Maak de koelkast goed schoon

De koelkast is een van de belangrijkste huishoudelijke apparaten in veel huizen. Helaas is het ook een aantrekkelijke plek voor bacteriën, ziektekiemen en schimmels. Om te voorkomen dat het duur gekochte voedsel wordt aangevallen en bedorven door ongedierte, is het belangrijk om de koelkast regelmatig en grondig schoon te maken. Er zijn een paar dingen om op te letten.

Bereid het schoonmaken van de koelkast voor

In veel gevallen is het schoonmaken van de koelkast niet een van de taken die in het huishouden wordt rondgescheurd omdat ze zo leuk zijn. Toch mag het schoonmaken om gezondheidsredenen zeker niet worden verwaarloosd. Experts raden aan om de koelkast eenmaal per maand of ten minste om de zes weken schoon te maken. De ideale tijd is voor de grote wekelijkse boodschappen, wanneer er zo min mogelijk eten in de koelkast staat.

Ruim voor het schoonmaken de koelkast op en bewaar voedsel op een koele plaats

Ruim voor het schoonmaken de koelkast op en bewaar voedsel op een koele plaats

Voordat het reinigingsdoekje wordt gezwaaid, moet de koelkast worden uitgeschakeld en losgekoppeld van het lichtnet om veiligheidsredenen en om elektriciteit te besparen. Vervolgens wordt alle resterende inhoud opgeruimd en op een zo koel mogelijke plaats bewaard. Dit is vooral belangrijk voor bederfelijke voedingsmiddelen, omdat de koudeketen niet mag worden verbroken. Idealiter bewaar je ze voor de schoonmaaktijd in een andere koelkast, bijvoorbeeld bij vrienden, buren of familieleden.

Schoonmaken met huismiddeltjes in plaats van chemicaliën

De koelkast schoonmaken met huismiddeltjes

De koelkast schoonmaken met huismiddeltjes

Voor het schoonmaken worden huismiddeltjes zoals azijn of citroenen aanbevolen. Als u reinigt met azijn, moet u een emmer water mengen met een verhouding van 1: 2 azijn tot water, met citroenwater wordt een verhouding van 1: 1 aanbevolen, waarbij het sap van geperste citroenen direct met water wordt gemengd. De snelste manier om de koelkast zelf schoon te maken is met de volgende gecoördineerde stappen:

Lees ook:   Gerecht: Hoe maak je Rijstpap met kokosmelk en speculaas

1. Verwijder alle planken en laden en maak schoon in de gootsteen.
2. Veeg de binnenkant van de koelkast af met een doek en het wasmiddel.
3. Reinig afdichtingen en rubbers (maar gebruik hier geen azijn).
4. Reinig de afvoeropening voor het condenswater (eventueel met wattenstaafjes).
5. Ventileer de koelkast een paar uur en laat hem drogen.
6. Installeer planken en laden opnieuw en leg het voedsel vervolgens weg.

Naast de interne reiniging van de koelkast, kan het ook de moeite waard zijn om de buitenkant ook aan een onderzoekende look te onderwerpen. Vooral op het metalen rooster van de achterkant hoopt stof zich graag op, wat de warmte voorkomt die eigenlijk via de grille zou moeten worden uitgestraald. Met een stofzuiger (Naar de Dyson vouchers) kun je dit snel verhelpen.

Vergeet het vriesvak niet

Een niet te onderschatten factor bij het schoonmaken van de koelkast is de vriezer. Schoonmaken biedt u een ideale gelegenheid om het compartiment tegelijkertijd te ontdooien en schoon te maken. In veel gevallen is het vriesvak zwaar bevroren, wat niet alleen ruimte in beslag neemt, maar ook het energieverbruik van de koelkast beïnvloedt. Hoe dikker de ijslaag, hoe meer extra energie de koelkast verbruikt, wat natuurlijk tot uiting komt in de elektriciteitsrekening.

Ontdooi het ijscompartiment op de juiste manier

Ontdooi het ijscompartiment op de juiste manier

U hoeft het vriesvak echter niet bij elke reiniging te ontdooien. Twee tot drie keer per jaar zijn meestal voldoende. Het ijs mag echter in ieder geval niet worden afgeklopt, omdat er een risico bestaat dat de koelspiralen worden beschadigd. Als u het ontdooiproces wilt versnellen, moet u liever een pot heet water in het compartiment plaatsen.

Lees ook:   Wat is het verschil tussen een slowcooker en een stoofpan?

Tip: NoFrost koelkasten en diepvriezers

Met liebherr’s NoFrost tools is ontdooien niet meer nodig. Om bevriezing van de vriezers en de banden van voedsel te voorkomen, hebben de NoFrost-apparaten van Liebherr hun eigen ventilatiesysteem. Dit zorgt ervoor dat de koude lucht in de vriezer circuleert en vocht wordt afgevoerd. Dit elimineert de noodzaak om te ontdooien. Koelkasten en diepvriezers zijn meestal iets duurder dan conventionele apparaten. De investering bij het kopen van een nieuw apparaat is het waardMaar dat doe ik zeker. Want het ijs dat zich op de muren vormt in koelkasten en diepvriezers zonder vorst of automatische ontdooiing kost meestal meer energie dan de aanschaf van een no-frost apparaat.  En naast de energie besparen No-Frost vriezers je ook tijd en vooral zenuwen.

Meer informatie over NoFrost-apparaten van Liebherr