Hoe een koelkast schoonmaken en desinfecteren?

Het schoonmaken van uw koelkast is voor veel consumenten en restauranthouders een echte klus, maar het is een must! De belangrijkste reden is dat in uw zaak de koelkast de apparatuur is waarin uw voedsel wordt bewaard. Terwijl het sommige etenswaren koel houdt, beschermt het andere tegen verrotting. Ook een professionele glazen koelkast moet goed worden onderhouden om dranken en andere producten zo koud mogelijk te houden.

Het is duidelijk dat het een sleutelrol speelt in uw keuken. Dus er zijn tips om het schoon te maken. Om u bij dit onderhoud te helpen, volgen hier enkele zeer praktische tips en trucs.
koelkast schoonmaken

Waarom maak je je koelkast schoon?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom u uw koelkast goed en regelmatig moet reinigen en desinfecteren.
frigo schoonmaken

Gezondheid van de consument

Als uw koelkast niet regelmatig wordt schoongemaakt, zullen veel bacteriën groeien en het bederf van voedsel, zoals groenten, versnellen. De werking van de kou maakt de groei mogelijk van bacteriën die salmonella, listeria en andere ziekten veroorzaken. Het is dus belangrijk de koelkast te onderhouden om uw gezondheid te beschermen.

De werkingstoestand van de koelkast

Het is duidelijk dat een apparaat dat regelmatig wordt schoongemaakt, langer meegaat. Gekoelde achterbars, diepvrieskisten, minibars, de koelkast is geen uitzondering! Om oververhitting van de motor te voorkomen en een betere werking te garanderen, moet uw toestel worden onderhouden.

Vermindering van het energieverbruik

Als algemene regel geldt: hoe nieuwer de koelkast met vriesvak, hoe minder energie hij verbruikt. Wanneer u een koelkast met vriesvak koopt, geeft het energielabel op het apparaat u informatie. Bijvoorbeeld, tussen klasse A ++ en klasse G ligt het verbruiksniveau rond 100 kWh/jaar.

Regelmatig schoonmaken heeft echter een positief effect, in die zin dat het verbruik van de koelkast erdoor vermindert. Aan de buitenkant van de koelkast moet de achterkant regelmatig worden gestofzuigd. Aan de binnenkant moet de afvoer regelmatig worden gecontroleerd en ontstopt om de prestaties te verbeteren en het energieverbruik te verminderen.

Lees ook:   Kan een brander in de oven?

Wanneer moet je je koelkast schoonmaken?

De vraag hoe vaak moet worden schoongemaakt is net zo belangrijk als de redenen om dat te doen. Hier is het van essentieel belang niet te wachten tot het voedsel aan het rotten is alvorens het apparaat schoon te maken. Deze levensmiddelen staan voortdurend in contact met de wand van het toestel, wat de groei van bacteriën zoals salmonella en listeria bevordert. Daarom is de aanbevolen minimumfrequentie elke maand. Het is echter beter om de oefening om de 15 dagen te herhalen om nare geurtjes te voorkomen.

Hoe maak je snel je koelkast schoon?

Net als het schoonmaken van een diepvrieskist, is het schoonmaken van een koelkast een delicate operatie. Van buiten tot binnen moet het toestel met grote zorg worden onderhouden.

Hoe maak je de buitenkant van een koelkast schoon?

Om uw koelkast schoon te maken, kunt u beginnen met de afdichtingen: de buitenkant. Schoonmaken begint daar, want een mooie koelkast is een aanwinst voor uw keuken en milieuvriendelijk.

De oefening is heel eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is de afdichtingen te schrobben met een spons gedrenkt in zeepwater, zodat al het vuil erop verdwijnt. Om een moeilijk bereikbare voeg te schrobben, kunt u een kleine tandenborstel gebruiken. De condensor aan de achterkant van het apparaat moet worden afgestoft met een stofzuiger.

U kunt ook kiezen voor de azijnmethode. Dit bestaat uit het nemen van een microvezeldoek. Dan voeg je een beetje witte azijn toe en wrijf je de buitenkant van de koelkast schoon om vingerafdrukken te verwijderen. Deze methode is niet alleen van toepassing op roestvrijstalen koelkasten.

Lees ook:   Uw Power XL Air Fryer niet inschakelen? - Hier is hoe het te repareren

Het voedsel wordt binnen opgeslagen, maar het schoonmaken van de buitenkant is net zo belangrijk. Het is echter niet aan te raden om hiervoor bleekwater te gebruiken, omdat dit giftig is, zelfs als de buitenkant wit is.

Hoe maak je de binnenkant van een koelkast schoon?

Net als bij een koelkast met diepvrieskist, is het belangrijkste onderdeel van de koelkast het interieur. Het moet met bijzondere zorg worden gereinigd. Hoe doe je dit?

Om te beginnen, haal alles uit de koelkast. Maak een algemene inventaris van de inhoud: de staat en de vervaldata van het voedsel. Vervolgens moet u de planken, glazen panelen, deurplanken, roosters, enz. verwijderen. Deze kunnen gemakkelijker in een wasmachine worden gewassen. U kunt deze gemakkelijker in de gootsteen wassen. Ga nu over tot het ontdooien van de koelkast door hem uit te zetten. Met behulp van een houten spatel, kunt u de rijp overslaan. Het ontdooien van uw koelkast verbetert de levensduur ervan en optimaliseert het energieverbruik.

Na deze stap kunt u beginnen met het eigenlijke schoonmaken van het interieur. Hier kunt u verschillende producten gebruiken die in huis voorhanden zijn.
koelkast desinfecteren

Baking soda

Het is duidelijk dat zuiveringszout een van de meest effectieve producten is om de binnenkant van de koelkast schoon te maken. De operatie gebeurt op de volgende manier. Je moet 03 eetlepels zuiveringszout verdunnen in een evenredige hoeveelheid warm water. Daarna schoonmaken en afspoelen met een schone doek. Als de vlekken te hardnekkig zijn, breng dan zuiveringszout rechtstreeks op de spons aan en wrijf.

Azijn

Azijn is ook een zeer effectief schoonmaakmiddel voor het onderhoud van een koelkast. Het proces is heel eenvoudig. In een kom, meng je witte azijn en heet water. Vervolgens drenkt u een spons of doek in deze oplossing en reinigt u de binnenkant van de koelkast. Je hoeft het niet te spoelen. Je kunt het gewoon afdrogen met een schone, droge doek.

Lees ook:   Richtwaarden voor eettafel en stoelen: U moet deze afstanden, hoogtes en maten kennen

Citroensap

Dit is niet de meest doeltreffende van de drie tips, maar het is natuurlijk en zal nuttig blijken om uw koelkast te ontdoen van kwalijke geurtjes. Het enige wat u hoeft te doen is het sap van een citroen op een spons te gieten en vervolgens voorzichtig de binnenkant van het apparaat schoon te vegen.

Hoe maak je schimmel uit een koelkast schoon?

Wanneer u lange tijd uw koelkast niet hebt schoongemaakt, blijft er een onaangename schimmel in uw huishouden achter. Om dit recht te zetten, kunt u een speciale reiniging doen. Hiervoor heb je witte azijn, zwarte zeep, spray, zuiveringszout, een spons en een waskom nodig. De truc is simpel:

  1. Verwijder de inhoud van de koelkast;
  2. Giet de azijn in de spuitfles;
  3. Spuit de azijn op de vuile oppervlakken;
  4. Laat de azijn 5 minuten inwerken;
  5. Giet een liter warm water in uw wastafel;
  6. Voeg een eetlepel zwarte zeep toe en nog een eetlepel bicarbonaat.

Na deze oefening mengt u alles door elkaar en doopt u de spons in dit mengsel. Wrijf vervolgens met de vochtige spons over de te reinigen vlekken. Daarna afspoelen met schoon water.

Kortom, het regelmatig desinfecteren van uw koelkast heeft een dubbel voordeel. Vanuit gezondheidsoogpunt zal het een betere hygiëne garanderen. Het zorgt er ook voor dat uw toestel lang meegaat.