Kunnen aluminium en metaal in de magnetron?

Even snel de lunch opwarmen in de magnetron voor een korte pauze. Maar wat als voedsel in aluminiumfolie of aluminium trays wordt verwarmd in de magnetron? En wat gebeurt er met bestek dat per ongeluk een paar rondjes in het apparaat draait? Wij hebben de antwoorden.

Vliegende vonken in de magnetron

Ieder van ons heeft waarschijnlijk al vliegende vonken in de magnetron veroorzaakt. Vaak is het de gouden rand op de gerechten, maar soms zijn er ook containers gemaakt van aluminium, die niet compatibel zijn met het keukenapparaat. Microgolven werken met elektromagnetische golven, die idealiter alleen de watermoleculen van het te verwarmen voedsel beïnvloeden. Als er echter stoffen met elektrische geleidbaarheid in de magnetron zitten, zoals metalen, kunnen zich vonken vormen.

Als het metaal in de magnetron wordt verwarmd in de vorm van ornamenten of dunne aluminiumfolie, kan het zelfs smelten. Dikkere vaten of bestek van aluminium en gegoten aluminium worden meestal pas erg heet als ze in de magnetron belanden. Maar als ze dicht bij de binnenwand van het keukenapparaat komen, kunnen de vonken hier ook spuiten. Je moet daarom geen aluminium en metaal in de magnetron doen om voedsel te verwarmen. Maar zoals altijd zijn er uitzonderingen.

Magnetronschalen in aluminium trays

Sommige kant-en-klaarmaaltijden worden al verkocht in aluminium trays en kunnen ook in de magnetron worden verwarmd. Het is belangrijk dat het deksel wordt verwijderd en de lade centraal op de draaitafel in het apparaat wordt geplaatst. Alleen het deksel doorboren met een vork is niet genoeg.

Ook de vulhoeveelheid en het type vulling in de container spelen een rol: aluminium trays mogen niet te leeg zijn en het voedsel erin mag niet te droog zijn. Anders kan er ook ongewenst vuurwerk in de magnetron zitten. Als u restjes van een aluminium kom kant-en-klaarmaaltijd opnieuw wilt opwarmen, is het de moeite waard om ze over te brengen naar een kom gemaakt van glas of porselein. Deze materialen veroorzaken geen problemen in de magnetron en zorgen ervoor dat voedsel nog sneller opwarmt.

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Boterhammen met choco

De een of de ander heeft ook problemen met de smaak van voedsel dat uit de aluminium bak komt. Als u hetzelfde voelt, kunt u de gerechten voor het verwarmen overbrengen in glazen kommen of rechtstreeks op een porseleinen bord – alstublieft zonder een gouden rand – en ze in de magnetron plaatsen.

Magnetronschalen: Wat mag in de magnetron?