Ladychef: over succesvolle vrouwen achter het fornuis

Op Ladychef.be was de vrouwelijke chef het stralende middelpunt van de belangstelling. Al sinds 1991 wordt de prijs Chaudfontaine Lady Chef of the Year uitgereikt door de organisatie Green Seed, in samenwerking met onder andere het magazine Culinaire Ambiance. Op deze website was nog meer te vinden dan alleen de jaarlijkse winnares van deze belangrijke award. Ladychef.be is zowel in het Frans als in het Vlaams te lezen.

Acquisitie van de website

In 2022 is Ikitchen de eigenaar geworden van domeinnaam van ladychef.be. Hieronder kan je nog verder lezen wat er in het verleden te vinden was op de website van Ladychef.

Op de website van Ikitchen zelf kan je informatie vinden over onder andere:

Dus al het beste materiaal wat een Ladychef nodig heeft in haar keuken.

Tegenstelling

“Succesvolle vrouwen achter het fornuis”, die titel is tweeledig. Het zijn veelal vrouwen die van oudsher in de keuken zijn te vinden en kinderen leren over de smaak en kwaliteit van eten. Als maaltijden op professionele basis bereid worden – in restaurants dus – vinden we echter vaker een man achter het fornuis. Ladychef.be stipt die tegenstelling aan. Ook omdat er een trend gaande is in menig huishouden, doet Ladychef.be deze belangrijke constatering. Komen er gasten of wordt er gebarbecued, dan is het opeens de man die zich uitslooft. Op andere dagen is het in veel gevallen nog steeds de vrouw die voor een fijne en gezonde maaltijd zorgt. Hoe kan het eigenlijk dat zo veel mannen dan sterrenchefs zijn?

Lees ook:   https://lykkesliv.net/blog/recepten/page/31

Feministisch bewustzijn

Al te diep gaat Ladychef niet in op deze vraag, want Ladychef.be is er in eerste instantie om iets toe te voegen en niet om discussie op te roepen. Hooguit wil men het feministisch bewustzijn aanmoedigen en dat kunnen we allemaal wel gebruiken, gezien de nog steeds aanwezige verschillen (denk aan salaris). De uitreiking van de prijs Lady Chef of the Year is een belangrijk item op de website, maar er is nog meer te vinden. Vanzelfsprekend is de complete historiek van Lady Chef of the Year na te lezen, en prijkt de meest recente winnares bovenaan deze lijst.

Navigatie op Ladychef.be

De navigatie op de website is duidelijk. Klik op de laatste winnares en de complete biografie van de betreffende chef, haar restaurant, wat quotes over haar beweegredenen en voorkeuren en natuurlijk het menu waarmee ze de award in de wacht sleepte. Dit moet immers voldoen aan de eisen van de jury: een hoge mate van kwaliteit, creativiteit en finesse. Helaas ontbreekt informatie over eerdere winnaressen. Althans, doorklikken op hun namen is onmogelijk. Gemiste kans. Door de andere secties is vrij makkelijk te navigeren.

Onmisbare partners

Diverse belangrijke partners hebben zich aangesloten bij initiatiefnemer Green Seed (een Belgische food marketing agency) om de uitverkiezing, de website en andere zaken mogelijk te maken. Het al genoemde culi-magazine Culinaire Ambiance bijvoorbeeld, maar ook Chaudfontaine, het bronwatermerk uit de provincie Luik. Ook het invloedrijke platform Knack Weekend behoort tot de enthousiastelingen, een website die zich richt op lifestyle-trends met reizen, koken en lekker eten als belangrijkste pijlers. HCC Meat Promotion Wales streeft traditionele en duurzame veeteeltmethodes na. Met die laatste partner wordt aandacht gegeven aan dierenwelzijn en milieu, maar ook aan kwalitatief hoogwaardige ingrediënt voor de maaltijden van menig chef. Er wordt geen geheim van gemaakt dat vlees van een dier dat een goed leven gehad heeft, veel beter smaakt.

Lees ook:   Hoe Lang Moet Sushi Rijst Koken?

Meerwaarde: succesrecepten van winnaressen

Het leuke van dit podium is dat de winnende chefs diverse recepten kunnen delen, die de lezer weer inspireren – of dat nu vrouwelijke of mannelijke lezers zijn. De soorten gerechten lopen uiteen omdat in de loop der jaren de culinaire trends veranderen. Zo zal een recente winnaar eerder met vegetarische opties scoren. De recepten zijn stuk voor stuk bijzonder en verfijnd en de mooie foodfoto’s spreken voor zich. Deze sectie op de website biedt meerwaarde voor de echte culinaire freak. Dat de producten van de voornoemde sponsor HCC Meat Promotion hierin een voorname rol spelen, is evident. Maar een vleesloze verrassing als ‘Waterzooi van Quorn en gebakken aardappelen’ is er eveneens te vinden.

Culinaire hotspots in België

Al dat lezen over koken maakt maar hongerig, daarom heeft men ook een sectie van belangrijke restaurants geplaatst. Zowel voor koks als fijnproevers een interessante lijst. Per stad en regio kan de lezer zoeken, en logischerwijs staan de zaken van de winnende chefs ertussen. Alsmede, en dat is wel zo aardig, de restaurants waar (voormalige) kanshebbers de pollepel hanteren. Klik op ‘Antwerpen’ en je krijgt niet alleen restaurant Pazzo van Ingrid Neven (winnares 2010) en Le Zoute Zoen van Viviane Verheyen (2006) te zien, maar daaronder ook de Antwerpse eetgelegenheden van 14 kandidates die niet in de prijzen vielen.

Interessant platform

Tezamen met de chefs en hun recepten en restaurants, alsmede de partners, is Ladychef een interessant platform met veel informatie. Men komt er op subtiele wijze achter dat de vrouwelijke chef steeds meer ‘haar mannetje staat’ als leidinggevende in een verfijnde keuken. Zonder daarbij al te veel in te gaan op zaken als feminisme en een rekbaar begrip als ‘woke’, dat tegenwoordig veel besproken wordt. De chefs, hun restaurants en hun receoten staan voorop, de boodschap speelt een bijrol.