Krokante kippenbout in de oven – recept

Kippenpoten zijn gemakkelijk te bereiden in de oven en smaken stevig dankzij verfijnde kruiden. Op de buitenste huid moeten de benen knapperig zijn, maar sappig en zacht aan de binnenkant. Om de perfecte korst in de oven te bereiken, laat je de kippenpoten langzaam sissen. Zo smaakt dit gerecht goed voor het hele gezin, eventuele restjes kunnen ook de volgende dag heel goed worden opgewarmd.

Bereid kippendijen goed voor

Het vlees van de kip is veel lichter en malser dan andere soorten vlees, dus het smaakt erg goed voor het nageslacht. Het past zowel voor het dagelijkse diner als voor een speciaal familiefeest. De bereiding is redelijk beheersbaar, zodat het gerecht met een beetje doorlooptijd heel goed bereid kan worden. Maar zodat de kippenpoten aan de buitenkant echt krokant zijn, helpen een paar trucjes zodat zelfs onervaren koks goed slagen. Voor een krokante huid is een pittige marinade ideaal voor de kippendijen, vooral zout.

Om de kippendijen krokant te laten worden in de oven, moeten ze eerst goed gezouten en gekruid worden.

Om de kippendijen krokant te laten worden in de oven, moeten ze eerst goed gezouten en gekruid worden.

Wrijf voor de bereiding de benen royaal in met grof of fijn zout. U kunt ook het zout aan de marinade toevoegen en mengen met andere ingrediënten. Zodat het zout echt diep in de huid van het pluimvee kan doordringen, laat je de gemarineerde dijen een beetje rusten. Hiervoor zijn minstens twee uur ideaal, beter zelfs de hele nacht in de koelkast laten weken. Bovendien is een extra borstelen van de kippenpoten met pekel mogelijk tijdens de bereiding in de oven, als de korst bijzonder knapperig moet worden. Met behulp van het zout op de huid wordt het water opgevangen in het vlees en daar gebonden, zodat het duurzaam beschermd is tegen uitdroging.

Lees ook:   Wat zijn aalbessen en wat kun je ermee?

Recept: Krokante kippenbouten met paprika

Krokante kippenbouten met paprika in de oven

Krokante kippenbouten met paprika in de oven

Gevogelte kan uitstekend worden bereid met paprika, de twee smaken vullen elkaar ook heel goed aan in kleur. Dit geeft de verder goudbruine korst een roodachtige glans. Ingrediënten voor 4 personen zijn onder andere:

  • 5 el olijfolie van eerste persing
  • 1 tl zoete paprikapoeder
  • 3 rode paprika’s
  • 3 theelepels Italiaanse kruiden
  • 10 middelgrote knoflookteentjes
  • 4 grote rode uien
  • 4 kippenpoten
  • Zout en peper, bij voorkeur versgemalen

Recept: Krokante kippendijen met groenten

Krokante kippendijen met groenten uit de oven

Krokante kippendijen met groenten uit de oven

Als het gerecht bedoeld is voor een feestelijke gelegenheid, kunnen de benen worden aangevuld met groenten en aardappelen. Zo ontstaat een volwaardige maaltijd waar iedereen tevreden van kan zijn. Ingrediënten voor 4 personen zijn onder andere:

  • 3 gepelde wortelen
  • 2 gele paprika’s
  • 7 grote en sappige tomaten, vooraf schillen
  • 2 takjes rozemarijn en tijm
  • 6 salieblaadjes
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 kippenpoten
  • 6 el olijfolie van eerste persing
  • Zout en peper
  • Ingelegde zwarte olijven

Kook kippenbouten goed in de oven

Kook kippenbouten goed in de oven

Kook kippenbouten goed in de oven

Om ervoor te zorgen dat het kippenvlees sappig blijft, maar de huid knapperig wordt, is goed koken in de oven uiterst belangrijk. De juiste kooktijd en ingestelde temperatuur spelen een belangrijke rol. Voor een kippenpoot van gemiddelde grootte is 45 tot 55 minuten optimaal, met een temperatuurwaarde van 180° tot 200° Celsius. Op deze manier krijgen chefs gegarandeerd het gewenste resultaat. Als de poten aanzienlijk kleiner of groter zijn, moeten de kooktijd en temperatuur dienovereenkomstig worden aangepast. De laatste paar minuten is het nog mogelijk om de grillfunctie in te schakelen, zodat de korst bijzonder knapperig en goudbruin wordt. Maar ga voorzichtig te werk en observeer de kippenpoten de hele tijd, zodat niets brandt.

Lees ook:   Nasi