Kunnen ontkiemende aardappelen nog gegeten worden?

Gekiemde aardappelen nog eetbaar

Wie kent het probleem niet? Eindelijk heb je tijd en zin om iets lekkers te koken, maar realiseer je dat de aardappelen die op voorraad zijn gekocht al ontkiemd zijn. De eerste vraag die je jezelf nu stelt is: Mag ik überhaupt gekiemde aardappelen eten?

Ontkiemende aardappelen hoeven niet per se in de vuilnisbak

Er is echter reden tot bezorgdheid, omdat het kiemproces solanine produceert – een enigszins giftige stof die u niet moet consumeren. Toch mogen gekiemde aardappelen niet onmiddellijk worden weggegooid. Deze beslissing hangt af van de grootte en verspreiding van de spruiten. Met een lengte van minder dan een centimeter en een lage besmetting is de solanineconcentratie te zwak om schade aan de gezondheid te veroorzaken. Als de knollen nog stevig zijn, kunt u eenvoudig de spruiten en de groene vlekken wegsnijden voordat u de aardappelen in de pan gooit.

Onder deze omstandigheden moet u de knollen liever weggooien:

  • De ziektekiemen zijn langer dan een centimeter
  • De ziektekiemen zijn al verspreid over een zeer groot gebied.
  • De aardappelen zijn gerimpeld en zacht, de schil groenachtig

Tips voor een goede opslag

Aardappelen kun je het beste bewaren in een jutezak of in een houten kist

Aardappelen kun je het beste bewaren in een jutezak of in een houten kist

Goed bewaard, aardappelen behouden hun goede eigenschappen en smaak voor weken en zelfs maanden. Ze blijven stevig en ontkiemen niet.

Als u op het volgende let, wordt u bespaard van onaangename verrassingen uit de voorraadkast:

  • Let op de juiste temperatuur: idealiter worden aardappelen bewaard onder 15°C maar boven 4°C. Te warme opslag zorgt ervoor dat de knollen snel ontkiemen. Als ze echter te koel worden bewaard, wordt het zetmeel omgezet in suiker en krijgen de aardappelen een zoetige smaak.
  • Droog en donker bewaren: Vocht bevordert schimmelbesmetting, het licht de kieming en de groenachtige verkleuring van de knollen.
  • Kies de juiste container: Aardappelen worden vaak aangeboden in plastic zakken in de supermarkt, wat vocht- en schimmelgroei bevordert. Daarom moet je de knollen thuis zetten, bijvoorbeeld in een pot, een houten kist of een jutezak. Je kunt de bodem van de houten kist van tevoren met kranten leggen.
  • Je moet peren, appels of pruimen niet direct naast aardappelen bewaren. Deze vruchten scheiden ethyleen af, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de aardappelen snel rijpen en zelfs bederven.
  • Controleer tussendoor op rotte of sterk ontkiemde knollen.
  • Kelders en koele pantry’s bieden de ideale omstandigheden voor het bewaren van aardappelen
Lees ook:   Hoe Lang Kun Je Geopende Wijn Bewaren?

nv-auteur-afbeelding

Olivia

Olivia is vanaf het begin keukenzoekerredacteur en heeft oog voor de nieuwste inrichtingstrends, apparaten en materialen. Ook brengt ze thuis veel tijd door in de keuken. Koken betekent voor haar ontspanning, genieten en levensvreugde.