Leistenen werkblad: natuursteen in de keuken

Tevreden:

Leisteen wordt niet alleen vaak gebruikt in de badkamer, maar wordt ook steeds vaker gebruikt in de keuken. Het vaak afgekeurde rots heeft meer te bieden dan je zou denken en maakt een goed figuur als werkblad.

Wat is leisteen precies?

Leisteen is een gesteente dat bestaat uit vele lagen, de zogenaamde leien. Het gesteente wordt doorkruist door vele schisten en heeft daardoor een lommerrijk oppervlak dat erg broos en gevoelig is. Zelfs bij zorgvuldige verwerking kan soms chippen optreden – vooral bij hoeken en randen. Toch wordt leisteen in de keuken vaak gebruikt als werkblad, omdat leisteen, in tegenstelling tot andere natuursteen, veel meer warmte uitstraalt.

Kleurrijke variëteit en unieke korrel

Wie leisteen ziet als een donker, antracietkleurig werkblad heeft geen ongelijk. Veel werkbladen gemaakt van leisteen zijn donkergrijs. Daarnaast kan leisteen ook veel andere kleuren en korrels aannemen. Werkbladen van leisteen zijn ook verkrijgbaar in groen, zwart, blauw, zilver of goudbruin.

Voordelen van een leistenen aanrechtblad

Naast de reeds genoemde verscheidenheid aan kleuren en korrels, is leisteen ook gemakkelijk te verzorgen en ongevoelig voor zuren, oliën en water, in tegenstelling tot andere soorten natuursteen. Bovendien is leisteen, zoals bijna alle werkbladen gemaakt van natuursteen, hittebestendig en extreem duurzaam.

Voordelen van leisteen:

  • waterafstotend
  • Gemakkelijk schoon te maken
  • hittebestendig
  • Langlevende
  • unieke korrel
  • minder koel dan andere natuursteen

Nadelen van leisteen in de keuken

Maar leisteen heeft ook enkele nadelen – vooral met betrekking tot zijn grootste concurrent, graniet. In termen van hardheid en stabiliteit kan leisteen eenvoudigweg niet in de buurt komen van graniet. Daarnaast heeft de neiging tot splinteren ook hygiënische nadelen.

Lees ook:   Hoe Zwaar Is Een Krat Bier?

Nadelen van leisteen:

  • niet krasbestendig
  • kan broos worden
  • Materiaal slijtage
  • Duur

Gemeenschappelijke locaties

Hoewel leisteen gemakkelijk te onderhouden is, is het nog steeds niet geschikt voor cateringkeukens vanwege de grote materiaalslijtage. Daarom wordt leisteen voornamelijk gebruikt als werkblad in particuliere huishoudens. Vooral in combinatie met hout geeft leisteen een keuken warmte. Daarnaast is de unieke look een echte blikvanger in moderne designkeukens.

Verzorging & reiniging: impregneren en oliën

Onbehandelde leisteen droogt uit en vervaagt snel. Daarom moet een keukenblad gemaakt van leisteen regelmatig worden geïmpregneerd of op zijn minst geolied. Impregneren beschermt de steen duurzaam, maar kan ook de kleur of oppervlaktestructuur aanzienlijk veranderen. Als u hier niet zeker van bent, kunt u de impregnatie ook vooraf op een monster uitproberen. Een geolied oppervlak is natuurlijker. Eenvoudige olijfolie werkt als een natuurlijke vlekbescherming en zorgt er ook voor dat de kleur van de steen er rijker uitziet. De olielaag moet echter regelmatig worden aangebracht, zodat de bescherming een blijvend effect heeft.

Afgezien van impregneren .dem of oliën, is leisteen uiterst gemakkelijk te onderhouden. Voor de dagelijkse schoonmaak is een natte doek voldoende – en nee, we bedoelen niet een vochtige doek. In het geval van leisteen kan het rustig nat zijn. Leisteen is allesbehalve gevoelig voor vocht. Zelfs gewone huishoudelijke reinigingsmiddelen zijn geen probleem – alleen extreem agressieve zuurreinigers en chloorhoudende reinigingsmiddelen moeten beter in de kast blijven met leisteen

Levensduur: Hoe robuust is leisteen?

Natuursteen is duurzaam, en dit geldt ook voor leisteen. Afgezien van kleine krasjes overleeft een aanrechtblad in de keuken gemakkelijk 25 jaar bij normaal gebruik. De investering in natuursteen is daarom de moeite waard – ook al zorgt de prijs van een leistenen werkblad op het eerste gezicht voor een verrassing.

Lees ook:   Bij welke temperatuur wordt bladerdeeg gebakken?

Prijs: Dit is wat een leistenen aanrechtblad kost

Over het algemeen kan gezegd worden dat natuursteen allesbehalve goedkoop is. Maar stenen werkbladen zijn duurzaam en duurzaam. Qua prijs is leisteen gebaseerd op zijn concurrent graniet. De prijs per vierkante meter is ongeveer 200 euro. De prijs per vierkante meter voor werkbladen van natuursteen zegt echter weinig over de uiteindelijke prijs. Wat vooral belangrijk is in de prijs, kun je zien Natuurstenen werkbladen verzamelen.

Leisteen of graniet – Wat is beter?

Als u niet kunt kiezen tussen leisteen en graniet, overweeg dan aan welke individuele behoeften het aanrecht in uw keuken moet voldoen. Als het duurzaam, robuust en vooral krasbestendig is, raden we u zeker aan om graniet te gebruiken. Als u echter een steen wilt die warmte uitstraalt en zacht aanvoelt, is leisteen de veilige keuze. Bovendien is leisteen heel gemakkelijk te verzorgen en dankbaar als het gaat om het schoonmaken van de keuken.

Fooi: Niet elke leisteen is geschikt voor een keukenblad. Een hoog kwartsgehalte is het geheim van hardheid – en ook van Braziliaanse leisteen. De Latino is robuuster en ongevoeliger dan gangbare leisteensoorten uit Europa.

Meer over dit onderwerp:

  • Granieten keukenblad: voordelen, nadelen, reiniging en verzorging van een granieten aanrechtblad in de keuken
  • Keuken aanrecht vergelijking: foto’s, prijzen, voor- en nadelen van hout, graniet, beton, keramiek, enz.
  • Stenen aanrecht: ideeën en afbeeldingen voor keukens met natuurstenen werkbladen
  • Onderhoudsvriendelijke werkbladen: Welke materialen (hout, graniet, keramiek, laminaat, roestvrij staal…) zijn gemakkelijk schoon te maken?