Kipragout

Kipragout

Een heerlijk en klassiek gerecht uit de Nederlandse keuken: kipragout. Deze romige en smaakvolle ragout is perfect voor een feestelijke maaltijd of als comfort food op een koude winterdag. Met dit recept maak je zelf eenvoudig een overheerlijke kipragout die zeker in de smaak zal vallen!

Specificaties

  • Voorbereidingstijd: 20 minuten
  • Bereidingstijd: 40 minuten
  • Totaal tijd: 1 uur
  • Aantal personen: 4
  • Categorie: Hoofdgerecht
  • Keuken: Nederlands

Wat heb je nodig voor dit recept?

Voor het maken van kipragout heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 500 gram kipfilet
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 500 ml kippenbouillon
  • 200 ml slagroom
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblaadje
  • 1 snufje nootmuskaat
  • Zout en peper naar smaak

Stap-voor-stap plan

  1. Stap 1: Kip bereiden
  2. Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Verhit een beetje boter in een pan en bak de kipfilet aan beide zijden goudbruin. Haal de kip uit de pan en laat het even rusten.

  3. Stap 2: Saus maken
  4. Smelt de boter in een grote pan op laag vuur. Voeg de fijngesnipperde ui en knoflook toe en fruit deze glazig. Voeg vervolgens de bloem toe en roer goed door. Laat de bloem kort garen.

  5. Stap 3: Bouillon toevoegen
  6. Voeg geleidelijk de kippenbouillon toe aan de pan en blijf goed roeren. Breng de saus aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de bloem goed kan binden.

  7. Stap 4: Slagroom en kruiden
  8. Voeg de slagroom, tijm, laurierblaadje, nootmuskaat, zout en peper toe aan de saus. Laat het geheel nog eens 10 minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

  9. Stap 5: Kip toevoegen
  10. Voeg de gebakken kipfilet toe aan de saus en laat het geheel nog eens 5 minuten zachtjes pruttelen, zodat de kip goed kan garen. Proef de ragout en breng indien nodig verder op smaak met zout en peper.

  11. Stap 6: Serveren
  12. Serveer de kipragout warm met bijvoorbeeld pasteitjes, rijst of aardappelpuree. Garneer eventueel met wat peterselie voor een extra smaakvolle touch.

Lees ook:   Bolo de bolacha

Variaties van het recept

Je kunt variaties maken op dit kipragout recept door bijvoorbeeld champignons toe te voegen voor een extra smaakdimensie. Wil je een vegetarische variant? Vervang dan de kippenbouillon door groentebouillon. Voor een verfijnde smaak kun je ook wat witte wijn toevoegen aan de saus.

Enkele tips voor het maken van kipragout

Om de kipragout nog lekkerder te maken, kun je de volgende tips gebruiken:

  • Gebruik kipfilet van goede kwaliteit voor een sappige en malse ragout.
  • Voeg eventueel extra groenten toe, zoals wortel of doperwten, voor wat extra textuur en smaak.
  • Proef regelmatig tijdens het koken en voeg indien nodig extra kruiden of specerijen toe.
  • Bewaar de kipragout in de koelkast als je het van tevoren wilt maken. Verwarm het op laag vuur en voeg eventueel wat extra bouillon of slagroom toe om de ragout wat dunner te maken.

Voedingswaarde

De voedingswaarde per portie kipragout (ongeveer 250 gram) is als volgt:

  • Calorieën: 300 kcal
  • Vet: 15 gram
  • Koolhydraten: 20 gram
  • Eiwitten: 25 gram

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over kipragout:

1. Kan ik kipragout invriezen?

Ja, je kunt kipragout invriezen. Bewaar het in een luchtdichte verpakking of bakje en vries het in. Laat het voor het serveren volledig ontdooien en verwarm het op laag vuur.

2. Kan ik kippenbouillon vervangen door groentebouillon?

Ja, als je een vegetarische variant wilt maken, kun je kippenbouillon vervangen door groentebouillon. Dit geeft een andere smaak aan de ragout, maar het blijft nog steeds heerlijk!

3. Kan ik dit recept ook gebruiken voor pasteitjes?

Ja, dit recept is perfect voor het vullen van pasteitjes. Maak de pasteitjes volgens het recept en vul ze met de kipragout. Een heerlijke combinatie!

Lees ook:   Crème fraîche: 6 goede alternatieven voor koken

4. Kan ik de slagroom vervangen door crème fraîche?

Ja, je kunt de slagroom vervangen door crème fraîche als je een iets minder romige variant wilt. De smaak zal iets anders zijn, maar nog steeds heerlijk!

Conclusie

Kipragout is een klassiek gerecht dat altijd een succes is. Met dit recept maak je zelf eenvoudig een heerlijke en romige kipragout. Serveer het met pasteitjes, rijst of aardappelpuree voor een complete maaltijd. Varieer met extra groenten of voeg wat witte wijn toe voor een eigen twist. Geniet van deze smaakvolle ragout!