Waarom koelt mijn koelkast niet?


Een gids voor oorzaken, oplossingen en wanneer u vaarwel moet zeggen

Als u de functionaliteit van uw koelkast of vriezer in twijfel trekt, is een goede plek om te beginnen het antwoord op de vraag te kennen: “Hoe koud moet een koelkast zijn?” Vanuit gezondheidsoverwegingen is het advies om de temperatuur van een koelkast in te stellen tussen de 3 °C en 4 °C. Deze temperaturen remmen de groei van bacteriën en schimmels het beste. In de meeste koelkasten is de temperatuur niet overal gelijk.

Koelt uw koelkast niet af of bewaart u uw eten niet? Ons team van Ikitchen kan u helpen bij de diagnose van uw potentiële probleem, u door de reparatiestappen leiden en u uitleggen wanneer u een stap terug moet doen en het door een professional moet laten afhandelen.
koelkast koelt niet

De gemakkelijke spullen eerst controleren

Soms is er niets gebroken aan je koelkast, ondanks het feit dat die niet cool is. Deze “eenvoudige reparaties” zijn stappen die u kunt nemen om uzelf te redden van een gênant gesprek met een reparateur en van onnodige servicekosten.

 1. De koelkast is niet aangesloten. Het klinkt misschien gek, maar een alarmerend aantal mensen trekt snel conclusies zonder te stoppen om te controleren of er zelfs stroom naar hun koelkast loopt. Wees niet één van die mensen.
 2. De thermostaat is uitgeschakeld. Nogmaals, dit lijkt misschien een no-brainer, maar vertrouw ons. Zoek je thermostaat op en controleer of hij op de juiste temperatuur staat. De thermostaat voor side-by-side freezer/refrigerators bevindt zich meestal achterin, terwijl over-under units eerder hun thermostaat onder de koelkast hebben.
 3. De deur sluit niet goed. Controleer de deuren en pakkingen dubbel. Gaat het licht in de koelkast aan en uit als u de deur sluit? Zo niet, dan werkt de deur misschien niet goed. Pakkingen, de flexibele elastische strook rond de randen van de deuren die ontworpen is om de deuren te sluiten, kunnen scheuren en warme of vochtige lucht in uw koelkast lekken. Als uw pakking gescheurd is, moet u deze vervangen en kijken of uw koelkast koeler blijft.
 4. De koude lucht kan niet circuleren. Als dozen met voedsel de ventilatieopeningen blokkeren, kan de koude lucht niet meer door je koelkast circuleren. Organiseer je koelkast of ruim een deel van het voedsel op dat de luchtstroom kan blokkeren en de koeling van je koelkast kan verhinderen.

Als u deze checklist doorloopt en de temperatuur van uw koelkast of vriezer is nog steeds niet waar het zou moeten zijn, kan het zijn dat u met een ingewikkelder probleem wordt geconfronteerd. Er zijn tekenen die aangeven dat uw verwarmende koelkast meer een probleem is dan een overvolle vriezer – en ons team vertelt u waar u op moet letten!

Problemen met de koelkast en hoe u ze kunt repareren

Een warme koelkast is niet altijd een voor de hand liggende oplossing. Er zijn een aantal verschillende dingen die het probleem kunnen veroorzaken. Storende onderdelen kunnen lastig zijn, vooral als je moet onderscheiden welk onderdeel het probleem veroorzaakt. Onze technici van Ikitchen hebben veel voorkomende problemen met de koelkast en de vriezer op een rijtje gezet, waar ze zich voordoen en hoe je ze kunt verhelpen.

Koelkastcompressor

De compressor is het deel van de koelkast dat de koeldamp comprimeert en in de spoelen buiten de koelkast duwt. Door het duwen en de druk ontstaat er warmte, waardoor er heet gas ontstaat dat later afkoelt en warmte absorbeert uit de vriezer en de koelkast.

Als uw vriesventilator nog steeds draait, maar uw koelkast niet koud wordt, kan uw compressor of het startrelais van de compressor slecht zijn.

 • Waar het zich bevindt: De compressor bevindt zich achter uw koelkast en aan de onderkant. Het is een zwart, tankachtig onderdeel. Het startrelais van de compressor is het onderdeel dat de snoeren in de compressor voedt. U moet uw koelkast van de muur af trekken om bij beide onderdelen te kunnen komen. Zorg ervoor dat u de stekker van uw koelkast uit het stopcontact haalt voordat u begint.
 • De Fix: Het vervangen van het startrelais van de compressor is veel gemakkelijker en goedkoper dan het vervangen van de compressor. Door simpelweg een nieuw relais te kopen en het te testen met uw huidige compressor kunt u zien of u een nieuwe compressor nodig heeft of dat uw huidige probleem is opgelost. Om de compressor zelf te vervangen moet u deze veilig loskoppelen van de zuigleiding en de persleiding van de compressor. U moet ook het elektrische pakket verwijderen en de hoge en lage leidingen doorsnijden voordat u de bouten losmaakt die de compressor op zijn plaats houden. U kunt het onderdeel dichter bij de toegang brengen en de aardingsdraad verwijderen. Uw nieuwe compressor moet worden aangesloten op uw zuigleiding, persleiding en procesleiding. De leidingen moeten worden gelast om ze op hun plaats te houden. Zorg ervoor dat u de rubberen tules van uw oude compressor naar de nieuwe overbrengt en de crossover-leiding overschakelt voordat u het nieuwe systeem evacueert en de nieuwe lading weggooit.

Condensatorspoeltjes

Condenserspoeltjes voeren het hete gas dat door de compressor wordt geproduceerd naar de verdamperspoeltjes. Terwijl het koelmiddel onder hoge druk door de spoelen gaat, koelt het af en verandert het terug in een vloeistof. Verstopte condensorspoelen kunnen een slechte luchtcirculatie veroorzaken, waardoor uw koelkast minder goed koel kan worden gehouden.

 • Waar ze zich bevinden: Condenserspiralen bevinden zich aan de onderkant van de koelkast of op de achterkant. Ze lopen van de compressor naar de vriezer.
 • De Fix: Als uw spoelen verstopt zijn, kunnen ze een schoonmaakbeurt nodig hebben. Koppel de koelkast los van de stroomvoorziening voordat u de teengrill verwijdert (raadpleeg uw gebruiksaanwijzing om te zien of uw teengrill zonder extra stappen eraf kan worden getrokken). Duw het apparaat met behulp van een spoelborstel in de condensorspoelen en klop het stof dat zich daar heeft opgehoopt af. Vervolgens kunt u het stof opzuigen en het voetrooster opnieuw installeren.

Condensator

De condensorventilator koelt de compressor- en condensorspoelen tijdens de werking. De ventilator moet draaien als de compressor draait. Als de condensorventilator niet goed werkt, kan de temperatuur van de koelkast stijgen en kan de compressor oververhit raken.

 • Waar het zich bevindt: De ventilator van de condensor bevindt zich in de onderste kast bij de compressor en de condensorspoelen. Het is belangrijk om op te merken dat koelkasten met condensorspoelen aan de achterzijde geen ventilator hebben.
 • De Fix: Zorg er eerst voor dat de condensorventilator vrij ronddraait en niet wordt belemmerd door voorwerpen. Het is mogelijk dat stof of andere voorwerpen de bladen niet op de juiste manier laten draaien. Als er niets is dat het draaien van de bladen verhindert, moet u misschien de condensator-ventilatormotor vervangen. U kunt een nieuwe ventilatormotor aanschaffen bij een plaatselijke verdeler van apparaatonderdelen of bij de fabrikant van de koelkast. Om de motor te vervangen, hoeft u alleen maar de bevestigingsschroeven die de ventilator op zijn plaats houden los te draaien en deze voorzichtig uit het motorcompartiment te verwijderen. Verwijder de montagebeugel die de oude motor aan de bladen vasthoudt en vervang deze door uw nieuwe motor.

Verdamper Ventilator

De verdampingsventilator is het deel van de koelkast dat de koele lucht blaast die je voelt als je de deur opent. Hij trekt lucht over de verdamperspoel, koelt deze af en duwt de lucht vervolgens door de vriezer en de koelkast. Als de ventilator van de verdamper niet werkt of aanslaat wanneer de compressor dat wel doet, kan uw apparaat geen koele lucht produceren.

 • Waar het zich bevindt: De verdampingsventilator bevindt zich achter uw diepvrieswand. U moet uw vriezer leegmaken van de inhoud en de rekken voordat u er bij kunt.
 • De Fix: Als de ventilator niet lijkt te werken, moet u misschien de ventilatormotor vervangen. Nadat u het verdampingspaneel in de achterkant van de vriezer hebt verwijderd, zoekt u de ventilator op en verwijdert u de bevestigingsclip, het ventilatorblad en de draadboom. Installeer de nieuwe motor in de kabelboom en plaats de motor in de behuizing. Plaats de ventilatorbladen volledig en breng de bevestigingsclip opnieuw aan. Bevestig het verdamperpaneel opnieuw en plaats de rekken terug.

Luchtklep

De luchtklep regelt hoeveel koude lucht er wordt gedeeld vanuit de vriezer naar de koelkast. Als de luchtklep niet kan sluiten of niet kan openen, kan dit de temperatuur van de koelkast beïnvloeden terwijl de vriezer op de juiste temperatuur blijft. Als de luchtklep niet kan openen, kan de koude lucht niet van de vriezer naar het koelkastcompartiment stromen, waardoor het warmer wordt.

 • Waar het zich bevindt: Het bevindt zich tussen het versvak en de vriezer in uw koelkast. Op een side-by-side vriezer/koelkast moet de luchtklep zich in de linker bovenhoek van de koelkast bevinden.
 • De Fix: Verwijder de luchtklep door de schroeven te verwijderen die het deksel van de buis of de klep op zijn plaats houden, en trek ook de deksels eraf. De thermostaatsensor bevindt zich rond de klep, die u gemakkelijk kunt verwijderen. Verwijder in de vriezer de ijsemmer als u die heeft. Er komt een motor, die kan worden losgeschroefd en losgekoppeld om het compartiment uit de weg te halen. Schroef het achterste kanaalpaneel los en laat de lipjes los die de luchtklep op zijn plaats houden. Verwijder de oude en installeer de nieuwe luchtklep, waarbij u alle compartimenten die u tijdens het proces hebt verwijderd, vervangt.

Wanneer alle andere dingen mislukken…

Als u moeite heeft met de diagnose van het probleem of geen ervaring hebt met het vervangen en repareren van mechanische onderdelen, dan is het geen schande om een professional te bellen om het probleem aan te pakken. Keukenapparatuur kan ingewikkeld zijn en we raden u zeker niet aan om uw koelkast uit elkaar te halen als u niet weet wat u doet. Niet alleen kunt u uw dure apparaat verder beschadigen, maar het kan ook ongelofelijk gevaarlijk zijn.

Bij Ikitchen begrijpt ons team van reparatie-experts hoe u uw apparaat snel en effectief kunt repareren. Doe bij twijfel een beroep op onze uitgebreide reparatiediensten om u te helpen met een koelkast die niet koelt, of met andere problemen waarmee u te maken krijgt.

Afscheid nemen van uw unit

Er zijn enkele gevallen waarin uw koelkast voorbij het punt van terugkeer kan zijn (of in ieder geval zal het u minder geld kosten om gewoon een nieuw apparaat te kopen in plaats van altijd uw huidige te repareren). Dus hoe weet je wanneer je koelkast op zijn laatste benen staat, in plaats van dat je alleen maar een tune up nodig hebt?

De meeste consumentenrapporten adviseren dat de leeftijd van uw apparaat en de kosten van uw reparatieservice de beste indicatie zijn voor wanneer u uw koelkast moet vervangen.

Hoewel de levensduur afhankelijk is van het type apparaat, hebben de apparaten meestal een eerste reparatie binnenin nodig:

 • 7 jaar voor bottom-freezers met extra reparaties in de toekomst
 • 5 jaar voor side-by-side koel-/vriescombinaties met extra reparaties in de toekomst
 • 3 jaar voor top-diepvriezers met extra reparaties tussen 3-6 jaar, en vervanging na 7 jaar

De algemene vuistregel zou moeten zijn, tenzij uw koelkast sentimentele waarde heeft, wanneer de reparatie de kosten van de aankoop van een nieuwe eenheid overschrijdt, kies dan de nieuwe eenheid!

Recent Posts