Bloemig of wasachtig: Welke aardappelen voor welk recept?

Duitsers houden van aardappelen, in welke vorm dan ook. Of het nu gaat om soep, bijgerecht of gratin – de gezonde klassieker op het bord is een integraal onderdeel van het menu. Maar wat is de juiste variant voor mijn recept?

Deze vraag stel je jezelf uiterlijk als je in de supermarkt voor zeven verschillende aardappelrassen staat, die ook exotische vrouwennamen hebben. Kop op! Nadat je dit hebt gelezen, weet je wat de beste aardappelen zijn voor je aankomende kookproject.

Wasachtige aardappelen

Stevige aardappelen zijn geschikt voor rozemarijnaardappelen of aardappelsalade

Stevige aardappelen zijn geschikt voor rozemarijnaardappelen of aardappelsalade

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben wasachtige aardappelen een stevige consistentie. Omdat hun zetmeelgehalte slechts elf tot dertien procent is, barst de schaal niet, zelfs niet na langdurig koken. Zelfs als de kookeigenschappen van rauwe aardappelen op het eerste gezicht niet kunnen worden herkend, zijn er nog steeds enkele optische oriëntatiewaarden. Wasachtige aardappelen hebben dus een langwerpige tot ovale vorm. Bovendien zijn ze snijbestendig, hun structuur is prima. Stevige aardappelen zijn vooral geschikt voor aardappelsalades, als bijgerecht bij een hoofdgerecht, als gratin en nog veel meer.

Gerechten met wasachtige aardappelen

  • Gebakken aardappelen
  • Aardappelsalade
  • Aardappelgratin
  • Gekookte aardappelen
  • Aardappelpannenkoeken / rösti
  • Peterselie aardappelen
  • Jas aardappelen

Populaire wasachtige aardappelrassen

  • Sieglinde: lange ovale vorm, gele schil en vruchtvlees, sterke smaak
  • Charlotte: lange ovale vorm, geel vruchtvlees, aromatisch
  • Linda: gele schil, diepgeel vruchtvlees. De smaak is mild en romig
  • Cilena: langwerpige vorm, zeer langdurig, geel vruchtvlees, zeer aromatisch
  • Glorietta: vroege variëteit, lange ovale vorm, diepgeel vruchtvlees, aromatische smaak
  • Goldmarie: vroege variëteit, lang ovale vorm, gele schil en vruchtvlees, aromatische smaak
  • Selma: lange, ovale vorm; gele huid en pulp; kan ongewone vormen aannemen
Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Varkensspiering met Parisienne aardappelen en waterkers

Bloemige kokende aardappelen

Voor puree zijn bloemige kokende aardappelen bijzonder geschikt

Voor puree zijn bloemige kokende aardappelen bijzonder geschikt

In tegenstelling tot de wasachtige aardappelen zijn bloemige aardappelen vrij droog en grofkorrelig. Ze hebben een hoger zetmeelgehalte, waardoor ze tijdens het koken uiteenvallen. Om deze reden zijn ze zeer geschikt voor purees, dumplings, soepen of voor alles wat moet worden gepureerd of gepureerd.

Gerechten met bloemige aardappelen

Populaire bloemige kokende aardappelvariëteiten

  • Adretta: ronde vorm, gele knollen, sterk-kruidige smaak
  • Augusta: ronde ovale vorm, gele knollen, milde smaak
  • Veldzegening: ronde knollen, geel vruchtvlees, boterachtige smaak
  • Agria: geelvlezig, fijn aroma
  • Freya: ovale knollen, netvormige schaal
  • Karlena: ronde tot ovale knol, lichtgeel vruchtvlees. Zeer resistent tegen aardappelziekten en gemakkelijk te bewaren

Kokende of bloemige aardappelen?

De lijsten van verschillende aardappelrassen kunnen veel langer zijn. Maak je dus geen zorgen als je de vele namen verprutst. Een gerecht faalt niet automatisch alleen omdat je de “verkeerde” aardappelvariëteit hebt gebruikt. Het is goed mogelijk dat uw gebakken aardappelen gemaakt van een bloemige variëteit de hit van de avond zullen zijn!