gooien, op een knop kunt drukken en weer op weg kunt.

3) Automatische temperatuurregeling

We kennen allemaal de warme, warme en koude stand op elke wasmachine. Maar wat als u uw temperatuuropties wilt uitbreiden tot meer dan wat er uit uw boiler en hoofdwaterleiding komt?

Gelukkig zijn hoogwaardige wasmachines steeds vaker uitgerust met automatische temperatuurregeling (ATC). Wanneer het water de machine binnenkomt, past een interne thermostaat de temperatuurkleppen aan om de juiste temperatuur voor een specifieke lading en cyclus te garanderen. Dit wasprogramma is bijzonder effectief bij koud weer buiten. Het kan voorkomen dat ijskoud water, dat de werking van het wasmiddel kan schaden, in uw wastrommel terechtkomt.

4) Rijke wascycli

De gemiddelde wasmachine heeft een klein aantal wasprogramma’s: Normaal, Zwaar, Permanent drukken, enz. Maar steeds meer high-end wasmachines brengen geavanceerde cyclusopties voor specifieke taken in het spel. Deze omvatten alles, van babyverzorging en handdoekencycli tot actief vaatwerk en snelwasopties. Elke instelling past automatisch het centrifugetoerental, de watertemperatuur en andere parameters aan voor de perfecte wasbeurt.

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende cycli die volgens ons standaard in elke respectabele wasmachine zouden moeten zitten.

  • Quick-Wash

Wat als het schooluniform van uw kind of uw favoriete jurk voor een avondje uit over het hoofd wordt gezien op wasdag? U kunt het snelwasprogramma gebruiken om een noodwas sneller te doen.

  • Extra spoelcyclus

Heeft u een kleine (of grote) harige vriend in huis die haar over uw kleren verspreidt? De extra spoelcyclus is voor jou. De extra spoelcyclus kan ook helpen als uw huid gevoelig is voor wasmiddelresten, terwijl u haren van huisdieren en andere hardnekkige viezigheid wegspoelt.

  • Sanitisatie of Allergie instellingen

Als uw kinderen allergieën hebben, zult u de eigenschappen van moderne was- en droogmachines op prijs stellen. Uw wasmachine verhoogt de temperatuur of gebruikt stoom om ziektekiemen, bacteriën en irriterende stoffen in uw kleding en beddengoed te verminderen. Een allergie-instelling is vriendelijker voor uw kleding dan de ontsmettingsfunctie, waarbij hitte van 160°F of meer wordt gebruikt, maar het is een goed idee om eerst een paar kledingstukken te testen om te zien hoe ze het doen.

De hygiëne-instelling doodt 99,9% van de micro-organismen zonder noemenswaardige overdracht van bacteriën naar toekomstige ladingen, terwijl de allergie-instelling van een wasmachine ten minste 95% van de huisstofmijtallergenen en katachtige huidschilfers moet elimineren.

Wat uw situatie ook is, zorg ervoor dat de wasmachine die u kiest de juiste cyclusopties heeft om uw zware waswerk in één keer goed te doen. Rijke cycli onderscheiden de beste wasmachines en drogers van de rest.

5) Interne boiler

Ingebouwde verwarmingselementen zorgen ervoor dat uw waswater constant hogere temperaturen bereikt dan uw waterverwarmer kan leveren. Deze functie komt meestal van pas bij ontsmettings- of allergiecycli, maar bij sommige modellen ook bij andere instellingen zoals extra heet of witste wit (verschilt per merk).

Het is belangrijk op te merken dat hogere temperaturen weliswaar schonere kleding betekenen, maar dat ze ook schade kunnen toebrengen aan meer delicate kleding als u niet voorzichtig bent.

6) Ingebouwde spoelbak

Sommige merken, zoals de Samsung bovenladerwasmachines, hebben een ingebouwde spoelbak met een schrobbord en een geïntegreerde waterstraal, zodat u uw was gemakkelijk kunt voorbehandelen en met de hand wassen. De spoelbak valt van het deksel naar beneden om te weken en te schrobben, kantelt naar achteren om kleding en water rechtstreeks in de kuip van de wasmachine te gieten, en klapt met het deksel uit de weg. U kunt dan de cyclus van daaruit starten of eerst het voorbehandelingswater aftappen om geheel vers te beginnen.

Veel gebruikers zijn dol op deze functie voor de meest uiteenlopende toepassingen. In het verleden moest voor het voorbehandelen van een vlek de spoelbak (indien beschikbaar) worden gebruikt, die vaak ook dienst deed als modderbak of voor andere vieze taken. Met een speciale spoelbak in de wasmachine zelf kunt u kleding voorbehandelen zonder dat u bang hoeft te zijn dat ze nog vuiler worden.

Droogeigenschappen

Net als de wasprestaties, zijn ook de droogprestaties de laatste jaren drastisch verbeterd. Drogers beschikken nu over een groot aantal geavanceerde functies die ontworpen zijn om kleding de perfecte droogcyclus te geven zonder ze te laten krimpen of beschadigen. Deze droogkracht heeft ook te maken met de partner van de wasmachine: een wasmachine met een hoog centrifugetoerental onttrekt meer vocht, waardoor de droger minder hoeft te doen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste factoren waarmee u rekening moet houden bij de keuze van een moderne droger.

7) Stoomcyclus voor droger

Drogers met ingebouwde stoomfuncties kunnen stoom gebruiken om hardnekkige rimpels te ontspannen en tegelijkertijd de opbouw van statische elektriciteit te verminderen. Sommige drogers hebben zelfs een speciale stand om kleding te verfrissen die al een tijdje ligt te wachten om gedroogd te worden. Dergelijke kledij kan na verloop van tijd een vochtige geur ontwikkelen, en een opfrisbeurt met stoom houdt ze fris en schoon. Sommige drogers hebben zelfs een stoomreinigingsoptie, ontworpen voor een lichte reiniging van artikelen die niet in de machine gewassen kunnen worden – kussens, bepaalde fijne was en zelfs opgezette dieren voor kinderen.

Stoomdrogers hebben toegang tot het water via een slang die rechtstreeks op de watertoevoer is aangesloten, net als uw wasmachine, of via een intern reservoir dat u zelf kunt bijvullen met een gootsteen of een slang.

Maar het meest populaire voordeel van een stoomdroger is misschien wel dat u uw kleding niet regelmatig hoeft te strijken. Wie houdt er van kleren strijken?

8) Vochtigheidssensoren

Niets is zo erg als de helft van de kleding nog te vochtig is om op te vouwen of te dragen, behalve misschien uw gloednieuwe overhemd uit de kast halen om te ontdekken dat het drie maten gekrompen is door een overdreven droogcyclus. Met vochtigheidsdetectiesystemen behoren beide scenario’s tot het verleden door te detecteren wanneer de kleding droog is.

Deze automatische sensorgestuurde droogcycli besparen ook energie en verkorten de droogtijd, zodat u meer waar voor uw geld krijgt.

9) Instellingen droger

Herinner je je oude droger nog toen je opgroeide? Het had misschien een paar instellingen, drie temperatuurinstellingen, misschien een snelle cyclus, en dat was het zo’n beetje. Maar moderne drogers worden standaard geleverd met een breder scala aan opties, die elk meer flexibiliteit kunnen bieden dan u ooit voor mogelijk hield. Dit geeft u de mogelijkheid om unieke kledingstukken op de juiste manier te behandelen, zodat krimpen, beschadiging of frustrerende vochtigheid aan het eind van een lading wordt voorkomen.

Hieronder vindt u enkele nuttige cycli die u mag verwachten in een moderne, kwaliteitsvolle wasmachine.

  • Omgekeerde tuimeling

Omgekeerd tuimelen lijkt misschien een simpel concept, maar het is zeer effectief. Door de draairichting van de trommel regelmatig af te wisselen, kan een droger voorkomen dat kleding of beddengoed in de knoop raakt en er in het midden vochtige gedeelten ontstaan. Dit voorkomt ook kreuken, verkort de strijktijd en voorkomt beschadiging van stoffen die het gevolg zijn van strak gespannen en in de knoop zitten.

  • Post-droog of uitgebreid tuimelen

Wilt u voorkomen dat uw kleding kreukels krijgt doordat ze na het wassen op een hoopje in de droger blijft liggen? Dat is waar Post-Dry of Extended Tumbling opties voor zijn. Door de kleding in beweging te houden nadat de droogcyclus is voltooid, worden hardnekkige kreukels vermeden en blijven de kledingstoffen veilig.

Neem deel aan de Conversatie

Zie wat andere Designer Appliances lezers zeggen.

SIDENOTE. Dit bericht is oorspronkelijk gepubliceerd op 7 december 2019. Wij werken onze inhoud echter regelmatig bij naarmate wij meer producten testen en nieuwe modellen worden uitgebracht. Wij luisteren ook naar de feedback van onze klanten en passen onze productaanbevelingen aan op basis van hun ervaringen. Wees dus niet verbaasd als je hieronder wat oude commentaren ziet! Aangezien de opmerkingen van de lezers bijdragen tot het onderwerp, hebben wij besloten ze niet te verwijderen.

 

 

 

Recent Posts